Almanya’da sosyal mesafe yasakları 4 Mayıs’a kadar sürecek

Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için birinci ayına giren Almanya’daki yasakların kademeli olarak kaldırılmasına karar verildi. Sosyal mesafeyi sınırlayan yasaklar ise 3 Mayıs’a kadar sürecek.

Bazı Avrupa ülkelerinin aksine sokağa çıkma yasağının uygulanmadığı Almanya’da günlük hayatın akışını sınırlayan birçok yasak birinci ayına girdi. Son günlerde salgının yayılma hızının düştüğü Almanya’da Başbakan Angela Merkel ülkedeki 16 eyaletin başbakanlarıyla video konferans yoluyla koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin yol haritasını görüştü.

Toplantının ardından Başbakan Angela Merkel, Bavyera Eyaleti Başbakanı ve aynı zamanda hükümet ortağı CSU’nun lideri Markus Söder, Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Tschentscher ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ile basının karşısına çıktı.

Salgının yayılmaması için uygulanan yasakları uygulayan vatandaşlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Merkel “Sonuçlar iyi bir noktada olduğumuzu gösteriyor, ancak aşı bulunana kadar virüsle yaşamak zorundayız” dedi.

Kamuoyuna açık yerlere yönelik sınırlamaların kademeli olarak kaldırılacağını belirten Merkel “Bu şekilde gerçekten salgının hala yayılma tehlikesinin olup olmadığını tespit etmeye çalışacağız. İlk etapta istediğimiz sonuca ulaştık, ancak sağlık sistemimizin zorlanmaması için alınan tedbirlere devam etmeliyiz” diye konuştu.

‘MASKE KULLANMAYI ÖNERİYORUZ’

Vatandaşlardan kamuoyuna açık yerlerde maske kullanımını öneren Başbakan Merkel devamla şöyle konuştu: “Daha önce uyguladığımız 1,5 metre mesafe kuralı ve aynı ev ahalisinden olmayan insanların birlikte hareket edilmemesi yönelik yasak sürecek.” Merkel, 30 Nisan’da yeniden eyalet başbakanlarıyla görüşeceklerini ve önlerine koydukları yol haritasını yeniden gözden geçireceklerini bildirdi.

Almanya’nın gün boyu gözünü çevirdiği zirveden Almanya’nın ciddiyetle uyguladığı ve salgına karşı etkili olan sosyal mesafeyi sınırlayan yasakların 3 Mayıs’a kadar sürmesi kararı çıktı.

ALMANYA’NIN YENİ YOL HARİTASI

Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümeti ile eyalet yönetimlerinin üzerindeki anlaştığı yeni yol haritası şu şekilde:

- 800 metrekareye kadar ki mağaza, dükkan gibi iş yerleri Pazartesi gününden itibaren kepenklerini açabilecek. Fakat kütüphane ve müzeler kapalı kalmaya devam edecek.

- Okullar kademeli olarak 4 Mayıs’tan itibaren açılacak, öncelikli olarak orta ve lise dengi okullar eğitime başlayacak. İlkokullar ve kıreşler şimdilik kapalı kalacak.

- Bar ve restoranlara kapalı kalacak, bir sonraki toplantıda bu mekanların açılıp açılmayacağına karar verilecek. Büyük etkinliklere yönelik yasak ise 31 Ağustos’a kadar sürecek.

- Maske kullanımı zorunlu olmayacak. Ancak kamuoyuna açık yerler ile alış-verişte maske kullanımı önemle tavsiye edilecek.