3 Ağustos 2014 yılında DAİŞ’in Türk devleti ortaklığı ve KDP’nin ihaneti sonucunda Êzidî toplumu özelinde Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği soykırımın 8. yılında Avrupa’nın birçok merkezinde protesto ve anma etkinlikleri düzenlendi.
LİMASOL
Şengal Soykırımı, 8'inci yıl dönümünde Kıbrıs Kadın İnisiyatifi öncülüğünde yapılan yürüyüş ve miting ile protesto edildi.
Kıbrıs Kürt Halk meclisinin çağrısıyla bir araya gelen Kürdistanlılar, yürümeye başladı.
Yürüyüş esnasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimleri ile YPG, YPJ, HPG, YBŞ ve PKK flamaları taşınarak sık sık "Bijî berxwedana Şengalê", "Bijî Serok APO ", "bijî berxwedana YPG", bimre xiyanet", "faşist TC", " diktatör Erdoğan" sloganları atıldı.
Kürdistanlılar yürüyüşü Limasol Belediyesi'nin önüne kadar devam ettirerek eylemi burada mitinge dönüştürdü.
Miting Egît civiyan ve şengal'de katledilenler şahsında yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından kadın aktivist Fatma TEMEL bir konuşma yaptı. Şengal soykırımı aynı zamanda kadın kirimidir diyerek konuşmasına başlayan temel " soykırımı DAiS eliyle yapmak isteyen faşist TC ile buna sessiz kalarak ortak olan tüm güçleri lanetliyorum. Şengal'de bir halkı yok etmeye çalışanlar en büyük cevabı yine kahraman Kürt kadınlarından aldı" diyerek şengal'de esir düşen ezidi kadınların durumuna değindi. Ardından Kıbrıs Kürt Halk meclisi eşbaşkanı Fatma Doğan hazırlanan Kürtçe metni okudu.
Eylem sloganlarla son buldu.
PARİS
Soykırımın 8’inci yılı dolayısıyla Fransa’nın başkenti Paris’te bir miting düzenlendi.
Fransa Kürt Kadın Hareketi TJK-F’nin yaptığı çağrı ile Paris’in en işlek meydanlarından biri olan République meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Fransızca yazılan dövizleri ve gülleri yere bıraktı, Şengal’de katliama uğrayan Êzidîler için de bir anma yeri oluşturuldu.
Miting, başta Şengal şehitleri olmak üzere tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Fransa Demokratik Kürt Konseyi CDK-F’nin Eşbaşkanı Xanê Akdoğan bir konuşma yaptı.
Êzidî Soykırımını kınayarak konuşmasına başlayan Xanê Akdoğan, “Tüm dünyaya kabus olan DAİŞ, Şengal’de bir katliam gerçekleştirdi. Dünya buna sessiz kaldı. Ama Kürdistan’ın yiğit evlatları Şengal’i savundu. Şengal bizimdir. Şengal Êzidîlerin toprağıdır” dedi.
Oturma eylemi yaparak Şengal’de yapılan soykırımı protesto eden kitle, halen soykırım tehdidi altında olan Şengal için derhal özerklik statüsünün tanınması mesajını verdi.
Eylem, zılgıtlar ve “Şehîd namirin” sloganı ile sona erdi.
BORDEAUX
Şengal Soykırımı Fransa’nın Bordeaux kentinde de protesto edildi. Place Victoire meydanında bir araya gelen halk, Fransızca bildiriler okuyup dağıttı. Eylemde “Şehîd namirin, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana Şengalê” sloganları atıldı.
KOPENHAG
8 yıl önce Şengal'de katledilen Êzidîler, Danimarka’nın başkenti Kopenhag'ın Neytrov meydanında anıldı.
Danimarka Seve Kadın Meclisi tarafından organize edilen eylemde, Şengal Soykırımı protesto edildi, şehitler anıldı.
Katliama ilişkin hazırlanan bilgilendirme broşürleri dağıtıldı, katliamı teşhir eden pankartlar asıldı.
Şengal üzerindeki devam eden tehlikeye vurgu yapılan eylemde Şengal halkının statüsü resmen kabul edilmedikçe Şengal hep tehlike altında olacaktır” denildi.
Eylemin sonunda Şengal’i sahiplenme çağrısı yapıldı.
VİYANA
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Êzidî toplumuna yönelik soykırımı 8’inci yılda protesto etti. Eylemin yapıldığı kentin turistik yeri Stephansplatz’da Şengal’de katledilenler ve tüm Kürdistan devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı.
STOCKHOLM
İsveç’in başkenti Stockholm’da yaşayan Kürdistanlılar, Êzidî Soykırımı’nın yıl dönümünü İsveç Parlamentosu önündeki Myntorget meydanında yaptıkları mitingle protesto etti.
Amara Kadın Meclisi’nin organize ettiği eylemde, katledilenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.
Amara Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada, “Bugün Ferman’ın 8’inci yıl dönümü. Katledilenleri anıyoruz, Şengal’in özerkliği için direnenleri selamlıyoruz. Şengal Soykırımı modern yüzyılda dünyanın gözü önünde gerçekleşti. Güç sahibi olan KDP direnmeden, utanmadan, dünyanın gözü önünde kaçtı. Kürtler ki direniş ve kahramanlıklarıyla bilinir, KDP ile ihanetin ve utanmazlığın yüzünü gördü. İşgalci Türk devleti DAİŞ’in yarım bıraktığı fermanı tamamlamaya çalışıyor. Bu amaçla Kürt değerlerine ve inançlarına vahşice saldırıyor. Bu büyük ferman bugüne kadar da soykırım olarak tanınmıyor.”
Açıklamada, Êzidî inancına sahip Kürtlerin fermanlardan kurtuluşunun Şengal’in statüsünün tanınmasından geçtiği, bu nedenle Êzidxan gücünün direnişle büyütülmesi gerektiği vurgulandı.
Mitingde bir kadın kendini zincirleyerek ve siyaha bürünerek soykırıma dikkat çekti. Sık sık “Şengal Kürtlerin sembolüdür”, “Türkiye topraklarımızdan elini çek”, “Erdoğan eşittir DAİŞ” ve “Kahrolsun ihanet” sloganları atıldı.