Avrupa’daki Kürtler kimyasal saldırılara karşı eylemde

AKP-MHP ordusunun Medya Savunma Alanları'nda kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği soykırım savaşı Avrupa’nın birçok merkezinde protesto ediliyor.

23.18

VİYANA

TCS ve TekoJIN öncülüğünde meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Viyana DKTM önünde buluşan gençler, Zieglergasse’ye kadar sloganlarla yürüdü. Bugünkü eylemlerini sonlandıran gençler, her gün eylem halinde olacağını vurguladı.

23.15

MARSİLYA

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyesi gençler, Fransa’nın Marsilya kentinde kimyasal silah saldırılarına karşı merkez tren istasyonunda sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

“Werin Cenga Azadiyê” hamlesi kapsamında eylem yapan gençler, kimyasal silah saldırılarına dikkat çeken bir pankart yanında dev PKK bayrağı açtı.

Kurdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde kimyasal saldırılara dikkat çekmek için beyaz elbiseler giyen gençler adına bir açıklama yapıldı.

Açıklamayı yapan TCŞ üyesi Lezgîn Botan, "Bugün Kürtlerin üzerine kimyasallar yağdırılıyor. Bu nedenle buradayız. Dört parça Kürdistan’da savaş var. Bu savaşta bize karşı kimyasal kullanıyorlar. Kürt halkı olarak artık tahammülümüz kalmamıştır. Bizim için gün oturma günü değil alanlarda olma günüdür" dedi.

Başta BM olmak üzere uluslararası bütün kurum ve kuruluşların sessizliği kınandı ve sorumluluğa davet edildi.

Gençlerin eylemi yakılan meşalelerle devam etti, “Bijî berxwedana gerîla“ ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

21.45

LİMASSOL


Türk devletinin Kurdistan Özgürlük Gerillası'na karşı kimyasal silah kullanması Kıbrıs’ın Limassol kentinde kitlesel olarak protesto edildi.
Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile çok sayıda Kürdistanlı Theofilos Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Ellerinde Türk devletinin kimyasal silah saldırılarını protesto eden pankart ve dövizler taşıyan kitle, buradan Limassol Belediye binasına doğru yürüyüşe geçti. Kitle sık sık, “İntikam”, “Terörist Erdoğan, terörist Türk devleti”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bijî gerîla” sloganları atarken, çevredekiler alkış ve zafer işaretleri ile eylemcilere destek verdi.
Belediye binası önünde yürüyüş sona ererken, kitle Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitiren savaşçılar anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Kürt siyasetçi Lezgin Serhat, Türk devletinin kimyasal silahlarla işlediği savaş suçlarına her gün bir yenisinin eklendiğine dikkat çekerek, şunları vurguladı: “Söz konusu Kürt ve Kurdistan olunca tüm dünya üç maymunu oynuyor. Faşist ve barbar TC'nin bu savaş ahlakına uymayan alçakça saldırılarına karşı kör, sağır ve dilsizi oynayanlar şunu çok iyi bilsinler ki, bu suça kendileri de ortaktır. Bugün yapılan bu alçakça saldırıları normal bir saldırı olarak görmemek gerekir; bu bir soykırım saldırısıdır. Nasıl ki Birinci Dünya Savaşında Ermeni Soykırımını, İkinci Dünya Savaşında da Yahudi Soykırımını gerçekleştirdilerse bugün de faşist TC eliyle bir Kürt soykırımını tamamlamak istiyorlar. Bugün Kurdistan dağlarında tarihi direniş sergileyen fedailer, soykırım saldırılarına karşı bir halkın özgürlük savaşını ve direnişini vermekteler. Onların bu direnişini sahiplenmek dönemin en onurlu, en şerefli görevidir. Kimyasal saldırılarda şehit düşen arkadaşlarımızın görüntülerini seyrettik; o görüntüler hepimizin suçudur. Herkesin o görüntüde bir payı vardır. Şehitlerimize, Önder Apo'ya bu anlamda büyük bir özeleştiri borcumuz var . Bu borcu ancak şehitlerimize yakışır görkemli bir direniş ile verebiliriz. O görüntüler her ne kadar içimizi yaksa da bizler için fedaice direnmenin sebebidir. Sara ve Rûken arkadaşlar bize dönemin yalnızca fedaice savaşmakla zafere ulaşabileceğimizi emrettiler. Buradan bir kez daha belirtiyorum; düşmanımız her türlü ahlaksızlığı devreye koymuş durumda. Biz Kürt halkı olarak düşmanımızın nasıl alçakça ve ahlaksızca savaştığını çok iyi biliyoruz. Onlar kendileri için ahlaksızlığı seçmiş olabilirler. Ama bizim tüm bu alçakça saldırılara karşı vereceğimiz tek yol, direnmektir. Nasıl ki Mazlumlar, Kemaller, Hayriler ve Kızıl Yıldız Ali Çiçekler Amed zindanında direnişleri ile tüm dünyaya Kürt halkının direnişinin sesi oldularsa bugün de Kurdistan'ın fedaileri onların izinde yol almaktalar. Nasıl ki o dönem Kemal Pir’in selamı faşist cuntaya verildiyse, bugün büyük komutan Baz ve Helbest arkadaşın selamını düşmanımıza ulaştıracağımızdan da kimsenin şüphesi olmasın. Bu faşist işgalci rejime karşı artık sessiz kalmayacağız.”

