Basel’de Ekim ayı şehitleri anıldı

İsviçre'nin Basel kentinde Şehit Aile Kurumu (KOMAW) öncülüğünde Ekim Ayı Şehitleri şahsında, Kürdistan devrim şehitleri anıldı.

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi konferans salonunda düzenlenen anmada salonda Beritan'ın (Gülnaz Karataş) Ankara'da fedai eylem gerçekleştiren  Erdal Şahin (Hasan Oğuz) ve Rojhat Zilan'ın (Özkan Şahin) posterleri ile İsviçre'de yaşayan şehit yakınlarının yanlarında getirdikleri şehitlerin fotoğraflarıyla donatıldı.

1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada KOMAW adına Fidan Şentürk ve Mehmet Göksungur şehitleri anarak burada birer konuşma yaptı.

Şehitleri anarak başladığı konuşmasında Fidan Şentürk "şehitleri ne kadar dillendirsek azdır." dedi.

Ardından söz alan Mehmet Göksungur'da yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:   "Ekim ayı mücadelemizde önemli bir aydır. Başur'da KDP ihaneti öncülüğünde bir tasfiye süreci başlamıştı, fakat bu ihanet başarısız olmuştur. Bu ihanet sürecini boşa düşüren ise Berîtan ve arkadaşlarının ihanetin kalbine büyük bir hançer saplaması oldu. 

Pazarcık şehitlerine değinen Göksungur "Hasan Göksungur, Hasan Vural ve yakın bir süre önce Avrupa'da hayatını kaybeden devrimci Hasan Sidar'ın bizlere bıraktığı mücadele bayrağını her zaman zaferle sonuçlandırmamız gerekir. Bu denli mücadele yürüten militanlarımız olduğu sürece şehitlerin mirası her zaman yaşayacaktır."

Anmada Ekim ayı şehitleri anarak başladığı konuşmasında Serhat Agîri ise şunlara değindi; "Şehitlik ve şehadet en açık bir şekilde hakikatin göstericisidir. Hareketimiz 50 yıldır hummalı bir mücadele veriyor. Söylemlerle şehitlerin mücadelesini dile getirmek bizler için zor olacaktır. Bizim hakikatimizi görmek için şehitlerimin yaşamına bakmamız gerekir. Bizler için en bilgin, kıymetli ve değerli olanlarımız şehitlerimizdir.  Eğer biz şehitlerin mücadelesine doğru okuyamaz ve cevap olamazsak eksik kalırız. Düşmana karşı güçlü  bir mücadele yürütmezsek şehitlerimize ihanet etmiş oluruz."

BERİTAN FAŞİZME GEÇİT VERMEDİ

“Heval Beritan 25 Ekim de ihanete ve faşizme karşı bir cevap verdi. Siz ne yapar ne derseniz benim yaşamım şehitlerin yaşamı gibi olacak dedi. Buna Önderlikte bir cevap oldu. Kadın gerillalar da bir cevap oldu bu şehadete. Şuan bütün dünya bizlerin mücadelesi şahsında, kadın arkadaşların mücadelesi sayesinde bizleri Jin Jiyan Azadi sloganı ile tanıdı. Bizim duruşumuz buna cevap olmak zorundadır. Her bir şehidimiz bir kahraman ve komutandır. Bizim cevabımız ancak bu şehdatelere sahip çıkmak olacaktır. Eğer bizler kendi mücadelemizi yaşar ve yaşatırsak cevap olabiliriz. Bizler buna inanıyoruz.”

ÇÖZÜM ÖNDER APO'NUN PARADİGMASIDIR

“Önderliğimizde, halkımızda, hareketimizde bu denli bir sahiplenme var. Düşman kaybedecek ve bizler zaferi elde edeceğiz. Bizler bir hamle başlattık. Herkes bu hamlede yer almalıdır. Bizler bu hamle ile Önder APO yu fiziki özgürlüğüne kavuşturacağız. Bugünden sonra ne gerekirse yapacağız. Çalışmalarımızın merkezi bu hamledir. Bu hamlede şehit ailelerinin rol ve misyonu farklı bir konumadadır.  Bizler bunu bilip buna göre hareket etmeliyiz. Çözüm Önder APO nun paradigmasıdır.” 

Tutsakların Sesi Platformu (TSP) ve anmaya katılan devrimci kurum temsilcileri de burada birer konuşma yapto.

Konuşmalardan sonra Şehit Beritan, Gurbetelli Ersöz, Nagihan Akarsel, Rojhat Zilan ve Şehit Erdal Şahin'in yaşamlarını kaleme alan mektupları, günceleri ve şiirleri okundu. 

Anma etkinliği devamında ise Ekim Ayı Şehitleri şahsında, şehitlerin yaşam ve mücadelelerini alan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Anma etkinliğinde an an yaşanan duygusal anlar da oldu. Anma, "Şehîd Namirin" ve "Bijî Serok APO" sloganlarıyla sona erdi.