Britanya’da görkemli Newroz kutlamaları

Britanya’nın Liverpool kenti son yılların en görkemli Newroz’una tanıklık ederken, Londra’da geleneksel “Gençlik Newrozu” yapıldı. Kutlamalara binlerce kişi katıldı.

Londra’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gençlik Newrozu bu yıl da Britanya Devrimci Gençlik Hareketi’nin (TCŞ) öncülüğünde KCC binasında düzenlendi.

Salonun hınca hınç dolduğu Gençlik Newroz’u Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın konuşmalarından derlenen bir sinevizyon gösteriminin yapıldığı gecede, TCŞ adına Agit Riha, Şehit Aileleri adına Ali Poyraz ve KCDK-Başur adına Şivan Heval birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalar da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlük paradigmasının tüm Ortadoğu halklarının umudu haline geldiği ifade edilerek, işgale, faşizme, işbirlikçiliğe, eril zihniyete karşı direnişin ve mücadelenin zafer yılında olunduğu belirtildi. 

Salona, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan, Paris şehitleri ile YPG, YPJ, PKK ve KCK bayrakları asıldı.

Sık sık, “Biji serok Apo”, “Jin jiyan azadî”. “Biji berxwedana gerîla”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları atıldı. 

Bu yılki Newroz etkinliği, 23 Aralık 2022’de Paris katliamında şehit düşen sanatçı Mir Perwer’e adandı.

Gençlik Newroz’un da ilk olarak Koma Zelal sahne aldı. Ardından davul zurna eşliğinde halaya duruldu. Zozan Zudem ve Omid Sharifi’nin de sahne aldığı gençlik Newroz’u son yılların en görkemli katılımına sahne oldu. 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da KCC bahçesinde bir Newroz ateşi yakıldı. Ateşin etrafında halaylar çekilirken, hep bir ağızdan ‘Çarxe Şoreşe” marşı okundu. Gençler Newroz ateşinin üzerinden atlarken, havai fişekler de patlatıldı. Ateşin etrafından Sık sık “Bijî Serok Apo”, “Selam Selam İmralı’ya bin selam”, “Kîne Em? Apocî ne" sloganları atıldı.

LİVERPOOL’DA BİNLER NEWROZ’DA BULUŞTU 

Britanya’nın Liverpool kentinde Kuzeybatı Kürt Toplum Merkezi tarafından Eventim Road Salonu’nda yapılan Newroz etkinliğinde binlerce kişi katıldı.

Salonun dolup taştığı Newroz kutlamasına Manchester, Hull, Wrexham ve Sheelfield gibi kentlerden de Kürdistanlılar katıldı. Salona, KCK, PKK, PJAK, KODAR, YPG, YPJ flamaları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Mazlum Doğan’ın fotoğrafları asıldı. 

Kürdistani renklerin hakim olduğu Liverpool Newroz’u Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kürt ulusal marşı Ey Raqîb’in binlerce kişi tarafından hep bir ağızdan okunduğu Newroz’un açılış konuşmasını Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Miraz Serhat yaptı. 

ŞİMDİ ÖZGÜRLÜK ZAMANI

Serhat, 6 Şubat’ta Mereş merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri anarak başladığı konuşmasında mücadele ve dayanışma ile hem halkın yaralarını saracaklarını hem de faşizmi yıkacaklarını ifade etti.

“Şimdi özgürlük zamanı” diyen Serhat, Kürdistan’da Türk işgaline karşı mücadelenin çok çetin sürdüğünü ve Türk ordusunun gerilla karşısında Medya Savunma Alanları’nın önemli bir bölümünden geri çekilmek zorunda kaldığını hatırlattı.

İşgalci ve faşizme karşı gerillanın direniş ruhu ile halkın Newroz’a aktığını ifade eden Serhat, bu direniş ruhunun AKP-MHP faşizmini yıkacağını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı özgürleştireceğini ifade etti. 

Newroz’a görüntülü mesajı gönderen KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed, HDP Milletvekili Feleknas Uca ve  PJAK Eşbaşkanı Siyabend Muini, Kurdistan’daki işgal saldırılarına karşı topyekun mücadelenin önemine vurgu yaparak, her dört parça Kürdistan’da Abdullah Öcalan’ın paradigması ile özgürlüğün yakın olduğu mesajını verdi.

KJAR adına Sonya Kerimi yaptığı konuşmada Kurdistan halkının özgürlüğe her zamankinden daha yakın olduğunu ifade ederek, Kürt kadının ‘jin jiyan azadî’ şiarının tüm dünyada bir özgürlük şiarına dönüştüğünü söyledi. 

Newroz’da kitle dakikalarca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Dayanışma stantlarının açıldığı kutlamada, insani kurumlar Heyva-Sor ve Re-Build stantlarına yoğun ilgi gösterildi. 

Etkinlikte sanatçı Berhem Şemami, Suna Alan, Diyar ve Nasır Rezazi sahne aldı.