Serhat'ın konuşmasının ardından eylem alkış ve sloganlar eşliğinde sona erdi.

21.17

MÜNİH

Türk devletinin Medya Savunma Alanları’nda Kürt Özgürlük Gerillası’na yönelik kimyasal silah kullanımını protesto etmek için Bavyera eyaletinin başkenti Münih’te bir yürüyüş düzenlendi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) çağrısıyla Sendlinger-Tor meydanında yüzlerce kişi toplandı.

Kimyasala dikkat çekmek için beyaz elbiseler giyen eylemciler, ellerinde kimyasal silahlarla katledilen gerillaların fotoğraflarını ve faşist Türk devletinin kimyasallarla Kürtleri katlederken Avrupa’nın sessiz ve seyirci kaldığını yazan dövizler taşıdı.

Türk devletinin uluslararası yasaklı kimyasal kullanarak yeni bir katliama imza attığına ve en son 17 gerillanın katledildiğine yapılan konuşmalarla dikkat çekilerek, başta BM olmak üzere bütün siyasi kurum ve kuruluşların ve uluslararası kamuoyunun sessizliği kınandı ve bu kurumların sessizliklerini bozup sorumluluğa davet edildi.
Yürüyüs boyunca, “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan Kurdistan’dan defol”, “Terörist Türk devleti”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları atıldı. Eylem, Türk devleti aleyhine atılan sloganlar ardından sona erdi.

20.58

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Kürt gençliği bugün yine alanlara çıktı.
Gençler, faşist Türk devletinin kimyasal kullanımını ve OPCW gibi kurumların sessizliğini protesto etmek için kentin merkezinde yürüyüş gerçekleştirdi. Büyük ilgi gören yürüyüş, sloganlarla son buldu.

20.55

LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde Kürdistanlılar ve dostları, düzenledikleri eylemle İsviçre devleti başta olmak üzere yetkili kurum ve devletlere kimyasal silah kullanımına karşı “harekete geç” çağrısında bulundu.

St Laurent meydanında her kesimden Kürdistanlı ve dostları bir araya gelerek kimyasal silahlarla katledilen gerillaların fotoğraflarıyla PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı.

Katledilen 17 gerilla şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde uzun süre gerilla mücadelesinin sahiplenildiği sloganlar atıldı.

Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) Eşbaşkanı Hatice Kandal, konu Kürt halkı ve Kürdistan olduğunda tüm dünyanın gözünü kulağını kapattığını söyleyerek, "Bugün Kürtlerin üzerine kimyasallar yağdırılıyor. Bu nedenle buradayız. Dört parça Kürdistan’da savaş var. Bu savaşta bize karşı kimyasal kullanıyorlar. Kürt halkı olarak artık tahammülümüz kalmamıştır. Bizim için gün oturma günü değil alanlarda olma günüdür" diye konuştu.

