GÖRÜNTÜLÜ

Britanya’da “Önder Apo’yu özgürleştirelim” çağrısı

“Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında Londra’da bir araya Kürdistani kurumlar ve Kürt dostları, “İmralı duvarlarını örgütsel gücümüzle yıkalım, Önder Apo’yu özgürleştirelim” dedi.

Kürdistani kurumlar ve Türkiye devrimci hareketleri, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük ve Kürt Sorununa Çözüm” hamlesinin ikinci aşaması çerçevesinde Londra’da ortak bir açıklama yaptı.

KCC binasında gerçekleşen açıklamaya Britanya Kürt Halk Meclisi ve bileşenleri, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Britanya Kürt Halk Meclisi, Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Temsilciliği, Goran Hareketi Temsilcisi ile HDP eski Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu Britanya Temsilcisi Mahmut Yoldaş katıldı.

Toplantı devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Sık sık, “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganının atıldığı toplantının açılış konuşmasını Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Budak yaptı. Türkan Budak, özgürlük hamlesini başarıya ulaştırana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayarak, “Başkan Apo özgürleşmeden Ortadoğu’da barış mümkün değildir. Onun fikirleri düşünceleri Kürt sorununun barışçıl çözümünü mümkün kılar. Bu da Ortadoğu barışını ortaya çıkarır” dedi.

Ardından toplantıya katılan kurumlar adına ortak basın metnini Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Seyit Suruç okudu. Eşbaşkan Suruç, hamlenin birinci yılını selamlayarak, “Önder Apo için özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm kampanyasının birinci yılı vesilesiyle Kürdistan halkının ülkede, Avrupa’da ve dünyanın her yerinde süren direnişini, Kürdistan’ın özgür dağlarında Demokratik Modernite Gerillasının onurlu yürüyüşünü ve Kürdistan davasının dostlarının desteğini saygıyla selamlıyoruz” dedi.

‘MUTLAK TECRİT KÜRT BİLİNCİNEDİR’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 26 yıldır İmralı adasında tutsak edildiğini ve mutlak tecrit uygulandığını hatırlatan Suruç, “Tecrit ve işkence sistemi, Önder Apo’nun fiziksel ve zihinsel olarak izole edilmesini ve onun şahsında özgür Kürtlük bilincinin yok edilmesini hedeflemektedir. Önder Apo, Ortadoğu halkları ve dünya için, özellikle Kürt halkı için eşit ve barışçıl bir paradigmayı inşa etmiş ve bu paradigmanın yaşatılması için her gün mücadele etmektedir. Bu mücadele, özgür Kürtlük için bir direniştir. Kürdistan ve Orta Doğu halkları için demokratik ulus davası, halkların özgürlüğü için esas bir temeldir” dedi.

Suruç, hamlenin Britanya’nın tüm bölgelerinde birçok siyasal ve sendikal hareket tarafından geniş destek gördüğünü, Kürt halkının ve dostlarının Önder Apo’nun özgürlüğünde ısrarını dile getirdiğini söyledi.  

‘TECRİDİ ÖRGÜTSEL GÜCÜMÜZLE YIKALIM, ÖNDER APO’YU ÖZGÜRLEŞTİRELİM’

Seyit Suruç, uluslararası kampanyanın henüz başarıya ulaşmış olmadığını, zira mutlak tecridin sürdüğünü Kürt halkının ise bundan büyük bir kaygı ve endişe duyduğunu ifade etti.

Hamlenin ikinci yılı dolayısıyla çok sayıda etkinlik organize edildiğini ifade eden Suruç, “Küresel kampanyanın ikinci yılı başlatıldı. Önder Apo’ya karşı gerçekleştirilen uluslararası komplonun yıl dönümüne yaklaşırken, Kürt halkı dört bir yandan Önderlik direnişini sahiplenmek ve onun özgürlüğünü sağlamak için bir araya geliyor. Direnişin yüzlerce rengiyle mücadeleye devam ediyorlar. Biz Britanya Kürt Halk Meclisi olarak, tüm halkımıza ve dostlarımıza sesleniyoruz: Bu ikinci yıl kampanyasında aktif olarak yer alın. İmralı duvarlarını örgütsel gücümüzle yıkalım, Önder Apo’yu özgürleştirelim” diye seslendi.

