GÖRÜNTÜLÜ

Bremen’de ‘Êzidî Soykırımı’ protestosu

Şengal’deki Êzidî Soykırımı 10. yılında Bremen Eyalet Parlamentosu önünde protesto edildi.

ÊZIDÎ SOYKIRIMININ 10. YIL DÖNÜMÜ

Bremen Parlamentosu önünde Şengal’deki  Êzidî Soykırımı 10. yılında protesto edildi, kurbanlar anıldı. Etkinlikte Xezal Yalçın şiir okudu. Anmada, okunan Sîwana Meclîsên Jinên Êzîdî (SMJÊ) bildirisinde “DAİŞ’in amacı Êzîdîleri yok etmekti. Êzdixan Savunma Güçleri ve YPG, YPJ ile birlikte Êzîdîleri kurtardı” denildi. Bildiride ayrıca Şengal’deki Êzîdxan’ın özerk statüsünün tanınması, Türk devlet saldırıları nedeniyle bölgenin uçuşa kapatılması ve konferans çağrısı yapıldı.

Defend Kurdistan adına okunan bildirinin ardından Nav-Yek temsilcisi Zerdeşt Ose, “74. Fermanın üzerinden 10 yıl geçti. Öyle bir ferman ki hiçbir ülkede, toplumda böylesi bir ferman görülmedi, benzeri bir pratik yaşanmadı. O dönem Irak merkezi hükümeti ve Barzani ailesi onca insanı vahşilerin elinde bırakıp kaçtılar. Tanklarıyla, toplarıyla, ağır silahlarıyla sırtlarını bu halka dönerek kaçtılar; genç yaşlı, çocuk, kadın, erkek herkesi bu vahşilerin insafına terk ettiler. Ancak yönlerini Şengal’e çeviren o kadınları, yaşlıları, çocukları Ağustos sıcağına aldırmadan kurtaran Özgürlük Hareketiydi. Elbette Şengal ve Êzîdî halkı henüz tam anlamıyla özgürleşmedi. Hala komplo ve saldırılarla karşı karşıya. 9 Ekim’de aldıkları kararla Şengal’in savunma güçlerini yok etmek istiyorlar. YBŞ ve YJŞ’yi yok etmek istiyorlar. Ancak hatırlatmak isterim ki o rüyaları, hayalleri suya düşecek” dedi.

Protestoda konuşan Bremen Demokratik Kürt Toplum Meclisi Eşbaşkanı İshak Yılmaz ise Şengal’e yönelik saldırılarda KDP işbirliğine değindi, “Türk devleti saldırılarını KDP işbirliğinde gerçekleştiriyor. Eğer KDP işbirliği olmasa Türk devleti bu kadar rahat saldıramaz. Eğer Kürt Özgürlük Hareketi olmasaydı Kurdistan’ın sonu nasıl olurdu? Bugün KDP gibi işbirlikçi yapılar aşağıdan yukarıya ihanet içerisindeler. Düşmanla işbirlikleri ailesel çıkarlara dayalıdır; ne Kürt’tür ne de Kurdistanî’dir” dedi.

Eylemde “Die Freiheit der Frauen von Shengal ist die Freiheit der Menschheit” (Şengal kadınlarının özgürlüğü insanlığın özgürlüğüdür) ve “Mit der Autonomie Sengals zu einer demokratischen Gesellschaft” (Şengal’in özerkliği ile demokratik bir topluma) pankartları taşındı.