Almanya’da Kürtler 4 Nisan’ı kutladı: Felsefemiz kayada gül olmak

4 Nisan dolayısıyla Almanya kentlerinde etkinlikler düzenlendi. Berlin’de Abdullah Öcalan’ın halklar için birleştirici gücüne dikkat çekilirken, “Önderliğimizin ‘Kuru tahtayı yeşertmek, kayada gül olmak’ sözü hepimizin hayat felsefesi olmalı" denildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 73. doğum günü Almanya’nın başta başkenti Berlin olmak üzere çok sayıda kentinde kutlandı.

BERLİN

Berlin’de kutlama öğlen saatlerinde başladı. Dest-Dan Kadın Meclisi üyeleri Hevrîn Xelef bahçesinde fidan dikti. 

Akşam saatlerinde Dest-Dan Kadın Meclisi öncülüğünde Berlin Demokratik Toplum Merkezi’nde bir program düzenlendi. Saat 18.00’da başlayan programda ilk olarak Berlin’de şehit düşen Şehit Hêvî Gabar’ın 2020 4 Nisanı’nda okuduğu Dewrêşê Evdî şiiri dinletildi. 

Ardından Siwana Meclîsa Jinên Êzidî’den (SMJÊ) Nure Alkış, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın hem Kürt halkı için hem de Ortadoğu ve dünya halkları için birleştirici gücüne dikkat çekti. Êzidîlerden Hristiyanlara, İslam dünyasından Alevilere yan yana gelmez denilen her kesimin Abdullah Öcalan’ın sayesinde omuz omuza mücadele ettiğini belirtti. 

Programda Abdullah Öcalan’ın kadınlara çocuklara dönük değerlendirmeleri okundu. Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada, 4 Nisan’ın en fazla da çocuklar için anlam taşıdığına dikkat çekildi. “Önderliğimizin ‘Kuru tahtayı yeşertmek kayada Gül olmak’ sözü hepimizin hayat felsefesi olmalı denildi. 

Programda daha sonra katılımcılar söz alarak duygularını ifade etti. Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı etkinlikte daha sonra Koma Vejîn sahne aldı. Öcalan üzerine şarkılara salında bulunanlar da eşlik etti. Program ardından kitleye Öcalan resimleri hediye edildi. Çocuklara da hediye paketleri dağıtıldı. 

Program ardından Ramazan orucu tutanlar için iftar verildi. 

DRESDEN

Dresden’de de 4 Nisan kutlandı. Uta Kadın Meclisi öncülüğünde Demokratik Toplum Merkezi’nde yapılan etkinliğe şehit ailelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Etkinlikte ilk olarak çocuklar bahçede fidan dikti. 

Sloganlar eşliğindeki fidan dikimi ardından şehit aileleri bir konuşma yaparak Kürt halkının doğuş gününü kutladı. Ardından çocuklara hediyeler dağıtıldı. 

HANNOVER

Hannover’de de 73. yaş günü vesilesi ile Ronahi Kadın Meclisi ve Hannover Halk Meclisi organizesi ile bir kutlama gerçekleştirildi. Kürdistan ve devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Hannover Meclisi eşbaşkanları konuşma gerçekleştirdi. Konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürdistan ve Ortadoğu halkları için demokrasi, adalet ve özgürlük çabasına değinildi. Kürt Halk Önderi üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekilen konuşmalarda, "Tecridi kıracağız, Önderliği özgürleştireceğiz" denildi..

Etkinlikte Koma Rêdur, Jiyan Rojava ve Bavê Ömer sahne aldı.

Kutlama, şarkılar eşliğinde çekilen halay ve “Bê serok jiyan nabe“,“Bijî Serok Apo” sloganları ardından sona erdi. 

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kenti Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlandı.

Saat 16.30’da bir dakikalık saygı duruşundan sonra sinevizyon gösterimi yapıldı.

TEV-ÇAND müzisyenlerinin canlı performansı eşliğinde halay çekildi. Sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Jin jiyan azadî” sloganları atıldığı kutlama geç saatlere kadar devam etti.

HAMBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 73.cü doğum günü münasebetiyle Hamburg’da bir dizi etkinlik yapıldı. İlkin Harburg semtinde fidan dikilirken, akşam saatlerinde Sternschanze semtinde bir miting düzenlendi.

Rojbin Kadın Meclisi bileşenleri tarafından organize edilen mitingde bir konuşma yapan Eşsözcü Leyla Kaya, Abdullah Öcalan’ın doğuşunun Kürt halkının miladı olduğunu ve önderlikleri fiziki olarak özgürleşene kadar mücadele içerisinde olacaklarını söyledi.

Kürt ve alman kadınlar, zılgıtlar eşliğinde halay çekti.

FREIBURG

Freiburg'da ise kadınlar, Nuda Kadın Meclisi'nin organizesiyle bahçeye güller dikti. 

BIELEFELD

Almanya’nın Bielefeld şehrinde Jinên Xwendevanên Kurdistan (JXK) öncülüğünde 4 Nisan kutlandı.

JXK aktivistinin konuşmasıyla başlayan etkinlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın hayatını anlatan bir sinevizyon izlendi. SMJÊ ile TJK-E adına konuşmalar yapıldı. Etkinlik, müzik ve halayla sona erdi. Saat 18.00’da başlayan kutlama, 21.00’a kadar sürdü.

SAARBRÜCKEN VE CELLE

İnsanlığın doğuşu olarak kabul eden Saarbrücken'de yaşayan Kürdistanlılar da SMJÊ'nin organizesiyle kutlama yaptı. 

Aynı amaçla bir kutlama da Celle'de gerçekleştirildi.