Cenevre CDK Eşbaşkanı Mülkiye Aşırbaev ise insanlık ve savaş suçları kapsamına giren kimyasal kullanımına yönelik OPWC başta olmak üzere yetkili kurum ve devletlere harekete geçin çağrısında bulundu.

Avrupa Göçmen İşçiler Federasyonu adına söz alan Ali Orak da, Ortadoğu'da barış ve demokrasinin savunucuları olan gerillalara karşı insanlık ve savaş suçu yöntemlerle saldırıldığını söyleyerek, gerilla mücadelesinin bugün her kesim tarafından sahiplenilmesi gerektiğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı. 

20.53

ZÜRİH

İsviçre’de yaşayan Kurdistanlılar, işgalci Türk devletinin 17 gerillanın kimyasal silahla katledilmesini Zürih’te yaptıkları yürüyüş ve mitingle protesto etti. İsviçre Kürt Kadın Hareketi’nin (YJK-S) çağrısıyla Rathausbrücke’de bir araya gelen binler, Helvetiaplatz’a kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Şehitler anısına saygı duruşundan sonra CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer bir konuşma yaptı. Sürer, Türk devletinin özgürlük gerillalarına yönelik kimyasal gazlar kullandığına dikkat çekerek, “Kimyasallarla 17 gerilla şehit edildi. Bu alçakça saldırıya karşı gerillayı sahipleniyoruz. Bu insanlık suçuna karşı dünya sessizdir. İşgalci devlet bu sessizlikten güç alarak saldırılarını gerçekleştiriyor. Her alanda sesimizi yükseltip gerillaya sahip çıkacağız” dedi. 

Eyleme Türkiye’nin kimyasal kullandığına dair rapor hazırlayan İsviçreli doktor Josef Beppe Savary de katıldı. Savary kitleye Almanca, İtalyanca ve İngilizce hitap etti. Savary konuşmasında Türk devletinin kimyasal kullandığına dikkati çekerek şunları söyledi. “Biz heyet olarak kimyasal bulgulara ulaştık. Bu iddiaları araştıracak iki kurum var. Biri, merkezi Hollanda’da bulunan OPCW; diğeri de Birleşmiş Milletler (BM) Kimyasal Silahların Önlenmesi Masası’dır. Bizim bulgularımız üzerine hala bir gelişme yaşanmadı. Somut bilgiler olmasına rağmen bu sessizliği anlamış değiliz” dedi.

Savary, Güney Kürdistan’a yaptıkları ziyarete ve yaşananlara da değindi.

YJK-S adına ise hazırlanan basın metni okundu. Metinde, Türk devletinin kimyasal silah kullanmasına karşı sessiz kalan başta OPCW ve uluslararası kurumların sessizliği kınandı ve “Herkesi gerillaya sahip çıkmaya, bu insanlık suçuna karşı sesini yükseltmeye davet ediyoruz” denildi.

Konuşmalardan sonra yürüyüşe geçen kitle, yol boyunca sloganlarla kimyasal silah kullanılmasını protesto etti. 

Kitle St. Jakop Kilisesinin önünde bir süre oturma eylemi yaptı. Helvetiaplatz meydanında ise miting gerçekleştirdi. Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HDBH) adına bir konuşma yapıldı. Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal silah kullanılmasına karşı herkesi eyleme çağıran HDBH temsilcisi, “Devrim ancak direnişle gerçekleşecek. Bugün Kürdistan’da gerillaya karşı yenilen TC kimyasal silahla sonuç almak istiyor. Başta Türkiye metropolleri olmak üzere her yerde bu insanlık suçuna karşı alanlara çıkmak, direnmek gerekiyor” dedi.