SERPİL KEMALBAY: HERKESİN YAN YANA GELDİĞİ YENİ BİR HAT ÇİZİLMELİ

HDP eski Eş Genel Başkanlarından Serpil Kemalbay ise, bir Türkiyeli sosyalist, devrimci olarak Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin aslında büyük bir siyasal sorun olduğunu söyledi. Bu siyasal sorunun üzerinde durulmazsa Türkiye’de ezilen sınıfların, hakların, kadınların ve Kürt halkının özgürlüğü, eşitliğinin ve adaleti sağlamanın zor olduğunu ifade eden Serpil Kemalbay, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dünyada eşi benzeri görülmemiş bir tecrit uygulandığını vurguladı. Serpil Kemalbay şöyle devam etti: “Bu tecrit sadece İmralı’da değil yaşamın her alanında bizi kuşatıyor. Türkiye’deki ekonomik problemlerin, yoksulluğun, yoksunlukların temelinde yatan şey, hem İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecritle, hem de halkların, ezilenlerin kurtuluşunu engellemek için hepimizin yaşam alanlarına tecrit konulması ile ilgilidir. Türkiye sosyalistlerinin, devrimcilerinin eşitlik özgürlük adalet mücadelesi, Kürt halkının özgürleşmesi ile bağlantılıdır. Tüm bunlar Sayın Öcalan’a uygulanan tecritle ve Erdoğan rejiminin uyguladığı savaş ve çatışma politikaları ile bağlantılıdır. Daha devrimci bir çizgide herkesin özgürleştiği, adalete uğraştığı, yan yana geldiği bir yeni hat çizilmelidir. Bu doğrultuda Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması ve tüm halklar için bir barış projesi hayata geçirilmelidir.”

DILŞAD HAFIZ: FAŞİZME KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ

Goran Hareketi Britanya Temsilcisi Dılşad Hafız da toplantıda bir konuşma yaptı. Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyasını desteklediklerini belirten Dilşad Hafiz, Türk devletinin saldırılarına karşı ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı. Türk devletinin Kürt halkına karşı soykırım politikaları gerçekleştirdiğini ifade eden Dilşad Hafiz, “Goran Hareketi olarak Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamak için faşizme karşı mücadeleyi büyüteceğiz” diye kaydetti. 

YOLDAŞ: ADHK OLARAK HAMLEYİ DESTEKLEDİĞİMİZİ İLAN ETTİK

Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) Britanya Temsilcisi Mahmut Yoldaş, Türkiye’nin, halkları yok etmek isteyen, baskı ve şiddet politikaları ile en insani demokratik hakları bile yok sayan bir faşist rejim tarafından yönetildiğini belirtti. Kürt ulusal özgürlük mücadelesinin önderlerinden Abdullah Öcalan’ın emperyalist haydutların desteği ile esir alındığını ve bu şekilde Kürdistan’ın inkar ve imhasının devreye konduğunu ifade eden Yoldaş, “Bu inkar ve imha politikası kabul edilemezdir. ADHK olarak Sayın Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesi derhal görüştürülmesi, dahası özgürlüğünün Kürt halkının özgürlüğü ile sıkı bir ilişkisi olduğunu biliyoruz. Suçlu olan, haksız olan, ‘terörist’ olan Sayın Öcalan değil Kürtlerin ulusal haklarını kabul etmeyen inkar eden Türk egemen sınıflarıdır ve onların faşist devletidir” diyerek, ADHK’nin Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyasını desteklediğini ve hamlenin yanında olduklarını ilan ettiklerini söyledi.

Son olarak KNK üyesi Akif Wan söz aldı. “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kırmak ve özgürlüğünü sağlamak temel gündemimizdir” vurgusunda bulunan Wan, Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin Abdullah Öcalan’ı özgürleştirerek zirveleştireceğini kaydetti.

Toplantı alkış ve sloganlar eşliğinde sona erdi.