Avrupa kentlerinde Diriliş Bayramı kutlamaları-YENİLENDİ I

Avrupa kentlerindeki 15 Ağustos Diriliş Bayramı kutlamalarında 15 Ağustos Atılımı’nın öncüleri anıldı. Dirilişin kimliği unutturulmak istenen bir halkın uyanışı anlamına geldiği vurgulanarak mücadelenin büyütüleceği sözü verildi.

Avrupa kentlerinde 15 Ağustos Diriliş Bayramı, “Özgür önderlik, özgür kimlik, demokratik özerklik şiarı ile Kürdistan’ı savun” sloganıyla kutlandı.

ST. PÖLTEN

Avusturya’nın St. Pölten, Viyana ve Innsbrück kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar, St. Pölten kentinde bir araya geldi.

Kürdistan devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşundan Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, süreç gelişmelerini ve 15 Ağustos Atılımı’nı içeren bir konuşma yaptı.

İşgalci Türk devletinin geçtiğimiz günlerde Qamişlo'ya düzenlediği bombalı saldırıda şehit olan Öz Savunma Güçleri savaşçısı Mihyedîn Gulo'nun annesi Şemsixan Gulo da buluşmaya telefonla katıldı.

15 Ağustos Atılımı’na dair sinevizyonun izlenmesi ardından govend ve zılgıtlarla kutlama gerçekleştirildi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde 15 Ağustos Atılımı, şenlik havasında kutlandı. Büyük atılımın komutanı Mahsum Korkmaz ve devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından Freiburg Halk Meclisi Eşbaşkanları konuştu.

Eşbaşkanlar; “15 Ağustos 1984 Devrimci Atılımı’nda, Mahsum Korkmaz (Egîd) öncülüğünde faşist Türk devletine karşı ilk kurşun sıkıldı. O ilk merminin kıvılcımı ve büyük zindan direnişleri Kürt halkını uyandırdı. Kürtler için yeni bir yaşam var oldu, Kürdistan’ın dört bir yanındaki halka ulaştı. Faşist Türk devleti ise 3 günde bitireceğiz demişti. Kürt halkının büyük direnişine öncülük eden Önder Apo ve Şehit Egîd gibi birçok öncü komutan, bu faşist Türk devletinin hayallerini boşa çıkararak Kürdistan’da PKK hareketinin ordulaşmasını netleştirdi. Bugün Kürdistan’da yürütülen savaşta 15 Ağustos ruhu devam ediyor" diye konuştu.
Öte yandan programa katılan sanatçılar Semyan Adar, Hozan Axîn, Hunermend Destan, Hozan Bîrhat sahne aldı. Şenlik, halaylarla sona erdi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Diriliş Bayramı Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde kutlandı.

Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi meclisi adına konuşma yapan Veli Tekiner, 15 Ağustos’un Türk sömürgeciliğine ve sömürülen, susturulan, korkan Kürt bilincine sıkılan ilk kurşun olduğuna dikkat çekti.

15 Ağustosla birlikte Kürt’ün cümlesini yeniden yazdığına vurgu yapan Veli Tekiner, 15 Ağustos Atılımı'yla bugünlere uzanan büyük bir direnişin ortaya çıktığını belirtti.

Tekineri ardından söz alan Gazi Kemal Dîlok ise atılımın gerçekleştiği tarihin öncesinde gerçekleşen askeri darbe ile herkesin susturulduğunu, sömürgeci Türk devletinin Kürtleri sonsuza kadar toprak altına gömdüğünü sandığını ifade etti.

“15 Ağustos Atılımı askeri cuntaya karşı kimsenin kıpırdayamadığı bir ortamda gerçekleşti” diyen Dîlok, atılımın öncülerinin önünde saygıyla eğildiklerini söyledi.