Katılanlara seslenen CDK-S Eşbaşkanı İsmail Kardaş ise, saldırılar karşısında Özgürlük gerillasının kolay yenilmeyeceğine vurgu yaparak “Kimyasal kullanarak sonuç almak isteyen işgalci Türk devleti gerillanın yenilmez olduğunu eninde sonunda görecektir. Kürt halkı ve dostları her alanda ayağa kalkmalı, gerillaya sahip çıkmalıdır. Gün direnme günüdür. Bütün halkımız bu insanlık suçuna karşı alanlarda olmalıdır” dedi.

20.52

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde Kürt Özgürlük Gerillasına karşı kimyasal silah kullanan Türk devletini protesto etmek amacıyla kent merkezinde bir miting düzenlendi.

20.51

BREGENZ

Avusturya'nın  Vorarlberg eyaletinin Bregenz şehrinde haince katledilen Jineolojî Akademisi Üyesi ve gazeteci Nagehan Akarsel ve Medya Savunma Alanları’ndaki kimyasal silahlarla katledilen 17 gerilla için yürüyüş yapıldı.

Yürüyüş boyunca sık sık "Jin jiyan azadî”, “Bijî gerîla" sloganları atıldı. 

Yürüyüşün ardından Vorarlberg Eyalet Parlamentosu önünde açıklama yapıldı.

Vorarlberg Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına açıklamayı yapan Munzur Dersim; kimyasal silah kullanımının uluslararası savaş suçu olduğunu ve Lahey Adalet divanında sorumluların hesap vereceğini belirterek, OPCW'yi bir an önce görevini yerine getirmeye çağırdı.

19.41

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kurdistanlılar, Türk devletine karşı kahramanca savaşan gerillaya sahip çıkmak için alanlara çıktı.  

Kitleye hitaben konuşan Civaka Îslamiya Kurdistan (CİK) Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, “Gün tüm Kurdistanlıların kendi çocuklarına sahip çıkma günüdür. Çocuklarımıza karşı kullanılan kimyasal gazlar hem insanlığa hem dine vicdana sığmayan ve kabul edilir bir durum değildir” dedi.

Üç saat süren eylemde gençlerin kimyasala karşı temsili beyaz giysileri ile büyük ilgi çekti.

Eylemciler son olarak bakanlık binası önüne cenaze tabutu maketi bıraktı ve eylemleri daha da büyütme mesajı verildi.

Avusturya’daki Kürt gençliği akşam saatlerinde de meşaleli yürüyüş gerçekleştirecek.

19.34

BIELEFELD

Almanya’nın Bielefeld kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısı üzerine yüzlerce Kürdistanlı sokağa çıkarak, Türk devletinin Kurdistan gerillasına yönelik kimyasal silah saldırılarını protesto etti. Protestoya Kürtlerin yanı sıra Alman, Türk ve Asuri-Süryani dostları da katılarak destek verdi.

Merkez tren istasyonunda toplanan kitle, sürekli “Şehîd namirin”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Zapê” sloganları atarak direnişi selamlarken, “Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan” sloganları ile de Türk devletini protesto etti.

Burada yapılan saygı duruşu ardından yürüyüşe geçen kitle, ellerinde kimyasal gazlardan dolayı şehit düşen gerillaların resimlerinin yanı sıra Şengal Direniş Birlikleri, Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Tevgera Azadiya Jinên Êzidî flamalarını taşıdı. Kentin işlek sokağı olan Bahnhofstr. üzerinden  yürüyerek Jahnplatz meydanında bir miting düzenleyen kitle, yürüyüşü Keselbring meydanında sonlandırdı.  

19.30

DEN HAAG

Hollanda Kürt Kadın Hareketi ve MED-DEM’in çağrısı üzerine Kurdistanlılar, Türk devletinin kimyasal saldırılarını protesto etmek amacıyla Den Haag’da yürüyüş yaptı.

Lahey Adalet Divanı önüne kadar süren yürüyüş boyunca sık sık “Katil Erdoğan”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları atıldı.

Eylemciler, bina önünde kimyasal silahlara karşı temsili koruyucu elbiseler giyip yerlere uzanarak Türk devletinin vahşetine dikkat çekti.

