GÖRÜNTÜLÜ

BM önünde Êzidî Soykırımı protesto edildi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle BM Ofisi önünde süren oturma eyleminde bu hafta DAİŞ çetelerinin 10 yıl önce 3 Ağustos’ta Şengal’de gerçekleştirdiği Êzidî Soykırımı protesto edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde 25 Ocak 2021'den bu yana her Çarşamba gerçekleştirilen oturma eylemi sürüyor.

BM Ofisi'nin bulunduğu Nations Meydanı'nda gerçekleştirilen eylemde bu hafta DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014'te Şengal'de gerçekleştirdiği Êzidî Soykırımı protesto edildi.

Soykırım şehitleri şahsında bir dakikalık saygı duruşu ardından Eylem Komitesi adına Veysel Kuşkanadı bir konuşa yaparak Şengal Soykırımında yaşamını yitirenleri andı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan 41 aydır hiçbir haber alınamadığını belirten Kuşkanadı, Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit, işkence ve soykırım sistemine karşı bir kez daha Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ile BM başta olmak üzere uluslararası kurumlara sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Ge) Eşbaşkanı İbrahim Yüksel de basın metnini okudu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin boyutlarına dikkat çeken Yüksel, tecrit sisteminin Kürt halkı başta olmak üzere bir bütün olarak ezilen halklara uygulandığını söyledi. 

Faşist Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarına da değinen Yüksel, "Başûrê Kurdistan halkının onlarca yıl büyük bedeller vererek elde ettiği kazanımlar bugün Barzani ailesi tarafından Türk devletine peşkeş çekiliyor” dedi. Barzani ailesinin ihanetini kınayan İbrahim Yüksel, aynı çevrenin 3 Ağustos 2014'de Şengal halkını DAİŞ çetelerine teslim ederek soykırıma ortak olduğunu da hatırlattı.

Yüksel, konuşmasının sonunda Türk devletinin son dönemlerde Kürt kültür soykırımına hız verdiğini belirterek, saldırılara karşı kendi kimliklerini ve kültürlerini her ne pahasına olursa olsun koruyacaklarını vurguladı.

Kurdistanlıların oturma eylemi saat 17.00'a kadar devam etti.