GÖRÜNTÜLÜ

Antwerpen’de 14 Temmuz Direniş Şehitleri anıldı

Kürt gençlik hareketi TCŞ öncülüğünde Belçika’nın Antwerpen kentinde 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direniş şehitleri için anma gerçekleştirildi. Anmaya yazar Fuat Kav ve Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal katıldı.

TCŞ öncülüğünde düzenlenen ve birçok Kurdistanlının katıldığı anma programı, devrim şehitleri şahsında bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

Saygı duruşu ardından Şehit Aileler Komisyonu ve şehit annesi Sultan ana, 14 Temmuz şehitleri üzerine yazdığı bir şiirini okudu. 

Akabinde yazar Fuat Kav, Amed zindanında yaşadıkları sürece dair bir konuşma yaptı. Fuat Kav konuşmasında Büyük Ölüm Orucu direnişine dair değerlendirmelerde bulunarak, işgalci Türk devletine karşı sergilenen direnişin önemine dikkat çekti. 

Ardından Kongra- Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, şehitleri hissetmenin ve anlamanın önemine vurgu yaparak “Şehit düşen arkadaşları derinlemesine hissetmediğimiz ve anlamadığımız takdirde doğru bir duruş sergilenemez” diye belirtti.

Remzi Kartal 1980 faşist askeri darbesine atıfta bulunarak “NATO’nun planlaması ve öncülüğüyle yapılan askeri darbe özellikle Özgürlük Hareketine yönelik yapıldı” dedi. 

Kürt halkının kırmızı çizgisinin özgürlük mücadelesi olduğunu vurgulayan Remzi Kartal “Temellerini Kürt halkının imha ve inkâr edilmesi üzerine atan Türk devleti, 12 Eylül’de darbe gerçekleştirdi. Böylelikle Özgürlük mücadelesinin iradesini, inancını ve umudunu yok etmek için Amed Zindanı bir projeydi” diye belirtti. 

Amed Zindan direnişlerinin, faşist Türk devletinin imha ve inkâr politikalarını boşa çıkardığını belirten Remzi Kartal “Amed Zindanında gerçekleştirilen direniş, devrim için büyük bir başarı ve adım oldu” dedi. 

Gençliğin rol ve misyonuna değinen Remzi Kartal konuşmasını “Gençler ve genç kadınlar, Demokratik Modernitenin inşası için kendilerini iyi örgütlemeli ve düşüncelerini yoğunlaştırmalıdır” sözleriyle sonlandırdı. 

14 Temmuz Direniş Şehitlerinin anlatıldığı bir sinevizyon ardından anma etkinliği, “Bijî Serok APO” ve “Şehîd Namirin” sloganları ile son buldu.