19.29

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo'da yaşayan Kurdistanlılar ve dostları, NCDK-OSLO tarafından düzenlenen eylemle faşist Türk devletinin Kürt gerillasına yönelik kimyasal ve taktik nükleer silahlarla saldırılarını Oslo tren istasyonu önünde protesto etti. Kimyasal silahlara karşı temsili koruyucu elbiseler ve maske giyen eylemciler, bilgilendirme standı açtı ve çevredeki halka Norveççe bildiri dağıttı.

19.28

LILLE

Türk devletinin gerillaya yönelik kimyasal saldırıları Fransa’nın Lille şehrinde düzenlenen eylemle protesto edildi.

Place de la République meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Türk devletinin kimyasal silah saldırılarını protesto eden dövizler ve pankartlar taşıdı. Mumlarla “Şehît namirin” yazan eylemciler, Fransızca bildiri okuyup dağıttı. 

Çevredeki halkın dikkatini de çeken eylem, “Şehîd namirin” sloganı ile sona erdi. 

18.51

KÖLN

Kimyasal silahları yasaklayan uluslararası sözleşmede imzası bulunan Türk devletinin gerilla alanlarında kimyasal silah kullanarak kürt özgürlük savaşçılarını katletmesi, Almanya’nın Köln kentinde NRW katılımlı yapılan bir yürüyüşle protesto edildi. Med Federasyonu ve NRW YJKE tarafından organize edilen yürüyüş, Ebertplatz'da Kurdistan özgürlük şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

Almanca yazılı "Türk devletinin kimyasal silah saldırılarını durdurun",  "Türk devletinin Kürtlere dönük işlediği savaş suçlarını durdurun", "Türkiye uluslararası hukuku ihlal ederek  savaş suçları işliyor. OPCW harekete geçmeli" pankartları ve dövizlerin  taşındığı eylemde yol boyunca kamuoyunu bilgilendirme temelinde konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda Türk devletinin uluslararası yasaklı kimyasal kullanarak yeni bir katliama imza attığı ve en son 17 gerillanın katledildiği belirtildi. Türk devletinin havadan kimyasal silah kullanımını fazlalaştırdığı vurgulandı. 

Yürüyüşte Kon-Med Eşbaşkanı Engin Sever bir konuşma yaptı. Sever, “Altı aydır Kurdistan dağlarında özgürlük gerillaları büyük bir direniş gösteriyor. Türk devleti bu direnişi kırmak için yasaklı kimyasal silah kullanıyor. Onlarca arkadaşımız kimyasal silah saldırılarında şehit düştü.  Avrupa devletlerinin de  bu katliamlarda parmağı var. Kürt halkı çocuklarına sahip çıkacaktır.  Başkan Apo'ya söz veriyoruz; gerillaların silahlarındaki mermileri olacağız” dedi.

Fed-Med eşbaşkanı Şevin Sincar ise şunları belirtti: “Her gün basında Kürt gerillalarının kimyasal silah ile  katledildiği haberlerini görüyoruz. Bu saldırılara karşı bizim yeri göğü oynatmamız lazım. Bu katliamları gerçekleştiren AKP-MHP iktidarını ve Barzani ailesini protesto ediyoruz. Barzani ailesi ihanet içinde bulunuyor. Kürt evlatlarının öldürülmesi için Türk devletine kılavuzluk yapıyor. Kürtler olarak bugünden itibaren sokakları bırakmayarak gerillanın nefesi olacağız”.

AVEG-KON adına konuşan Şafak Deniz ise Türk devletinin 14 Nisan’dan bu yana savaş tünellerinde yenemediği gerillayı kimyasal silahlarla yenmeye çalıştığını, fakat hiçbir şekilde sonuç alamayacağını söyledi. Şafak Deniz, AVEG-KON olarak Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.

Sık sık  “Gerilla”, “Bijî berxwedana Zap, Avaşîn û Metîna” ve “Kurdistan’daki katliamı durdur” sloganlarının atıldığı yürüyüş, Roncaliplatz’da sona erdi.  

