Berlin'deki Kürt sanatçılar, depremzedeler için Newroz'a çağırdı

Berlin'deki Newroz etkinliğinde sahne alacak Kürt sanatçılar Neşwan Heriki ile Özgür Ruha, "Gelin, depremzedelerle dayanışalım" çağrısında bulundu.

Maraş merkezli deprem sonrası gerçekleştirilecek ilk Newroz depremzedelerle dayanışmaya adandı. Almanya’nın başkenti Berlin’de 12 Mart Pazar günü Oranienplatz’da yapılması planlanan Newroz’da sahne alacak Kürt sanatçılar Neşwan Heriki ve Özgür Ruha, Newroz hazırlıklarını sürdrdükleri Nav-Berlin’de ajansımıza değerlendirmelerde bulundu.

'NEWROZ BİZİM İÇİN DİRENİŞTİR, DEVRİMDİR'

Heriki, "Newroz’un çok büyük anlamları var. Biz Kürtler için özellikle ulusal bir bayramdır. En çok dikkate almamız gereken anlamı da direniş yönüdür. Binlerce insanımızın canını verdiği bir devrimin bayramıdır. Bu devrim ve bu ülke için daima Newroz'u en yüce noktada tutmuştur. Yani Newroz bizim için direniştir, devrimdir. Bu temelde Newroz'u kutluyoruz" dedi.

2023 Berlin Newrozu'nun depremzedelerle dayanışma Newroz’u olarak karşılanacağını belirten Heriki, “Ne yazık ki bu Newroz öncesi büyük bir deprem yaşandı, yani bir insanlık dramı yaşandı. 60-70 bin insanımız yaşamını yitirdi. Onlar için başsağlığı diliyoruz. Mekanları cennet olsun. Onların dışında yaralılarımız var. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. O temelde de Kurdistan’da yaşanan deprem nedeniyle mağdur olmuş ailelerimizle dayanışma temelinde bu Newroz’a gideceğimize inanıyorum" diye konuştu.

'DEPREMZEDELERLE DAYANIŞMAYA GELİN'

Özgür Ruha ise şunları söyledi: "Newroz’un bizler için anlamı, biz Kürtlerin yeni yıldır. Newroz geldiğinde heyecanlanıyoruz, mutlu oluyoruz. Baharın yeşilliğiyle, güneşin parlaklığıyla Newroz’a yaklaşıyoruz ve kutluyoruz. Coşkuyla yaklaşıyoruz, bizim için kutlamadır Newroz.

Berlin’deki halkımıza çağrımız; bu etkinliğe katılsınlar. Bu yıl eğlence veya kutlama diyemiyoruz ama Newroz biraz farklı. Bildiğiniz gibi Bakurê Kurdistan ve Rojava’da büyük bir deprem yaşandı. Binlerce insanımız deprem altında kaldı. Çok çok insanımız yaralıdır ve birçoğu da evsiz kalmış durumda. Bu nedenle halkımıza çağrımız şudur; gelin, bu Newroz’da birlikte dayanışalım!

Vicdanlarımız tahammül etmiyor, yüreğimiz yanıyor. Gönül isterdi ki bu etkinliği coşkuyla kutlayalım, halay stranlarımızı söyleyebilelim. Ancak her ne kadar stranlarımızı söylesek de bu sene ağıtlarımızı söyleyeceğiz. Keşke deprem olmasaydı. Ama yine de halkımız gelsin, birlikte depremzedelerle yardımlaşalım, dayanışalım.”