Anarşistlerden Heyva Sor kampanyasına destek çağrısı

Çok sayıda ülkeden 17 anarşist örgüt, Heyva Sor kampanyasına destek çağrısında bulundu.

Kurdistan’da yaşanan deprem bilanço giderek ağırlaşıyor. Avrupa’da Heyva Sor a Kurdistan öncülüğünde başlatılan deprem mağdurlarıyla dayanışma kampanyasına destek günbegün artıyor.

İtalya, Almanya, Yeni Zelanda, Uruguay, Katalonya, İspanya, İsviçre, Kolombiya, Türkiye, Brezilya, Güney Kore, Rojava ve Fransa’dan toplam 17 anarşist yapı, yaptıkları ortak açıklama ile Kurdistan'da yaşanan depreme dikkat çekti.

AKP-MHP iktidarının yardım yapan gönüllülerin yardımlarını engellediğine vurgu yapılan açıklamada, Heyva Sor'un başlattığı kampanyaya destek mesajı verildi. Anarşistler, Heyva Sor kampanyasına katılma çağrısında bulundu.

Açıklamada, "6 Şubat depremleri ve artçıları tüm bölgeleri harap etti. Ölü sayısı on binlerce ve artmaya devam ediyor. Milyonlarca insanın suya, elektriğe, gaza, yiyeceğe ve diğer temel ihtiyaçlara erişimi azaldı veya hiç yok. Anarşist örgütlerdeki, taban sendikalarındaki ve halk örgütlerindeki yoldaşlarımız birlikte çalışıyor ve yardım çabalarına doğrudan katılıyoruz” denildi.

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"AKP rejimi, ilerici örgütlerin bağış toplamasını ve çok ihtiyaç duyulan yardım ve dayanışmayı sağlamasını engelliyor. Tek bir örnek vermek gerekirse: Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, depremlerin olduğu gün -yalnızca işçiler ve ezilenler tarafından bilinen bir dayanışma gösterisiyle- derhal üyelerini arama ve kurtarma çalışmalarına yardım etmeleri için etkilenen bölgelere göndermeye hazır olduğunu ilan etti. Depremlerden sonraki 24 en kritik saatlerdir kurtarma operasyonları açısından. Bunu yapmaları devlet tarafından iki gün süreyle engellendi.

İşçilerin, evlerinin enkazı altında gömülü on binlerce insanın hayatını kurtarmaktansa, yönetici sınıf için kar elde etmek için yeraltında hayatlarını riske atmasını tercih eden bir akıl. İnsanlar, inşaat yönetmeliklerini ve güvenlik düzenlemelerini uygulamayı ihmal eden devletin suç ortaklığıyla, güvenlik standartlarını göz ardı ederek ve maliyetleri düşürerek kar elde etmek için ellerinden geleni yapan konut mafyaları tarafından inşa edilen binaların altına gömüldüler.

İnsani yardıma AKP ve onun İslami-faşist büroları tarafından el konuluyor ve yeniden dağıtılıyor.  Faşistler ve devlet yetkilileri, depremler nedeniyle yerinden edilenleri beslemek ve onlara yardım sağlamak için gece gündüz çalışan sıradan insanları 'ortadan kaldırmakla' tehdit ediyor.

Açıkçası, devlet ve destekçileri on binlerce insanın hayatını kurtarmaktan çok kapitalist sistemi sürdürmekle ilgileniyor. Bu nedenle taban dayanışmasını ve karşılıklı yardımlaşmayı büyütmek ve geliştirmek gerekiyor. Hâlâ sona ermekten çok uzak olan bu korkunç trajedide, devlet sistemi ve kapitalizm, depremlerin yol açtığından çok daha fazla ölümden ve çok daha fazla acıdan sorumludur. Ama açık yaralarımızı emekçilerin ve mazlumların dayanışmasıyla saracağız.
Yoldaşlarımızın güvenliğini garanti altına almak için bağışların amaçlandığı kuruluşların isimlerini açıklamayacağız. Onlar zaten birlikte çalıştığımız ve güvenimizin tam olduğu anarşist örgütler, taban sendikaları ve halk örgütleridir.
Bağışlar, halihazırda uluslararası bir dayanışma yapısına sahip olan İsviçre'deki yoldaşlarımız tarafından toplanıyor. Anarşist ve sendikacı yoldaşlarımızın yanı sıra bağışların bir kısmı Kurdistan Kızılayı'nın (Heyva Sor) İsviçre şubesine gidecek."

AÇIKLAMA YAPANLARIN LİSTESİ

Açıklamayı imzalayan yapılar şunlar:

"Alternativa Libertaria (AL/FdCA) – Italy
Aotearoa Workers Solidarity Movement (AWSM) – Aotearoa/New Zealand
Federación Anarquista Uruguaya (FAU) – Uruguay
Embat, Organització Llibertària de Catalunya – Catalonia, Spain
Libertäre Aktion (LA) – Switzerland
Organisation Socialiste Libertaire (OSL) – Switzerland
Grupo Libertario Vía Libre – Colombia
Karala – Turkey
Corodenação Anarquista Brasileira – Brazil
Die Plattform – Germany
Anarchist Yondae – South Korea
Rusga Libertária – Brazil
Federação Anarquista do Rio de Janeiro (FARJ) – Brazil
Organização Anarquista Socialismo Libertário (OASL) – Brazil
Coletivo Mineiro Popular Anarquista (COMPA) – Brazil
Union Communiste Libertaire (UCL) – France
Tekoşîna Anarşîst (TA) – Rojava."