Britanya’nın Newroz şiarı: Dayanışma yaşatır, mücadele özgürleştirir

Britanya’da Newroz bu yıl ‘Dayanışma yaşatır, mücadele özgürleştirir’ şiarı ile Londra, Liverpool, Edinburgh ve Exeter’de merkezi kutlamalar gerçekleştirilecek.

Britanya’da bu yıl Newroz, 4 merkez ve bir çok noktada kitlesel olarak kutlanacak. Newroz etkinlikleri kapsamında birçok şehirde ise siyasetçi, akademisyen, sendikacı ve yazarların katılımı ile Newroz resepsiyonları düzenlenecek. Newroz etkinliklerinden elde edilecek gelir Kurdistan merkezli depremin yaralarını sarmak için depremzedelere gönderilecek. “Dayanışma yaşatır, mücadele özgürleştirir” şiarı ile yapılacak etkinliklerin ana teması isyan ve dayanışma olacak. Britanya’da kitlesel Newroz etkinliği ilk olarak 12 Mart günü Devon bölgesine bağlı Exeter kentinde yapılacak. Gandy Street’te saat 12:00’da yapılacak Newroz etkinliğinde Sanatçı Memozan sahne alacak.  
Britanya açısından önemli bir yere sahip olan Londra Newrozu 19 Mart günü Finsbury Park’ta gerçekleşecek. Sanatçılar Diyar, Nuarin, Nasker Rezazi, Koma Sersi ve Koma Zelal sahne alacak. Konuşmacı olarak Kürt Siyasetçi Osman Baydemir’in katılacağı Newroz’a yönelik hazırlıklar ise tamamlandı. Binlerce davetiyenin dağıtıldığı kentin birçok noktasında ise depremzedeler ile dayanışmayı ifade eden Newroz afişleri asıldı.

Newroz etkinliklerinin bir sonraki durağı ise 21 Mart günü Liverpool Eventim Road olacak. Liverpool Newroz hazırlıkları son aşamaya gelirken, Newroz dayanışması ile toplanan gelirler Kurdistan, Türkiye ve Rojava’daki deprem bölgesine gönderilecek. Liverpool’da saat 17.00'de yapılacak etkinlikte sanatçılar Nasser Razazi, Hozan Diyar, Suna Alan ve Barham Shamami sahne alacak.  

Britanya’da merkezi Newroz'ların finali ise İskoçya’ın Edinburgh kentinde gerçekleşecek. Edinburgh’ta Newington bölgesinde yapılacak Newroz, ‘Gün dayanışma günüdür’ şiarı ile gerçekleşecek. Edinburgh’ta Erbane Grubu ve sanatçılar Azad Bedran ve Engin Sağlam sahne alacak. Britanya’da ayrıca Kürt Halk Meclisi ve Kurdish Progress’in organizasyonu ile Parlamento ve belediye binalarında resepsiyonlar düzenlenecek. Edinburgh ve Birmingham kentlerinde resepsiyonlar gerçekleşirken, 21 Mart günü Parlamento binasında milletvekilleri Steve Reed ve Bob Seely’nin ev sahipliğinde Newroz resepsiyonu olacak. Newroz resepsiyonlarının sonuncusu ise 28 Mart günü Galler bölgesi bakanlarından Mark Drakeford’un ev sahipliğinde başkent Cardiff’te gerçekleşecek.  

'FAŞİZME KARŞI DAYANIŞMAYI ÖRECEĞİZ'

Britanya’da bunun dışında Brighton, Hull ve Manchester kentlerinde de lokal Newroz kutlamaları yapılacak. Ajansımıza konuşan Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Miraz Serhat, Kurdistan merkezli depremden kaynaklı Newroz’u buruk olarak karşılasalar da “Dayanışma yaşatır, mücadele özgürleştirir” şiarı ile faşizme karşı dayanışmayı öreceklerini söyledi.  

Halkların faşist iktidarlara karşı dayanışma ve komün ilkeler etrafında tüm bu yaraları saracaklarını ifade eden Serhat, “Kurdistan devriminin mimarı Önder Apo, 51 yıl önce bir Newroz günü Kürt halkının özgürlük mücadelesinde bir diriliş, bir uyanışın temellerini attı. Demirci Kawa’nın zalim Asur Kralı Dehak’a karşı direnişi örgütlediği gün olan Newroz, Önder Apo’nun paradigması ile yeniden uyanış ve bir özgürlük bayramı olarak mücadelenin özüne uygun olarak bir özgürlük bayramı olarak kutlanıyor. Bu Newroz’u da Önder Apo’nun dayanışma’ ve komünal yaşamı esas alan Demokratik Konfederalizm Paradigması ruhuyla karşılayacağız” dedi.  

'HALKI FAŞİZMİN İNSAFINA BIRAKMAYIZ'

AKP-MHP faşist iktidarının Kürt halkına karşı korkunç bir savaş yürüttüğünün altını çizen Serhat, şunları kaydetti: “Bu savaşı kirli ve rant savaşı olarak yürüttü. Bugün de Kurdistan merkezli depremde bu çeteci, rantçı faşist iktidar, bugüne kadar deprem için tedbir almayı değil deprem için toplanan vergileri bile bir yandan bir ceplerine, bir yandan savaşa aktardılar. Ve biliyoruz ki, depremin ardından çöken devlet müdahale etmediği için on binlerce insan hayatını kaybetti.”

 Miraz Serhat,  halkı faşist iktidarın insafına bırakamayacaklarını kaydederek, Kürt Halk Meclisi olarak ‘Dayanışma yaşatır, mücadele özgürleştirir’ şiarı ile bu yıl alanlarda olacaklarını kaydetti.  

'İSYAN RUHUYLA YARALARIMIZI SARACAĞIZ'

Londra Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Yüksel de Newroz hazırlıklarının tamamlandığını ifade ederek, “Bu yıl Newroz’u isyan ve dayanışma ruhu ile karşılıyoruz. Biz halkımızı faşist soykırımcı rejimin insafına bırakmadık, bırakamayız. Newroz’un direniş ve isyan ruhu ile dayanışması ve birlikteliği vardır. Depremin yaşandığı ilk günden bu yana devrimci, Alevi, sol, sosyalist ve kısaca insanım diyen herkes dayanışma ile bu yaraları sarmaya çalışıyor, çalışmaya devam etmektedir. Kürt Halk Meclisi olarak ‘Dayanışma yaşatır mücadele özgürleştirir’ şiarı ile bu yıl alanlarda olacağız. Newroz’u Kawalar'dan Mazlum Doğan'lara faşizme karşı direnenlerin ruhuyla karşılayacağız ve halklarımızın yaralarını bu isyan, bu direniş ruhuyla birlikte saracağız” diye kaydetti.  

Newroz hazırlıklarının yapıldığı kentlerde ‘dayanışma ve mücadele’ temalı Newroz çağrı bildirileri dağıtılıyor ve afişler iş yerlerine asılıyor.