Biel ve Solothurn kentlerinde Kürdistanlılar alanlardaydı

İsviçre'nin Biel ve Solothurn kentlerinde Türk devletinin kimyasal silah kullanmasını protesto eden Kürdistanlılar direnmek dışında bir seçecek olmadığını kaydetti.

BIEL

İsviçre’nin Bern Kantona bağlı Biel kentinde Bahnhofstarsse alanında bir araya gelen Kürdistanlılar Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda kimyasal silah kullanmasını protesto etti. 

Eylem öncesi Arin Mirkan Kadın Meclisi'nden bir heyet açığa çıkan Türk devletinin kimyasal silah kullanımına ilişkin hazırladıkları dosyayı Biel kentinde ki basın, yayın ve televizyon kurumlarına iletti. Heyet kurum yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde Türk devletinin insanlık suçlarını gündemlerine taşımalarını istediler.

Bahnhofplatz'ta kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için beyaz önlükler giyen Kürdistanlılar PKK ve KCK bayrakları açtı. Gerilla direnişini selamlayan Kürdistanlılar kimyasal saldırı sonucu yaşamını yitiren gerillalar başta olmak üzere Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Daha sonra Biel Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ahmet Kaya bir konuşma yaptı. 

Kürtlerin geçmişte asit kuyularında katledildiğini dile getiren Ahmet Kaya şimdi ise kimyasal ile katledildiğini ifade etti. Dünyanın Türk devletinin kimyasal silah kullandığının farkında olduğunu belirten Kaya, “Dünya çıkarları gereği görmezden geliyor. Ama biz Kürtler güçlü bir tepki gösterirsek dünyayı harekete geçirebiliriz” dedi. 

Daha sonra konuşan PYD temsilcisi Abbas Omar, bu sürece örgütlenmek ile cevap olunması gerektiğini dile getirerek şunları kaydetti: “Uluslararası toplum yıllardır Kürt ölümleri karşısında sessiz kalıyor. PKK işte buna karşı çıkan bir örgüttür. Bizim direniş dışında bir seçeceğimiz yok.”

Jura Dağı Rojava ile Dayanışma Komitesi (Komité Rojava des Montagnes) aktivistleri tarafından yapılan konuşmalarda İsviçre devletinin silah ve ticeret antlaşmalarıyla Kürt halkının  katliamlarına ortak olduğuna dikkat çekilerek "Başta AXA ve Credit Suisse olmak olmak üzere İsviçre bankaları Türk devletiyle olan antlaşmalarını sonlandırarak Kürt halkının katliamlarına ortak olmamalıdırlar" denildi.

Almanca hazırlanan basın metni okunduktan sonra eylem gerilla mücadelesinin sahiplenildiği sloganlarla sona erdi.  

SOLOTHURN

İsviçre’nin Solothurn kentinde yaşayan Kürdistanlılar işgalci Türk devletinin 17 gerillayı kimyasal silahla katledilmesini yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.

Solothurn kentindeki Kreuzackerplatz bir araya gelen Kürdistanlılar şehidler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Solothurn Şehid Firaz Dağ Halk Meclisi adına Kaya Demir tarafından yapılan açıklamada İşgalci Türk devletinin  kimyasal silah kullanarak insanlık suçu işlediğine vurgu yapıldı ve bu alçakça saldırıya karşı herkesi mücadele etme çağrısında bulunuldu. Kaya Demir Kürt halkı ve dostlarının günlerdir alanlarda olduğunu, bu saldırılara karşı da ayakta olmaya devam edeceklerinin ifade etti.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) adına Sozdar Sidar'da eylemde bir konuşma yaptı. Sidar gerillaları kimyasal silahla katleden işgalci Türk devletini, onun bu saldırılarına sesini çıkarmayan uluslararası güçleri ve KDP’nin de bu saldırılarda payı olduğununa vurgu yaparak” Savaşın bir ahlakı var. Ancak özgürlük gerillaları namertçe katlediliyor. İşgalci Türk devleti bu gücü başta KDP’de ve ona sesimi çıkarmayan Avrupalı devletlerde alıyor. Aylardır gerillaya yönelik her türlü silah kullanılıyor. O savaş tünellerinde insanüstü bir direniş sergileniyor. Bütün Kürtler gerillaya sahip çıkmalıdır. Avrupalı kurumlar bu sessizliğini artık bozmalıdır. Biz bu şehidlerin intikamı alınana kadar her zaman alanlarda olacağız. Bu saldırıları ve bu ihanete ortak olanları teşhir edeceğiz” dedi.

Eylemde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Demir Çelik’te kimyasal silahla katledilen gerillaların anısı önünde saygı eğildiğimi belirterek başladığı konuşmasında gün Kürtlerin birlik olup bu insanlık dışı saldırılara karşı koyma günü olduğunu vurguladı. Çelik “ Kürtler yüz yıldır katliamlarla karşı karşıyadır. 17 gerilla kimyasallarla katledildi. Dersim 1937 de insanımızı fare zehiri ile katleden bu işgalci zihniyet bugünde Medya savunma alanlarında gerillaya karşı kimyasal gazlar kullanıyor. Kürde tek bir şey bırakılıyor. Direnmek. Dört parça Kürdistan'daki halkımız, 50 milyon Kürt halkı bu saldırılara karşı ayağa kalkmalıdır” dedi. 

Eylem kimyasallarla katledilen gerillaların isimleri tek tek okundu. Şehit düşen gerillaların resimlerini taşıyan burada diye karşılık verdi. Cumartesi günü Zürih’de yapılacak olan merkezi eyleme çağrısının yapıldığı eylem Şehid Namirin , Bijî Berxwedana Gerilla  sloganlarıyla sona erdi

İsviçre İklim Grevi Kimyasala karşı 22 Ekim Zürih eylemine çağırdı

İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik kimyasal silah kullanarak yapmış olduğu katliamlar ve son olarak 17 gerillanın katledilmesine karşı İsviçre'de ki Kürt kurumları öncülüğünde 22 Ekim Cumartesi günü Zürih kentinde merkezi protesto eylemi gerçekleştirilecek.

İsviçre İklim Grevi inisiyatifi Cumartesi günü Zürih'te saat 15.30'da Rathausbrückee alanında yapılacak olan eyleme ilişkin katılım çağrısında bulundu.

'Nisan ayının başından bu yana Türk ordusu Güney Kürdistan'daki Kürt gerillalarına karşı yasaklı kimyasal silahlar kullanıyor.' İsviçre İklim Grevi adına yapılan çağrıda şunlar belirtildi:

"Avrupa Konseyi, Birleşmiş Millletler, Uluslararası Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) yalnızca resmi bir devletin çağrısı üzerine soruşturma yürütebileceklerini açıkladı. Alınan bu karar Kimyasal silahlara karşı sözleşmenin ihlali demektir."