18.41

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra'da Kürt Halk Meclisi'nin çağrısı üzeri TC devlet faşizmi ve kimyasal kullanımına karşı eylemsellik seferberliği kapsamında BBC binası önünden yürüyüş düzenlendi. 
Yürüyüşe start verilmeden İngiliz polisinin flama ve pankartlara müdahale teşebbüsleri ardından BBC ve onun gibi onlarca uluslararası basın örgütünün kimyasal kullanımına karşı sessizliği sloganlarla kınandı. 

Yürüyüş korteji Oxford Circus ve Piccadilly Circus meydanlarında kamuoyuna yönelik "Wake up UK, stop supporting Turkish state" sloganları sokaklarda yankılandı. 

Trafalgar Square güzergahında ilerleyen eylemciler, Jîna Emînî'nin İran devleti tarafından katledilişini protesto eden binlere katılarak, kadın kırımına karşı Türkiye ve İran devletlerinin faşist politikalarını kınadı. 

Kitlesel protestoda Tevgera Ciwanên Şoreşger adına konuşan Çekdar Amara, "Jin, Jîyan, Azadî" sloganının Sakine Cansız, Berîtan, Leyla Qasim gibi öncü kadın devrimcilerin şehadet mirasları üzerine kurulduğunu, Kürt Kadın Hareketi'nin yıllardır ataerkil, cinsiyetçi toplum mantalitesine karşı verdiği mücadele ruhuyla inşa edildiğini vurguladı. 

Protesto "Jin, Jîyan, Azadî", "Turkish weapons out of Kurdistan", "Terrorist Turkish state" sloganlarıyla son buldu.

18.40

HAMBURG

Faşist Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’nda gerillalara yönelik gerçekleştirdigi kimyasal saldırıları kınamak ve kamuoyunda bir duyarlılık oluşturmak için Almanya’nın Hamburg kentinde kitlesel protesto yürüyüşü düzenlendi. Hamburg, Kiel, Lübeck, Lüneburg ve Stade kentinden gelen binlerce kişi, sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Yaşasın gerilla direnişi” sloganları attı.

Hamburg Merkez Treni önünde başlayan yürüyüşte Kurdistan devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı. Kimyasal saldırılara dikkat çekmek için de kortejin en önünde bir grup Kurdistanlı beyaz elbise giydi.

Hamburg DKTM adına konuşan Emin Nusaybin, “Gün gerillamıza, onurumuza ve şerefimize sahip çıkma günüdür” diyerek, diasporada yaşayan Kurdistanlıları eylemlerde yer almaya davet etti.

Kurdistan Komünist Partisi adına okunan bildiride de Kürt halkının bedeli ne olursa olsun mücadele ve özgürlük için serhıldanlarda olacağı mesajı verildi.

Şehit düşen gerillaların fotoğraflarını taşıyan Kurdistanlılara karşı Türk faşistlerinin provokasyonu gelişti. Kitle, faşistlere “Bijî Serok Apo”, “Bijî PKK” sloganları ile cevap verdi. Kitle daha sonra faşistlere müdahale etmeyen Alman polisinin tutumunu protesto etmek için oturma eylemi düzenledi. Yürüyüş, Gansemarkt semtinde sona erdi.

18.05

PARİS

Türk devletinin gerillaya yönelik kimyasal saldırıları Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen kitlesel eylemle protesto edildi.

CDK-F ve TJK-F’nin organize ettiği eylemde 6 binden fazla Kurdistanlı Paris’in en işlek meydanlarından biri olan République meydanına aktı. Yürüyüş kortejinin en önünde Türk devletinin kimyasal silah saldırılarını protesto eden dövizler taşıyan eylemciler, “17 Kürt direnişçi Türkiye'nin kimyasal silahlarıyla öldürüldü!”, “İntikam”, “Bijî HPG” ve kimyasal saldırılar sonucu şehit olan gerillaların fotoğrafları ile “Şehîd namirin” yazılı pankartları taşıdı. 

