Avrupa'daki Karakoçanlılar seçimlere hazırlanıyor

Avrupa’da yaşayan Karakoçanlılar (Dep), Mazlum Doğan'ın ruhuyla seçimlere hazırlanıyor.

Avrupa’da yaşayan Depliler (Karakoçan) Avrupa Dep Emek ve Özgürlük Seçim İnisiyatifi’ni ilan etti. Bundan önceki yerel ve genel seçimlerde çalışmalarda aktif yer alan İnisiyatif  Avrupa’da yaşayan Deplileri sandığa götürmede, HDP’nin genel seçimde oylarını arttırmasına ve belediyeyi kazanmasında önemli rol oynamıştı. 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçimleri için çalışmalarını yürütecek olan İnisiyatif yaptığı açıklamada, “Yurt dışına çıkmak zorunda kalan Deplilerin sayısı Dep’te yaşayan nüfusun iki katı. Avrupa’da yaşayan halkımız seçimlerde etkin rol alırsa Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Elazığ’da en az bir milletvekili çıkarmasında belirleyici olacağız. Avrupa’da yaşayan Depliler gelecek 100 yılı belirleyecek tarihi bir seçim sürecinde rol almalı” diyerek seçimlerde tüm seçmenleri Yeşil Sol Parti’ye oy vererek zulme ve faşizme dur demeye çağırdı.

İnisiyatif üyeleri Mehmet Dizin ve  Dep Belediye Eski Eşbaşkanı Burhan Kocaman Yeni Özgür Politika gazetesine şunları belirtti.

AVRUPA'DA ON BİNLERCE DEPLİ VAR 

Avrupa Dep Emek ve Özgürlük Seçim İnisiyatifi üyesi Mehmet Dizin, daha önce belediye seçimlerinde etkin bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Dep’in nüfusu 1970’lerde 48 bindi bugün ise 28 bin. İnsanlarımızın büyük bir kısmı Avrupa’da yaşıyor. Hollanda Den Haag’da 12 bin, Fransa Metz’de 10 bin, Almanya’nın Hamburg ve Bonn kentlerinde 15 bin Depli var. Bizim bildiğimiz 35 bin ama sayının daha fazla olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZÜ GELİŞTİRECEĞİZ

Sene başından beri Avrupa’daki Dep ve yerel köy derneklerini bir çatı altında buluşturmayı planladıklarını söyleyen Dizin, “Deprem nedeniyle ertelemiştik. 14 Mayıs seçim kararı alınınca tekrardan bir araya gelerek ‘Avrupa Dep Emek ve Özgürlük Seçim İnisiyatifi’ni kurmayı kararlaştırdık. Bu inisiyatif seçimlere kadar çalışmalarını yürüttükten sonra örgütlülüğü geliştirerek Avrupa’daki Deplileri temsilini sağlayacağız” dedi.

HER KÖYDEN BİR TEMSİLCİ

İnisiyatif’te, Dep eski belediye başkanları, köy dernek yöneticileri ve temsilcilerinin olduğu 50’yi aşkın üye olduğunu belirten Dizin, “Mücadele tarihinde politik bir rolü olan Dep Elazığ’ın motor gücü. Dep’i harekete geçirdiğimizde Elazığ’ı hareketlendirmiş oluruz. Dep’in toplam 88 köyü var. Şu ana kadar köylerin yarısından temsilcimiz var” diyerek her köyden bir temsilci hedeflerinin olduğunu belirtti.

HALKLA BULUŞACAĞIZ

İnisiyatif olarak bugüne kadar seçmenlerin kimlik bilgilerinin sorgulanması, konsolosluklarda kayıtların yapılması çalışmalarını Avrupa Seçim Koordinasyonu ile birlikte yaptıklarını söyleyen Dizin, “Bundan sonrak Emek ve Özgürlük İttifakı’na oy verilmesi için propaganda çalışmaları yapacağız. 9 Nisan’da Almanya Meckenheim’de Am Tennisplatz 27 adresinde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştireceğiz. Deplilerin yoğun yaşadığı Almanya Hamburg, Hollanda Den Haag, Fransa’nın Metz kentlerinde de halk toplantıları düzenleyeceğiz” diye belirtti. 

TÜM DEPLİLERE ULAŞACAĞIZ

Dizin, “Dep’in belli bir kesimi bize uzak duruyor. İnisiyatif olarak ağırlığı bu kesime yönlendirdik. Bizden uzak duran köylerin Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ne (Yeşil Sol Parti)  oy vermeleri için çalışma yürüteceğiz. Fransa Metz, Almanya Bonn, Hamburg ve Hollanda’nın Den Haag kentlerinde ağırlıklı ve çalışma yürütüyoruz. Metz, Bonn ve Hamburg bizim seçmenlerimiz. Seçim sürecinde de seçmenlerin sağlıklı bir şekilde sandıklara ulaştırılması için çalışacağız ve sandık güvenliği için de gözlemci göndereceğiz. Bazı üyelerimizi Dep’e göndereceğiz. Ülkede yaşayan dost, akraba ve arkadaş çevresinin Yeşil ve Sol Parti’ye oy vermelerini sağlayacağız” dedi.

MAZLUM DOĞAN RUHUYLA ÇALIŞIRSAK BAŞARIRIZ 

Komisyon üyelerinden Dep Belediye eski Eşbaşkanı Burhan Kocaman, 2014 belediye seçimlerinde Türkiye metropolleri ve Avrupa’da yürütülen çalışmaların belirleci olduğunu vurgulayarak, “2014 yılında yurt dışı ve Dep’te yaşayan halkımız arasında bir köprü kurulmuştu. Dep’de kadınların ve gençlerin aktif çalışmalarına yurt dışındakilerde katılınca başarı kaçınılmaz oldu. Dep belediye başkanlığı seçimlerinde Mazlum’un (Mazlum Doğan) ruhuyla yaptığımız çalışma sonucunda başarılı olduk. Eğer Mazlum’un ruhunu bu seçimlere yansıtırsak Elâzığ genelde istediğimiz başarıyı elde edebiliriz” dedi.