“15 Ağustos Atılımı komutan Egîd ve birçok öncünün özgürlüğe olan tutkusu, Kürt halkının esaretine sıkılan ilk kurşundur” diyen Dîlok, mücadelenin büyüyerek kazanımlara dönüşmesinin zemininin atılımla oluşturulduğunu belirtti.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi ise 15 Ağustos Diriliş Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Baran Çîyager tarafından okunan mesajda şunlar dile getirildi:

“Amansız bir direniş mücadele dolu günler birikimiyle 1984 15 Ağustos’undan 2022 15 Ağustos’una gelinmiştir. 15 Ağustos başlangıcı, çıkışı 39 yıldır ezilen bölge halklarımıza hep ilham olmuştur.

15 Ağustos Birleşik devrim ögesi olmada örnektir. Direnişimize yol göstericidir. HBDH Milislerimiz 15 Ağustos ruhu ile donanımlı şekilde ortak düşmanımıza kahredici darbeler vurarak 15 Ağustos'u bugün ortak direnişi hattı kılmıştır/kılmaktadır.

Fasist TC ve onun ajan destekçi devletleri Rojava Devrimi'nin hep birlikte boğmak istiyor. Bilmiyorlar ki Rojava Devrimi 15 Ağustos'tur. Halkı ve savaşçıları binlerce Egîd gerçeğiyle bu yok etme karşısındaki duruştur.

Devletlerin halklarımıza kölelik, zulüm, sömürü, talan dışında hiçbir şey getirmediği bugün Rojava devrimiyle daha bir anlaşılmış, bilince çıkmıştır. Bu bilinçtir ki halklarımız örgütlülüğünü daha fazla büyütmeyi, öz savunmasını daha kararlı geliştirmeyi önüne görev koymuştur. Bundandır ki tüm ceberut devletler TC faşizmle ittifak halinde Rojava devrimimizi boğmaya yeminli ortak düşman haline  getirmişlerdir. Artık beyhudedir; Rojava 15 Ağustos ruhu meşalesiyle her an, her saniye kendini yeniden devrimin ateş küllerinde yaratmakta, gerçekleştirmekte ve öz güç öz yeterlilik ve öz savunma bilinci disiplin kararlılığıyla daha bir kenetlenmiştir. Bu kenetlenme karşısında hiç bir saldırgan egemenlik güç sonuç almayacaktır. Rojava gerçekleştirdiği devrim yolunda yürüyecektir.

15 Ağustos coşkusuyla bu zaferin başlatıcısı Egîd (Mahsum Korkmaz) yoldaşı ve onun komutası altında bu zaferi ezilen halklarımıza baş eden ve bugün ölümsüzleşip aramızda olmayan bu direnişçileri saygı minnetle anıyor ve bu çıkışta rolleri olan herkesi rollerinde ötürü selamlıyoruz. Birleşik devrimimiz mayası olan 15 Ağustos direniş yolunda yürümek ve direniş çizgisinin zaferine yeni zaferler eklemek, HBDH olarak daima bağlılık sözümüz olacaktır.”

LİMASOL

Kıbrıs’ta yaşayan Kürdistanlılar, 15 Ağustos Diriliş Bayramı’nı kutlamak için Limasol kentine bağlı Torodos eteklerinde bir araya geldi.

Kıbrıs Kürt Halk meclisi öncülüğünde düzenlenen kutlama, geç saatlere kadar şenlik havasında geçti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Mahsum Korkmaz'ın (Egîd) dev posterlerinin yanı sıra şehit gerillaların resimleri, PKK, HPG, YPG, YPJ flamaları ile süslenen alanda program, Büyük Atılım’ın komutanı Mahsum Korkmaz şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı.  

