Almanya MİT elemanının işbirlikçisini tutuklamadı
Geçtiğimiz yıl Düsseldorf’ta silahla yakalanan MİT elemanı Ali Demir’in işbirlikçisi Aziz D. hakkında açılan soruşturmaya rağmen tutuklama kararı çıkmadı.
Geçtiğimiz yıl Düsseldorf’ta silahla yakalanan MİT elemanı Ali Demir’in işbirlikçisi Aziz D. hakkında açılan soruşturmaya rağmen tutuklama kararı çıkmadı.
2021 yılının Eylül ayında Düsseldorf’ta bir otelde polisin baskınıyla yakalanan MİT elemanı Ali Demir, 2018 yılından bu yana Almanya’da yaşayan AKP-MHP rejiminin muhalifleri hakkında bilgi topluyordu. Demir’in odasında bulunan silah ve çok sayıda mermiyi fark eden bir otel çalışanının ihbarı sonucu önce gözaltına alınan ardında da tutuklanan Demir’in cep telefonunu inceleyen güvenlik birimleri MİT ile bağlantılarını tespit etti.
17 Mart 2022’de Düsseldorf Yüksek Bölge Mahkemesi’nde başlayan yargılamada MİT’e çalıştığını itiraf eden Demir, Almanya’da yaşayan bir Kürt siyasetçi ile Gülen Cemaati’ne yakın iki kişiyi takip ettiğini itiraf ederken, bu faaliyetleri “Türk milliyetçisi” olduğu için yaptığını öne sürdü.
Haziran ayında sonuçlanan yargılamada MİT’e casusluk faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi veren “pişmanlık yasasından” faydalanan Türk vatandaşı Ali Demir, 1 yıl 9 ay hapis cezası alırken, işbirlikçisi Aziz D. hakkında da önemli bilgiler verdi.
BİRLİKTE SİLAH TALİMİ YAPTILAR
Karlsruhe’de bulunan Federal Başsavcılık, Ağustos ayının başında Alman vatandaşı olduğu öğrenilen Aziz D. hakkında soruşturma başlattı. Başsavcılık yetkilileri soruşturmanın ayrıntılarına ilişkin ANF’nin sorularını yanıtsız bırakırken, Aziz D.’nin Ali Demir’in en önemli suç ortağı olduğu belirtiliyor.
Savcılığın soruşturmasına göre Aziz D., Ali Demir’in üzerinde bulunan silahı ve mermileri temin eden kişi. Ayrıca her iki MİT elemanı; Aziz D. ile Ali Demir’in birlikte atış poligonlarına giderek silah talimi yaptıkları öğrenildi. Ancak bu kadar delile rağmen Aziz D.’nin gözaltına alınmayarak sadece tutuksuz yargılanması dikkat çekti.
SON ÜÇ YILDA 12 SORUŞTURMA
Dünya çapında Türk casus ağının en güçlü olduğu ülkelerin başında gelen Almanya’da MİT, Türk devletinin Diyanet kurumuna bağlı olan DİTİB’in camiler, konsolosluklar, banka ve hatta seyahat acentaları üzerinden örgütlendi.
Alman devletinin sessizliğini fırsat bilen MİT’in, elemanlarına dönük sadece 2020’de MİT’e 4, 2021’de 7 ve 2022’nin ilk 6 ayında ise sadece bir kişiye soruşturma başlatıldı. Bu yıl hakkında soruşturma açılan kişinin Aziz D. olduğu tahmin ediliyor.
MİT SORUŞTURMALARI ‘HASIR ALTI’ EDİLİYOR
2017 yılı başında DİTİB üyesi 19 imamlar hakkında açılan casusluk soruşturması, dönemin Merkel iktidarı ve Erdoğan rejimi arasında yapılan pazarlıklar sonucu kapatılırken, MİT davalarında Ali Demir hapis cezası alan ilk kişi oldu. 2014-2016 yılları arasında Avrupa’daki Kürt siyasetçilerle ilgili bilgi toplayıp suikast planlayan MİT ajanı Mehmet Fatih Sayan ise ödül gibi bir ceza almıştı. Ekim 2017’de açıklayan Hamburg Mahkemesi, Sayan için 'profesyonel değil' diyerek 2 yıllık ‘adli kontrol’ şartıyla cezaevinden çıkmasına karar vererek Almanya’da kalmasına yeşil ışık yakmıştı.
Yine Mayıs 2015’te Türk istihbaratın hücresine açılan bir davada yargılanan üç kişi, 70 bin Euro kefaletle serbest bırakıldı. Erdoğan’ın danışmanlarından Muhammed Taha Gergerlioğlu, Ahmet Y. ve Göksel G isimli kişiler, Almanya’da yaşayan Kürt ve Alevi muhalifleri gözetlemek ve topladıkları bilgileri MİT’e göndermekle görevliydiler. Birçok delile rağmen Gergerlioğlu ve ekibi, Ekim 2015’te Berlin’de Erdoğan ve dönemin şansölyesi Angela Merkel arasında yapılan görüşme sonrasında serbest bırakıldı.