Britanya’da depremzedeler için dayanışma ağları

Kürt, devrimci, sol ve Alevi kurumları, Britanya’nın bir çok kentinde, kriz masaları oluşturarak, depremzedeler için kampanyalar başlattı.

Londra’da yaşlısından gencine, öğrencisinden işçisine herkes, Kuzey Kurdistan ve Türkiye’deki depremin yaralarını sarmak için yardım ve bağış kampanyalarına hem destek veriyor hem de katılıyor.

Britanya’da özellikle Kürt Toplum Merkezleri ve bazı yöresel dernekler tarafından Heyva Sor’un banka hesapları üzerinden dayanışma ve acil yardım çağrıları yapılıyor. Bunun yanı sıra kentte Kürt Halk Meclisi, Gik-Der, Day-Mer, Dersim-Der, Alevi Federasyonu, Cemevi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Dersim-Der Alxaslılar ve Kürecikliler gibi birçok kurum da nakdi yardım kampanyaları başlattı. Aynı zamanda Britanya Demokratik Güç Birliği’ni oluşturan kurumlar, Britanya Alevi Federasyonu (BAF) yerleşkesinde Kriz Masası oluşturdu. İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark Demirci’nin de yer aldığı Kriz Masası, birçok uluslararası yardım örgütü ile görüşmelerde bulunarak, depremzedelerin acil ihtiyaçlarına destek verilmesi için çalışmalarda bulunacak.

NAKDİ YARDIMA ÖNCELİK

Sosyal medya hesaplarından halka çağrıda bulunan Kriz Masası, Heyva Sor başta olmak üzere yardımların kurumlar üzerinden ve nakdi yardım yapılmasını talep etti. Kurumlar geçmiş yıllarda deprem ve benzeri felaketler için toplanan yardımları taşıyan TIRların gümrüklerde bekletildiğini ve el konulduğunu hatırlatarak, yardımların nakdi olmasının, ihtiyaçları bölgeden temin etmek açısından daha yararlı olacağını ifade etti.

KİMSE KAYITSIZ KALMAMALI

Kürt Halk Meclisi de depremzedelere yardımların ulaşması için Heyva Sor üzerinden bağışların yapılması için yoğun bir çalışma yürütüyor. Londra’da KCC binasında Heyva Sor tarafından Kriz Masası oluşturulurken, bağış fişleri ile nakit yardımlar da kabul ediliyor. Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanları Türkan Budak ve Baran Pazarcık, bağışların Heyva Sor üzerinden gerçekleşmesi için çağrıda bulunarak, “Şiddetli bir depremle birçok kentimiz yıkıldı, binlerce insanımız hayatını kaybetti ve binlercesi hala yaralı durumdadır. Tarifi olmayan bir yıkım ve acı yaşadık. Depremin yaşandığı her şehir ilçe ve köyde acil ve ciddi bir yardıma ihtiyaç vardır. Vicdan sahibi her insanımızı bu sese kulak vermeye ve kayıtsız kalmamaya çağırıyoruz. Duyarlı ve sorumlu bir yaklaşımla yaralarımızı sarabilir ve acımızı hafifletebiliriz. Kim ne yapabiliyorsa bugün yapmalıdır” dedi.

Kürt Halk Meclisi, nakdi yardım için Heyva Sor’un merkezi banka adresinin kullanılması istedi. Britanya’da bağışta bulunmak isteyenler için şu adres verildi: “Heyva Sor a Kurdistanê e. V. Kreissparkasse Köln Konto. Nr: 40 10 481 BLZ: 370 502 99 IBAN: DE49 3705 0299 0004 0104 81 BIC/SWIFT: COKSDE33XXX”

