Britanya ve İrlanda’da: Ortadoğu barışının anahtarı Abdullah Öcalan’da

Abdullah Öcalan'a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm Platformu’nun Londra, Liverpool, Cardiff ve Dublin’de düzenlediği toplantılarda Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun barışçıl çözümünün anahtarı olduğu ifade edilerek derhal serbest bırakılması istendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümünde dünyanın dört bir yanın 74 merkezde önemli şahsiyet, siyasetçi akademisyen, yazar, aydın, insan hakları savunucusu, sendikacılar, kadınlar ve emekçiler bir araya gelerek Ortadoğu barışı için Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etti.

Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için başlatılan kampanya kapsamında Britanya’nın Londra ve Liverpool, İrlanda’nın Dublin ve Galler ülkesinin başkenti Cardiff’te basın toplantıları düzenlendi.

Londra’daki açıklama Garden Court Chambers binasında gerçekleşti. Toplantının moderatörlüğünü İnsan Hakları Savunucusu Av. Melanie Gingell yaptı ve Abdullah Öcalan'a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm Platformu’nun hazırladığı açıklamayı okudu.

Gingel’in ardından Lordlar Kamarası ve Britanya’da sendikaların yürüttüğü Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’nın Eşsözcüsü Barones Blower bir konuşma yaptı.

Blower, bir sendikacı ve bir enternasyonalist olarak Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinde bulunmaktan onur duyduğunu ifade ederek, “Kürt sorununun çözümü cevap bekliyor. Bu cevabın barışçıl yönü Abdullah Öcalan’ın kendisidir. Çözüm Abdullah Öcalan’ın düşünce ve felsefesindedir. Barışçıl bir çözüm istemeyenler Abdullah Öcalan’ı tutsak etmişler. Dünyadaki emekten ve özgürlükten yana olan tüm kurum, şahsiyet herkes tüm gücüyle en yüksek düzeyde Abdullah Öcalan’a özgürlük talebini dile getirmelidir. Biz Britanya’daki sendikalar barış açısından bu kadar önemli bir rolü olan Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü savunmaya ve talep etmeye devam edeceğiz” dedi.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Jeff Miley söz alarak, “Özellikle bu toplantı Abdullah Öcalan için olması benim açımdan çok daha büyük önem kazanıyor. Abdullah Öcalan barışın ve Kürt sorununun çözümünün anahtarıdır. Rojava Devriminin mimarı ve halkların demokratik ulus paradigması ortaya koyan bir idoldür. Radikal demokrasinin, kadın özgürlükçü mücadelenin ekolojik yaşamın adı ve çözüm adresidir” diye kaydetti. Miley, İsrail ve Filistin halkının bugün yaşadığı süreci göz önüne alırsak, “Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununa demokratik ulus çözümü sadece Kürtlerin değil tüm Ortadoğu halkları için ne kadar elzem bir rol oynayacağı ortaya çıkmıştır” diye kaydetti.
Toplantıya rahatsızlığı dolayısı ile katılamayan ünlü kadın yazar ve edebiyatçı Meg Rosoff da bir mesaj göndererek, “İlk çağrım; dünyada ne bir Kürt, ne bir Türk, ne bir İngiliz çocuğu ölmemeli. İkinci çağrım; hiçbir insan politik düşüncelerinden dolayı tutsak edilmemelidir. Abdullah Öcalan da politik bir şahsiyet olarak cezaevinde tutulmamalıdır. Kürt halkının kendi kaderinin tayin hakkı bir haktır. Ve Kürt sorununa acil bir çözüm geliştirilmelidir” dedi.

ONDAN BAŞKA HİÇBİR LİDER ‘KADIN ÖZGÜR OLMADAN TOPLUM ÖZGÜRLEŞEMEZ’ DEMEDİ
Dünyaca ünlü insan hakları savunucusu Av. Margaret Oven da, “Hiçbir lider ‘Kadın özgür olmadan toplum özgürleşemez’ demedi. Bunu hiçbir lider söylemedi. Bunu sadece bir lider söyledi. Bu lider Abdullah Öcalan’dır. Toplumların bir arada yaşamanın temel ölçüsü özgür kadındır. Abdullah Öcalan kadın özgürlükçü paradigması ile özgürlüğü eşitliği barışın perspektifini halklara armağan etti” dedi.