Yürüyüş boyunca Fransızca bildiri okunup dağıtılırken, Kurdistanlılar ve dostları başkentin sokaklarını “İntikam”, “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan”, “Terörist Türk devleti”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları ile inletti. 

Bastille meydanına ulaşan kitle, burada kimyasal saldırılar sonucu şehit olan 17 gerilla anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşu sonrası CDK-F Eşbaşkanları Xanê Akdoğan ile Abdullah Ülmez ve Avrupa Devrimci Komün Meclisleri adına açıklamalar yapıldı. 

17 gerilla başta olmak üzere tüm Kurdistan şehitlerini anarak konuşmasına başlayan Xanê Akdoğan, “Kürt halkı ve onun kahraman gerillalarıyla baş edemeyen faşist TC devleti, bugün kimyasal silahlar kullanarak sonuç almaya çalışıyor. Biz kimsenin topraklarını işgal etmedik, oralar bizim topraklarımızdır. Onuru olmayan TC devleti ve ortakları bunu çok iyi bilsinler ki, zafer Kürt halkının olacaktır. Biz başkaldırdık, kimse önümüzü alamaz. Şehit olan gerillaların görüntülerini izledik; bu saatten sonra kimse bize dur demesin, çünkü biz haklıyız” diye konuştu. 

Abdullah Ülmez ise, “İki yıldır barbar Türk devleti, NATO’nun desteğini de arkasına alarak Güney Kurdistan başta olmak üzere tüm Kurdistan’da Kürt halkını yok etmek istiyor. Ama unuttukları bir şey var; Kürtler bir daha soykırıma izin vermeyecek. Yeni bir Halepçe, Zîlan, Agirî, Koçgirî, Dersim katliamlarına izin vermeyecek. Türk devleti Kurdistan’da bir savaş suçu işliyor. Tıpkı Saddam gibi kimyasal silahlarla yok etmek istiyor. Herkes bu gerçekliği bilerek tepkisini göstersin. BM ile OPCW bir an önce üstüne düşeni yapsın. Tüm dünya sessiz kalsa da Kürt halkı sessiz kalmayacak” dedi.

Eylem, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları ile sona erdi. 

17.51

STUTTGART

Stuttgart'a yüzlerce Kurdistanlı ve dostları, Türk devletinin kimyasal saldırısını yaptıkları yürüyüşle protesto etti.

Stuttgart Kürt Kadın İnisiyatifi öncülüğünde yapılan eyleme, Stuttgart DKTM ile sol demokrat çevreler destek verdi.

"Justice For Kurds" (Kürtlere adalet), “PKK von der EU Terrörliste streichen” (PKK’yi terörist örgütler listesinden çıkarın), “Nein zur Türkischen Invasion von Süd Kurdistan (Güney Kurdistan’da Türk saldırısına hayır) pankartları açan eylemciler, kimyasal silahlara karşı korunmayı temsilen lekeli tulumlar giydi.

Avrupa ülkelerinin sattığı kimyasal silahlarla Kürt halkının ve Kurdistan doğasının katledilmesi şiddetle kınandı.

Eylem, yoğun polis kontrolü eşliğinde yaşanan provokasyonlara rağmen şehir merkezinde son buldu. 

17.47

DARMSTADT

Almanya'nın Darmstadt kentinde kimyasal silahlara karşı binler yürüdü.
Darmstadt ana tren istasyonu önünde bir araya gelen binlerce Kurdistanlı, Luisenplatz'a doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüşe Mainz, Hanau, Mannheim, Frankfurt, Saarbrücken, Giessen gibi çevre kentlerden katılım gösterildi.
Toplanma alanında siyasetçi Leyla İmret bir konuşma yaptı. İmret, kimyasal saldırıların giderek rutin bir şekilde Türk devleti tarafından sıklıkla uygulandığını belirterek, saldırıları durdurana kadar alanlardan çekilmemek gerektiğini vurguladı. İmret, seferberlik ruhunu doruğa ulaştırmalıyız” dedi.
Eylemciler, Türk devletinin kimyasallarla katlettiği 17 özgürlük gerillasının resimlerinin işlendiği dev bir pankart ile yürüdü, kimyasal saldırıları anlatan çok sayıda döviz de taşındı.

