Berlin ve Paris’te ‘deprem değil devlet öldürüyor’ eylemleri

Mereş merkezli deprem sonrası insan karşıtı pratikleriyle ölümlere yol açan Türk devleti Berlin ve Paris’te protesto edildi.

Mereş merkezli depremde Türk devletinin halkı ölüme terk eden ve depremden rant devşirmeye çalışan politikalarını protesto etmek amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin ve Fransa’nın başkenti Paris’in Mantes la Jolie banliyösünde protesto eylemi yapıldı.

BERLİN

Nav-Berlin ve Dest-Dan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Alexanderplatz’da toplanan Kurdistanlılar ve dostları, depremde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Kürt siyasetçi Hüseyin Yılmaz, protesto için alanını dolduranlara yönelik konuşma yaptı. Yılmaz,  deprem sonrası halkla dayanışma içinde mücadele eden HDP ve sol sosyalist çevrelere emeklerinden ötürü teşekkür ederek, şöyle konuştu: “Halkımıza yardım ederek halkımızın yarasını paylaştılar. O günden bugüne halkımıza yardım eden, Heyva Sor için yardım toplayan, emek veren herkese selam ve saygılarımızı sunuyoruz. Avrupa’da depremzedelerle dayanışmak isteyen halkımız ve kurumlarımız, yardımlarını Heyva Sor üzerinden yapabilir.”

Hüseyin Yılmaz konuşmasının devamında deprem sonrası KCK’nin sorumluluk alarak ateşkes ilan ettiğini ancak Türk devletinin saldırılarını aralıksız sürdürdüğünü de belirtti.
Dest-Dan Kadın Meclisi aktivisti Susanne Rösling ise, “Bugün buradayız, çünkü 6 Şubat’ta birkaç dakika içinde on binlerce insan yaşamını yitirdi. Bu çok acı. Bilim insanları depreme karşı uyardı. Ancak Türk devleti deprem uyarıları yerine savaşa yatırım yaptı“ dedi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’in Mantes-la-Jolie banliyösünde Kurdistan'da meydana gelen deprem sonrası Türk devletinin gayri insani tutumları kınandı.

Devletin deprem bölgelerinde yoğun olarak yaşayan Alevi ve Kürt nüfusuna yönelik soykırımcı bir tutum sergilediği ve deprem karşısında duyarsız kalmayan halkın gönderdiği yardımlara karşı kayyum zihniyetinin yeniden devreye koyduğuna işaret edildi.

Açıklamanın sonunda Avrupa'dan toplanacak yardımların Heyva Sor a Kurdistan bünyesinde bölgeye gönderilmesinin daha doğru bir yol olduğu dile getirildi.