CANLARIMIZA CAN OLALIM

Demokratik Güç Birliği’nde yer alan kurumlar da sosyal medya hesapları, çağrılar ve toplantılarla kurumsal olarak depremzedelere ulaştırmak amacıyla banka hesaplarını paylaştı. Kurumların hesapların da toplanacak olan bağışlar, Kriz Masası’nın organizasyonuyla depremzedelere ulaştırılacak. Cemevi Başkanı Filiz Koç, depremin olduğu ilk dakikadan bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, “Tam da şimdi halkımızın bizlere ihtiyacı var. Bizler dayanışmayı büyüteceğiz. Tüm canlarımıza can olma günüdür. Özellikle nakdi yardım üzerinde çalışmamızı yürütüyoruz. Bakın edindiğimiz tecrübeden biliyoruz ki, bizler buradan eşya gönderdiğimizde maalesef ya ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor ya da engellemelerle karşı karşıya kalıyor. Ancak bugün Alevi örgütleri olarak topladığımız aciliyetine göre ilgili cemevlerine aktarılıyor ve buradan yardımlar temin edilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Gün dayanışma günüdür. Yaralarımızı dayanışma ile saracağız” diye konuştu. 

Londra’daki Kurdistan ve Türkiyeli sol ve devrimci kurumların gençlik örgütlerinin gençlik yapılarının, tren istasyonlarının girişlerinde depremzedeler için yardımlar toplaması dikkat çekti.

GENÇLER VE ÖĞRENCİLER DAYANIŞMA HALİNDE

Britanya’da dayanışma ağlarına Kürt Alevi gençleri de destek veriyor. SOAS üniversitesinde bir grup Kürt öğrenci harçlıklarından biriktirdikleri paraları Heyva Sor’a ulaştırdı. Yine Alxaslı ve Tilkili gençler ise yardım malzemelerini ücretsiz taşıyacağını açıklayan kargo şirketlerine, battaniye, uyku tulumu, portatif ısıtıcılar, çocuk bezi ve maması gibi temel ihtiyaçlardan oluşan paketleri evlerden toplayarak, ilgili şirketlere ulaştırdı.

NHS DOKTORLARI ‘AŞEVİ’ OLUŞTURDU

Londra’da Kürt doktor İbrahim Yahli ise NHS’e (Ulusal Sağlık Hizmeti) bağlı bir grup doktor ile birlikte bir dayanışma ağı ördü. Doktorlar, Urfa ve Suruç’ta tüm giderlerini kendileri karşılayarak, halka yemek dağıtılmasını sağlayan bir aşevi oluşturdu. Londra’da kurumlara öğrencilerden işçilere kadar her kesimden insan dayanışma ağı eliyle depremin yaralarını sarmak için destek sunuyor. Birçok işveren TIRlarla su ve gıda hazırladı.  

BRİTANYA KENTLERİN DE

Britanya Kürt Halk Meclisi tarafından birçok kentte Heyva Sor standları kurularak bağış toplanıyor. Exeter Kürt Toplum Merkezi tarafından stand açılarak hem depremin boyutları hakkında bilgi verildi hem de bağış toplandı. Yine Liverpool, Manchester ve Brighton gibi kentlerde bağış çalışmaları sürüyor. Liverpool Kürt Toplum Merkezi, oluşturduğu Kriz Merkezi’nde kilise, cami, sosyal kurumlar ve dernekler ile görüşerek, yardım ve bağışları Heyva Sor üzerinden organize ediyor. 

ONLARIN İNSAFINA BIRAKAMAYIZ

İskoçya Kürt Toplum Merkezi de çalışmaların sürdürürken, kentin ana merkezinde standlar açacak. Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Miraz Serhat, faşist rejimin halkı kendi kaderine terk ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Halkımızı bu faşistlerin insafına terk edemeyiz. Halkımız ile birlikteyiz. Gün dayanışma, birlikte olma günüdür. Gün, halkımızın acılarını anlama ve onlarla birlikte yaralarımızı sarma günüdür. Bugün seferberlik halindeyiz. Halkımızla ekmeğimizi aşımızı paylaşacağız, bu zor günleri de aşacağız.”