Britanya DGB: Deprem sarstı, devlet katletti

Britanya Demokratik Güç Birliği, Kurdistan merkezli depremin ardından Türk devletinin demografik yapıyı değiştirme planlarına sert tepki göstererek, “Deprem bölgeyi sarstı, ama Türk devleti müdahaleleri bilinçli geciktirerek halkı katletti” dedi.

Kürt Halk Meclisi, Britanya Alevi Federasyonu, Cemevi, Day-Mer, YÇKM, Gik-Der ve yöresel derneklerden oluşan Britanya Demokratik Güç Birliği üyeleri, Kurdistan merkezli depremin ardından Türk devletinin halka karşı tutumunu teşhir ve protesto etmek amacıyla Haringey Civic Centre önünde bir araya geldi. 

Kürt, Alevi, sol ve devrimci kurumların oluşturduğu DGB’nin eylemi, depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Eylemde, “Utan Erdoğan, utan AKP”, “Deprem değil bozuk devlet öldürüyor”, “Deprem değil kapitalizm öldürüyor”, “Rojava’yı bombalamayı durdurun, acil yardım gönderilsin” yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Kürt Halk Meclisi adına Ercan Akbal, Day-Mer adına Feyzullah Cinpolat, BAF Eşbaşkanı Müslüm Dalkılıç birer konuşma yaparak, faşist devletin politikalarına karşı dayanışma ve birlikte hareket ederek halkın yaralarını sarmak için birlikte mücadelenin önemine vurgu yaptı.

FAŞİST DEVLET KATLETTİ

Day-Mer adından konuşan Feyzullah Cinpolat, depremin büyük yıkımlara yol açtığını ancak en büyük yıkımı yardımları dayanışmaya engelleyerek AKP-MHP faşist iktidarının gerçekleştirdiğini ifade etti.

DGB adına açıklamayı ise Cemevi’nden Av. Sibel Özçelik yaptı. Sibel Özçelik, Kurdistan ve Türkiye’de 6 Şubat sabahı gerçekleşen iki büyük depremde on binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve binlercesinin yaralandığını hatırlatarak, “Türk devlet aklı ise tam da kendisinden bekleneni yaptı. Deprem bölgesinde Kürt, Arap halklarından ve yoğunluklu Alevi inancının yanı sıra farklı inançlardan insanların yaşıyor oluşu, müdahalenin geciktirilmesinin gerekçesidir. Faşist devlet, bölgeyi Kürtsüzleştirme, Hatay’ın Arap Alevi – Hristiyan nüfusunu seyrekleştirme politikası doğrultusunda depremi bir fırsata çevirerek bölgenin demografik yapısını değiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle enkaz altında kalanlara, üç gün boyunca müdahale edilmemiş, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen arama kurtarma ekipleri saatlerce hava limanlarında bekletilerek müdahaleleri geciktirilmiştir” dedi.

ERDOĞAN YENİ RANT HESAPLARI YAPIYOR

Depremin bölgeyi sarstığını ancak Türk devletinin müdahaleleri bilinçli geciktirerek halkı katlettiğinin altını çizen Sibel Özçelik, “Faşist Erdoğan, bir yıl içinde yaptıracağı binaların sayılarını belirterek yeni rant kapılarının hesaplarını yapıyor” diye kaydetti.

YASTAYIZ, İSYANDAYIZ

Faşist devletin depremin yerle bir ettiği kentlerdeki mağdur halka işkence, zulüm, baskı ve ırkçılıkla ayrıştırmayı, kendi bekasını tehdit edecek öfkenin örgütlenmesini katlederek bastırmayı amaç edindiğini söyleyen Sibel Özçelik, “Tüm demokrat, devrimci, insanlıktan yana olan herkesi ve özellikle tüm Kurdistanlı, Türkiyeli insanlarımızı, gerçekleştirilecek eylemlere kitlesel katılım sağlamaları için çağrı yapıyoruz; Gün kinimizi bilince, öfkemizi örgütlü güce dönüştürme günüdür. Deprem sarstı, devlet katletti. Demografik değişime hayır diyoruz. Yastayız, isyandayız” dedi.