Britanya’daki Kurdistani kurumlar ‘Özgürlük Hamlesi’ni destekledi

Londra’da bir araya gelen Kurdistani kurumlar, "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" kampanyasına destek verdiklerini açıklayarak, “Ortadoğu’nun özgürlüğü Önder Apo’nun özgürlüğünden geçer” dedi.

Londra Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya gelen Kurdistani kurumlar, Kürt halkının dostları tarafından uluslararası ölçekte başlatılan ve onlarca ülkede sürdürülen "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesi kapsamında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya KODAR, Tevgera Goran, Komalên Jinanî Azad Rojhilat, Tevgera Civaka Azad a Başûr (KCDK-Başûr), Partiya Jiyana Azad a Kurdistan (PJAK), Partiya Yekîtiya Demokratik (PYD), Kürt Kadın Hareketi, Britanya Devrimci Gençlik Hareketi ve Kürt Halk Meclisi’nin de aralarında bulunduğu 14 Kurdistani kurum temsilcisi ve üyeleri katıldı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı Kürt Halk Meclisi’nden Egîd Amara yaptı. Kürt halkının dostlarının başlattığı “Abdullah Öcalan’a özgürlük” kampanyasını desteklediklerini ifade eden Amara, “Son 100 yıldır tüm tarihi değerlerimiz soykırımcı Türk devletinin çok yönlü baskısı altındadır. Barbar ve zalim devlet Kürt halkının varlığını yok etmek için tüm araçlarını seferber etti. Kürt halkının öncüleri ve direnişçileri Kürt halkına karşı soykırım politikaları yürüten bu barbarlığa karşı görkemli ve onurlu bir direniş bir isyan halindedir” dedi.

Amara, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a 25 yılı aşkın süredir uygulanan tecrit ve işkence sistemi ile Türk devletinin Rojava ve Başûrê Kurdistan başta olmak üzere Kurdistan'ın dört parçasındaki katliam ve soykırım politikalarının birbirinden bağımsız olmadığına dikkat çekti ve şunları ekledi: “Türk devleti Kurdistan’daki katliam ve soykırımcı politikalarına son vermelidir. Türk hükümetinin Abdullah Öcalan ile müzakere yürüttüğü dönemde Kurdistan’daki çatışmaları durduğunu biliyoruz. Barışçıl bir süreç için bu müzakere sürecine derhal dönülmeli. Müzakere süreci ve Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü için Abdullah Öcalan özgürleşmelidir. Biz Avrupa'daki Kurdistan partileri ve kurumları olarak tüm Kurdistanlıları, aydınları ve siyasi partileri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt halkının dostlarının başlattığı Kürdistan çözümü için ayağa kalkmaya çağırıyoruz.” 

Ortak basın metninin okunmasının ardından Civaka Azad Britanya adına Aso Kemali, Tevgera Goran adına Xelîl Kardo, Komalên Jinanî Azad a Rojhilat adına Mehrî Rezaî, KCDK-Başûr adına Kamuran Xalan ve PJAK adına Eyup Civanroj birer açıklama yaptı.

Açıklamalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokratik ulus ve kadın özgürlükçü paradigması ile Kurdistan ve Ortadoğu halkları için onurlu bir barışın yolunu ve fikrini ortaya koyduğu ifade edildi. Kampanyaya tam destek verdiklerini açıklayan temsilciler, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, Ortadoğu ve Kurdistan halkının özgürlüğü demektir” dedi.

Açıklamanın sorununda “Bijî Serok Apo” ve  “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.