Bir grup Kurdistanlı yürüyüşün ön kortejinde gaz maskelerini takarak yürüyüş boyunca Türk devletinin Kurdistan'da zehirli gazlarla katletmesini teşhir ettiler.

17.26

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yaşayan Kurdistanlılar, Danimarkalı dostlarıyla beraber, faşist Türk devletinin Kürt gerillasına yönelik uyguladığı kimyasal silah saldırılarına ve nükleer taktik bombalara karşı tepkilerini Vesterbro Torv’dan başlayarak Axeltorv’a kadar düzenledikleri yürüyüşle dile getirdiler.

Yürüyüş boyunca “DAİŞ lideri Erdoğan”, “Çocuk ve kadın katili Erdoğan”, “Faşist-diktatör Erdoğan”, “Sessiz kalmak suça ortak olmaktır-sessiz kalma” ve “Yaşasın gerilla” sloganları atıldı.

Daha sonra okunan basın bildirisinde; “Faşist Erdoğan ve yönetimi insanlık suçu işliyor. Kimyasal ve nükleer taktik bombalarla gerilla alanlarını bombalamış ve onlarca gerillayı hunharca katletmiştir. Kimyasal silahlar  ve nükleer taktik bombalar kullanarak insanları öldürmek bir insanlık suçudur ve kabul edilemez. Bizler Danimarka’da yaşayan Kurdistanlılar olarak başta BM’yi, bütün siyasi kurum ve kuruluşları ve uluslararası kamuoyunun sessizliğini protesto ediyor ve sessizliklerini bozup sorumluluğa davet ediyoruz denildi.

“Enternasyonalist dayanışmayı güçlendir” sloganıyla eyleme son verildi.

 17.20

MONTPELLILER

Türk ordusunun kimyasal silahlarla gerillaya saldırıları, Fransa’nın Montpelllier kentinde öfke ile protesto edildi.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi’nin (CDK-F) “Yaşamı her alanda durduralım” çağrısı üzerine halk, kentin en işlek meydanı olan Comedy’de bir araya geldi.

Protesto gösterisinde Kürt gençleri temsili olarak kimyasal silahlara karşı koruyucu  elbiseler giyip sis bombaları kullandılar.

Sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Gerîla rûmeta me ye” sloganlarının atıldığı eylem, gece geç saatlere kadar sürecek.

17.19

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde yaşayan Kurdistanlılar da kimyasallarla katledilen gerillaların hesabını sormak için alanlara çıktı. Kitle, acilen bir heyetin gidip araştırma yapmasını ve Türk devletinin işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanmasını istedi.

17.15

MARSİLYA

Türk devletinin Medya Savunma Alanları’nda Kürt Özgürlük Gerillasına yönelik kimyasal silah kullanımını protesto etmek için Fransa’nın Marsilya kentinde eylemler 5. gününde devam etti. Bugün Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) çağrısıyla Vieux Port meydanında yüzlerce kişi toplandı.
Kimyasala dikkat çekmek için beyaz elbiseler giyerek insan zinciri oluşturan kitle, ellerinde kimyasal silahlarla katledilen gerillaların fotoğraflarını ve faşist Türk devletinin kimyasallarla Kürtleri katlederken Avrupa’nın sessiz ve seyirci kaldığını yazan dövizler taşıdı.
Daha sonra eylemciler kimyasala karşı giyindikleri temsili koruyucu elbiselerle yere uzandı ve renkli sisler yayarak dikkat çekti.

DKTM adına konuşmaların yapıldığı eylemde, kimyasallarla katledilen 17 gerillanın yarın Marsilya DKTM’de yapılacak anma toplantısı için çağrı yapıldı. Eylem, Türk devleti aleyhine atılan sloganlarla sona erdi.