Almanya kentlerinde işgal protestoları-YENİLENDİ

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye işgal saldırılarının protesto edildiği gösterilerde, Alman hükümetinden Türkiye'ye yapılan tüm silah sevkiyatları derhal durdurulması istendi.

İşgalci Türk devletinin başta Kobanê olmak üzere Rojava’ya dönük saldırıları, başkent Berlin dahil Almanya’nın birçok kentinde protesto edilmeye devam ediyor.

BERLİN


Nav-Berlin, Dest-Dan Kadın Meclisi ve PYD Berlin temsilciliğinin çağrısıyla Alexanderplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Brandenburger Tor’da bulunan Rus Elçiliğinin önüne kadar yürüdü.

Yürüyüş Rojava ve Kürdistan’da şehit düşen devrimciler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Yürüyüş Tertip Komitesi adına “Türkiye’nin Kürdistan’ı işgaline karşı Rojava’yı savun” açıklaması yapıldı. Almanca yapılan açıklamada TC saldırılarına karşı uluslararası kamuoyunun sessizliği “skandal” olarak nitelendirildi. Açıklamada “Bu bir skandaldır: Türkiye'nin Kürdistan'daki savaşına karşı uluslararası tepki, tüm bu koşullara rağmen onlarca yıldır yok. Ancak Türk hükümeti bu savaşta yalnız hareket etmiyor. Askeri olarak NATO'ya entegre ve ekonomik olarak özellikle Almanya'ya bağlı. Bu doğrultuda, büyük askeri eylemleri müttefikleriyle koordine eder. Bu aynı zamanda Alman hükümetinin Ankara üzerinde etkisi olduğu anlamına geliyor. Biliyoruz ki Alman hükümeti, üzerinde uygun bir baskı oluşturmadığımız sürece net bir pozisyon almayacaktır. Alman hükümeti, Erdoğan rejimine yönelik yatıştırma politikası ile Ankara'nın Kürdistan'daki savaş rotasına uzun süredir pasif destek veriyor.”

Açıklamada Alman hükümetine de çağrı yapıldı. Almanya hükümetinin Erdoğan rejimi ile silah anlaşmalarına vurgu yapılan açıklamada, silah sevkiyatına son verilmesi istendi: “Alman hükümetinden kendisini buna göre konumlandırmasını ve Türkiye'ye yönelik tüm desteğini kesmesini talep ediyoruz. Özellikle, Türkiye'ye yapılan tüm silah sevkiyatları derhal durdurulmalıdır!”

Açıklamada işgalci Türk devlet saldırıları ve çete ortaklarının saldırılarına karşı, “Türk faşizmine ve onların İslamcı ortaklarına karşı mücadeleyle dayanışın! Sokaklara çıkın, ağ kurun ve örgütlenin, baskı uygulayın!” denilerek enternasyonalist dayanışma çağrısı yapıldı.
Yapılan açıklama sonrası “Bijî berxwedana Rojava”, “Bijî berxwedana QSD”, “Bijî berxwedana YPG”, Bijî Serok Apo”, Şehîd namirin”, “Es Lebe Öcalan” sloganları eşliğinde Brandenburger Tor’daki Rus Elçiliğine kadar yürüyüş yapıldı. “Berxwedana Kobanê parastina mirovahiyê ye”, “Berlin ist Kobanê-Berlin Kobanê ye”, “Defend Kurdistan gelen die türkische Besatzung” pankartları taşındı.

Ayrıca aktivistler yürüyüşte PKK yasağına karşı imza topladı.

HANNOVER

Hannover Hauptbahnhof önünde bir araya gelen Kürt ve dostları, Rojava’ya saldırıları miting ve yürüyüş ile protesto etti.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan mitingde, Die Linke adına Manuela Mast bir konuşma yaptı. Mast; "Rojavaya yapılan bu alçakça saldırılara karşı tek ses olmak zorundayız. Diktatörün elini sallayarak her şeyi yapmasına izin veremeyiz. Sessiz kalmak suça ortak olmaktır. Sessizlik öldürüyor, bunu görün artık. Tüm parti ve örgütler birleşmeli ve tepkisini ortaya koymalıdır. Bugün birlik olma günüdür. Ben insanım diyen herkesin Rojava etrafında kenetlenmesi artık zorunlu bir hal almıştır" dedi.

20.00’a kadar süren miting sonrası sık sık atılan “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Kobanê” sloganları ile yürüyüş gerçekleştirildi.

KIEL

Kiel’de faşist Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarına karşı protesto eylemi, Kiel merkez tren istasyonu önünde düzenlendi. Kiel Kürt Kültür Merkezi tarafından düzenlenen eyleme Kiel ve çevresinden Kürdistanlıların yanı sıra Kiel Alevi Derneği, Kiel Jiyana Jin, Kiel Antifa, Defend Kurdistan ve Alman dostları katıldı.

Yapılan Kürtçe ve Almanca açıklamalarla faşist Türk devletinin Rojava'ya ve gerilla alanlarına saldırıları kınandı. Bu saldırıların kimyasal silahlar gibi insanlık dışı uygulamalar ile yapıldığı ifade edildi. BM ve AB’nin sessizlikleriyle Kürtlerin katledilmesinde rol oynadıkları ifade edildi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde Defend Rojava İnisiyatifi tarafından “Rojava’yı savun” şiariyla Türk devletinin saldırıları, yapılan bir miting ile kınandı.

Schlossplatz’ta gerçekleştirilen miting, Kürdistan devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarına dikkat çeken Almanca bildiri okunmasıyla devam eden miting, atılan sloganlar ile Türk devletinin saldırılarına karşı hava sahasının kapatılması istendi.

Çevrede geçenlerin yoğun ilgi gösterdiği mitingde, PKK’nin yasaklı örgütler listesinden çıkarılması için imza toplandı.

DARMSTADT


Türk devletinin Rojava'ya işgal saldırılarına karşı Avrupa'nın birçok şehrin olduğu gibi Almanya'nın Darmstadt kentinde de Kürdistanlılar ve dostları 'Rojava'yı Savun' şiarıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. 

Darmstadt merkezi tren istasyonu (HBF) önünde yürümeye başlayan kitle, "NATO finanse ediyor, Türkiye bombalıyor" sloganı atarak, Alman devletinin Türk devletiyle ilişkisini teşhir etti. 

Yürüyüş süresince yapılan konuşmalarda ise, yıllardır Türk devleti'nin Rojava'yı işgal etmek için sürekli bombalayıp, iş birliği yaptığı DAİŞ ve diğer çete gruplarıyla saldırılarını sürdürdüğüne dikkat çekildi. Bugüne kadar çok sayıda Rojavalının çeteler tarafından kaçırılarak katledildiği ve bombalamalar sonucu çoğu çocuk çok sayıda sivilin katledildiği vurgulandı.

 Şehir mekezinin işlek cadelerinde yürüyerek Luisenplatz'da yapılan mitingde kitleye hitaben Faysal Sarıyıldız bir konuşma yaptı. Sarıyıldız, "Avrupa'da yine yürüyüş yaparak Kürdistan'nın bombalandığını haykırıyoruz. Saat yok ki, Türk devleti Kürdistan'da suç işlemesin, Kürt çocuklarını katletmesin. Beşikteki çocuktan tutalım 70'indeki Kürt'e kadar katleden bir devletle karşı karşıyayız" diyerek, Türk devletinin Güney Kürdistan'da yürüttüğü kirli savaşta kimyasal silah kullandığını ve Hesekê'yi bombalayarak okul çocuklarını katlettiğini vurguladı.