Kitleye hitap eden Kürt siyasetçi Lezgin Serhat, Diriliş Bayramını kutlayarak, şöyle konuştu: “15 Ağustos Kürtler için yeniden doğuşu ifade ediyor. Önder Apo ölen bir halkı yeniden diriltmekle sınırlı kalmayarak tüm dünya halklarına özgürlüğün umudu oldu. Büyük komutan Mahsum Korkmaz yani heval Egîd öncülüğünde başlatılan 15 Ağustos eylemi hem teslim olan Kürt’e ve hem de Kürt’e ölümü reva gören düşmana büyük bir cevaptır. İlk kurşun, teslim olan ve kendi celladına aşık olmuş Kürt’e 'êdî bes e, özüne dön” mesajı olurken, düşmana da Kürtlerin kurbanlık koyun olmadığı, tarihin büyük intikamının alınacağı mesajını verdi. Bugün içinde olduğumuz süreç aslında 15 Ağustos’un bir devamı niteliğindedir. Zap, Metîna ve Kürdistan’ın diğer dağlarında düşmana karşı görkemli direniş sergileyen Önder Apo'nun fedaileri ile büyük komutan Egîd'in yoldaşları tarihi bir destan yazıyor. 15 Ağustos’ta atılan ilk kurşun, bizi yeniden var ederken, 39’uncu yıl dönümünü yaşadığımız bu süreçte ise önderliğimiz ve şehitlerimize zafer sözünü yerine getireceğimiz bir dönem olacaktır. Tüm dünya halklarını özgürlük umudu olan Önder Apo üzerindeki tecride karşı artık tahammülümüzün kalmadığını da herkes iyi bilmeli. Bu süreçte her onurlu Kürt, özgür önderlik, özgür ülke ve demokratik özerklik mücadelesinde yerini almalı."

Konuşma ardından Teofilos Çocuk Korosu sahne alarak devrim şarkılarını seslendirdi, Kültür Komitesi bünyesinde yer alan sanatçılar da sahnede yerlerini aldı. Seslendirilen devrim şarkılar eşliğinde Kürdistanlılar halay çekerek, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî berxwedana gerîla" sloganları attı.

Son olarak konuk sanatçı Ozan Ali Matur, deyişler seslendirdi.

STOCKHOLM

Stockholm’de yaşayan Kürdistanlılar da 15 Ağustos Diriliş Bayramı’nı bir şenlikle kutladı. Kent merkezindeki Rålambshovsparken parkında bir araya gelen halk, halay çekti.

Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra Kürt Enstitüsü adına Mirhem Yiğit, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.

Daha sonra İsveç TEV-ÇAND sanatçıları Armanc, Evîn Akbaş ve Gürsel stranlar seslendirdi.

HAMBURG

Kürt halkının ulusal miladı olarak kabul edilen 15 Agustos Zafer bayramı Hamburg'da coşkulu bir şekilde kutlandi. Hamer parkta düzenlenen kutlama etkinliğine Hamburg ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar başta olmak özere Türk sol örgütleri ve Alman devrimciler de iştirak etti.

Hamburg DKTM tarafından organize edilen kutlama etkinliğinde halaylar çekildi ve sanatçı Jiyan Arjîn bir müzik dinletisi sundu.

LEIPZIG

Almanya’nın Leipzig kentinde düzenlenen etkinlikte de Zap direnişi selamlandı.

Sabah 14.00’dan akşam saatlerine kadar süren kutlamada, sık sık küçük gruplar halinde PKK yasağının özellikle Almanya'da Kürt halkını nasıl kriminalize ettiği, faşist Türk devletinin bu yasak üzerinden Kürt halkına karşı soykırım suçları işlediği ve Kürt halkının ve dostlarının özgürlük hareketini nasıl ve neden sahiplenmesi gerektiği konusunda bilgilendirmeler yapıldı.
Kutlamada ayrıca “Bugün binlerce Egîd, Kürt halkının özgürlüğü için Kürdistan dağlarında tarih yazıyor, tarihin bu onurlu sayfalarına hepimiz ismini yazmalı” denildi.

Kutlama govend ve spor etkinlikleriyle devam etti.

BERLİN

15 Ağustos Atılımı, Almanya’nın başkenti Berlin’de Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (Teko-Jin) öncülüğünde düzenlenen bir şölenle kutlandı.

Mauerpark’ta düzenlenen şölende açıklamalar yapıldı. Ayrıca PKK yasağına karşı kampanya kapsamında imza toplandı.

YPG ve YPJ flamalarının dalgalandırıldığı etkinlik, canlı müzik ve halay eşliğinde sürdürüldü.

15 Ağustos Atılımı eylemleri çerçevesinde gerçekleştirdikleri etkinliğin yeniden örgütleme zemininin bir parçası olduğunu ifade eden gençlerin şöleni “Bijî Serok Apo” sloganı ile sona erdi.