Avrupa’da birçok merkezde 4 Nisan kutlaması

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününde bir araya gelen Kürtler, Avrupa’nın birçok merkezinde kutlama etkinlikleri düzenledi.

DARMSTADT

Almanya’nın Damstadt şehrinde Roza Kadn Meclisinin organize ettiği iftar yemeğinden sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğumgünü kutlama etkinliği düzenlendi.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilen etkinlikte 15 Nisan’da Düsseldorf’ta gerçekleştirilecek olan yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.

Etkinlik konuşmaların ardından çekilen halaylarla son buldu.

MARSİLYA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü Fransa’nın Marsilya şehrinde de kutlandı.

Demokratik Kürt Toplum Meclisi (DKTM), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 74'üncü yaş günü dolayısıyla Marsilya Belle De Mai’de açık havada bir etkinlik düzenledi. Şehit ve değer aileleri başta olmak üzere çok sayıda yurtsever halkın yoğun katılımı gerçekleşti. 

Kutlamanın yapılacağı alanda Kürt Halk Önderi'nin fotoğrafı ve güllerle özel bir köşe hazırlandı. Özgürlük mücadelesi şehitleri için saygı duruşu yapıldı. 
Etkinlikte yapılan konuşmalarda, Kürt Halk Önderi'nin fiziki özgürlüğün sağlanması için "mücadelenin büyütülmesi" gerektiği belirtildi. Sayın Öcalan’ın doğuşunun bir halkın doğuşu olduğuna değinilen konuşmalarda fiziki özgürlüğün ve 75’inci yaşın dışarıda halk arasında yapılması sözü verildi. 

Konuşmalardan sonra Abdullah Öcalan’ın sözlerinin yazılı olduğu notlar ve çiçekler annelere dağıtılırken, çocuklarda pasta kesip balon uçurdu. 

Etkinlik halay ve sloganlarla son buldu.

LONDRA

Londra’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü coşkuyla  kutlanarak, “Önder Apo doğuşu doğuşumuz dirilişimizdir” denildi.  

Londra Kürt Halk Meclisi ve Jiyan Kadın Meclisi’nin organizasyonu ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü KCC binasında yapılan bir etkinlikle kutlandı. Etkinlik dolayısı ile salona Abdullah Öcalan’ın poster ve flamaları asıldı.  

Devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, “Biji serok Apo”, “Rojbuna te piroz be ey serok Apo” sloganları atıldı.  Etkinlikte ayrıca Ramazan ayı dolayısıyla iftar yemeği verildi.  

 Kürt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Ercan Akbal, başta Kürt halkı olmak üzere halkların Önder Apo’nun doğum günün coşkuyla kutladıklarını ifade ederek, “Önder Apo’nun doğuşu doğuşumuzdur. Önder Apo inkar edilen bir halkın dirilişi ve özgürlüğe yürüyüşüdür. Milyonlar Önder Apo’nun etrafında kenetlenmiştir. Önder Apo’nun özgürlüğü halkların özgürlüğüdür” dedi. Akbal, 14 Mayıs seçimlerini hatırlatarak,  AKP-MHP faşizmine karşı Yeşil Sol parti etrafından kenetlenilmesi gerektiğini ifade etti. Akbal, 2023’ü Öcalan’a özgürlük yılı olacağını söyledi.  

Akbal’ın ardından kadınlar Abdullah Öcalan için şarkılar söylerken, Jiyan Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Birsen Poyraz 4 Nisan’ı coşkuyla karşıladıklarını ifade etti.  

Yapılan konuşmaların ardından sinevizyon gösterimi yapıldı ve Abdullah Öcalan’ın doğum günü dolayısıyla hazırlanan pasta çocuklar tarafından kesildi.  

Etkinlik, Koma Sersi ve Mervan Şanlı’nın hareketli parçaları eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.  

GAVLE 

Gävleborg Halk Meclisi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutladı. Saat 19:00’da toplanan kitleye 19:30’da verilen iftar yemeğinden sonra, kutlama başladı. Gävleborg Halk Meclisi eşbaşkanı Jin Hajo, Serok Apo’nun doğum gününün nasıl Kürt Halkının doğum gününe dönüştüğünü anlattı.  

4 Nisan’ın aynı zamanda PJAK’ın kuruluş yıldönümü olduğundan PJAK temsilcisi Cemal Rojhılatȋ söz aldı. Rojhilatȋ de Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin dört parça Kurdistan’dan sonra bütün dünyada yankı bulduğunu anlattı.

Son olarak Şehit Aileleri Komitesi adına Vecdin Batte konuştu. Batte “bütün dünya Serok Apo’yu anladı, biz Kürtler de Serok Apo’yu doğru anlamak zorundayız. Bu bizim özgürleşmemizin tek yoludur” dedi. 

HILDESHEIM

Almanya'nın Hildesheim kentinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlandı.

Hildesheim Demokratik Kürt toplum merkezi meclisi, Hildesheim Meryem Kadın Komünü ve Salzgitter Berçem Cîlo kadın meclisinin organize ettiği doğum günü kutlaması, geç saatlere kadar devam etti. 
Etkinlikte Fed-Dem adına Letif Karakaş yaptığı kısa konuşmasında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesinin toplumun ruhuna işlediğini ifade etti.

Konuşmanın ardından sinevizyon gösterimi yapıldı ve hazırlanan iftar yemeğinden sonra doğum günü kutlandı.

Etkinlikte şair Sinan Tolhildan şiir dinletisi sundu, Şaban Kazan, Memo Kazan ve Alican Koma Roj müziği eşliğinde ise halaylar çekildi,

"Bê Serok jiyan nabe", Bijî Serok Apo" ve "jin jiyan Azadî" sloganlarının atıldığı doğum günü etkinliği geç saatlere kadar devam ettikten sonra sona erdi.