Berlin’de Gezi’nin yıl dönümü : Her yer Gezi her yer direniş

Gezi direnişinin yıl dönümü nedeniyle Berlin’de bir araya gelen kitle, “O günlerde polis şiddetine karşı cesaretle ve umutla sürdürdüğümüz direnişimiz hala devam ediyor. Yitirdiğimiz direnişçilerin isimlerini sokaklara yazmaya devam ediyoruz" denildi.

Gezi protestolarının 9. yıl dönümü dolayısıyla Berlin Oranienplatz’da etkinlik yapıldı.

Berlin Boğaziçi Dayanışması’nın çağrısıyla bir araya gelen onlarca kişi adına açıklama okundu.

“Biz Gezi’ciyiz iktidar gidici” başlıklı açıklamada, “2013 yılının Haziran’ında Türkiye halkları olarak umutlu, dönüştürücü ve birleştirici bir deneyimi yaşadık. Gezi Parkı’ndaki ağaçların, oranın politik tarihinin ve temsil ettiği sembollerin, kamusal alanının yıkımına itiraz eden birkaç kişiydik, birkaç gün içinde binler, milyonlar olduk. Önce sadece Gezi Parkı’ndaydık, sonra  “Her yer Gezi, her yer direniş” dedik, Türkiye’nin tamamı olduk, isyan ettik” denildi.

Açıklamanın devamında iktidarın Gezi’yi küçümsediği, ancak sonrasında baskı politikasına ağırlık verildiği belirtildi.

“Gezi direnişçilerini çapulcu diyerek aşağılayan iktidara karşı, çapulcu olduk ve yan yana gelmesi imkansız denilenlerle sofralar kurduk. İktidarın el yükselterek üzerimizde uyguladığı tüm baskı politikalarına ve ekolojik yıkıma toptan itirazdı. Gezi Parkı’nı korurken, onur ve haysiyet mücadelesi veriyorduk, kadınlar olarak eşitlik talep ediyorduk. Türkiye’deki otoriter Erdoğan iktidarı, tüm muhalifleri susturmak ve baskı altına almak için hukuku araçsallaştırıp, rövanşist cezalar vermenin peşinde. Kendimizi, kentlerimizi, yaşamımızı, dilimizi ve varlığımızı savunmamız nasıl suç olabilir?
O günlerde yoğun polis şiddetine karşı  mizahla, cesaretle ve umutla sürdürdüğümüz direnişimiz hala devam ediyor. Biz, yitirdiğimiz Gezi direnişcilerinin isimlerini sokaklara yazmaya devam ediyoruz: Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Abdullah Cömert, Medeni Yıldırım, Hasan Ferit Gedik. Biz Gezi direnişinde olmaktan onur duyuyoruz ve Gezi’nin temsil ettiklerine olan inancımızı koruyoruz. Arkadaşlarımızın o duvarların ardında kalmasına izin vermeyeceğiz.! Çünkü biz üç beş ağacın ve tüm yaşamın peşindeyiz. Çünkü biz geziciyiz, iktidar gidici!”
 Açıklama sonrasında kitle “Her yer Gezi, her yer direniş”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Jin jiyan azadî “ sloganları attı.

Anma programında açıklamalar sonrası Bandista grubu kısa bir dinleti sundu.