Gazze’de son birkaç gündür yaşananlara dikkat çeken Oven, Abdullah Öcalan demokratik çözüm geliştirilmezse halkların birbirini boğazlamaya ve giderek birlikte yaşama kültüründen uzaklaşacağını çok önceden öngördü ve söyledi. Bunun karşısında toplumların barışçıl ve demokratik bir şekilde bir arada yaşaması için kadın özgürlükçü felsefeyi ortaya koydu. Tüm dünyada bu yankı buldu. Şimdi bu felsefe etrafında kenetlenmeli ve bu felsefenin mimarı Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü sağlamalıyız. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü Ortadoğu barışının tek anahtarıdır” dedi.

Son olarak İranlı sosyalist ve enternasyonalist Hasan Amedi, Abdullah Öcalan’ın sadece Kürtler için değil Ortadoğu için değil tüm dünya halkları için bir ‘umut lideri’ haline geldiğine dikkat çekti. Amedi, Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlükçü çözüm perspektifi tüm dünyada olduğu gibi İranlı kadınlar için de sisteme başkaldırmak bir cesaret kaynağı oldu.

LİVERPOOL

İşçi Partisi’nin Kongresi’nin günlerdir sürdüğü Liverpool’da da bir basın toplantısı gerçekleşti. Basın toplantısının yanı sıra Kongre’de yapılan konuşmalarda hem tecrit hem de Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve barış perspektifinin önemine dikkat çekildi.

İşçi Partisi (Labour Party) Milletvekili, Lloyd Russell-Moyle, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini ve ailesi, avukatları ile iletişiminin sağlanmasının aciliyetine dikkat çekti. Toplantıda söz alan Sinn Fein’den Milletvekili John Finucane, Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi gerektiğini, bunun için de Abdullah Öcalan’ın bir an önce serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

Unite The Union Sendikası Eşbaşkanı Simon Dubbins de, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün bir an önce sağlanması gerektiğini ve üzerindeki tecridin bir an önce kalkması gerektiğini söyledi. Dubbins, Rojava’ya yapılan saldırıları da kınadı .

GALLER: UMUDUN LİDERİ OLDU

Galler ülkesinin başkenti Cardiff’te Parlamento binası önünde bir basın toplantısı gerçekleşti. Toplantıda ilk olarak söz alan Galler Newport Milletvekili Delyth Jewell, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin bir an önce sonlandırılması için Türk devletine derhal adım atma çağrısında bulundu. 2019’da tecridin sonlandırılması için Galler’de İmam Şiş’in yaptığı 161 günlük açlık grevi sürecinde resmi olarak Türk devletine çağrı yaptıklarını hatırlatan Jewell, toplantının parlamento binası için yapılmasına izin vermeyen Güvenlik Komitesi’ni kınadı.

İnsan Hakları Savunucusu Adam Johannes ise kendisi için hiçbir tehdit oluşturmamasına rağmen Rojava’ya karşı her gün savaş suçları işleyen, her gün onlarca sivili katleden Türk devletinin, bölge barışı için büyük bir tehdit haline geldiğini belirterek, Kürt sorununun barışçıl çözümü ve Ortadoğu’nun istikrarı için Abdullah Öcalan’ın özgür olması gerektiğini ve Abdullah Öcalan özgürleşene kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi.

İtfaiyeciler Sendikası Yürütme Komitesi Üyesi Cerith Griffiths’in, hamle için tüm dünyada okunan ortak basın metnini okumasından sonra Galler Feminist Hareket Üyesi Ann Marie Zogina konuştu. Abdullah Öcalan’ın yarattığı demokratik ulus ve Jineoloji paradigması sayesinde tüm dünya halklarına ve kadınlarına umut olduğunun altını çizerek, Abdullah Öcalan özgür olana kadar Kürtlerle yan yana mücadele edeceklerini söyledi.

İRLANDA: BARIŞIN İLK ŞARTI ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR
İrlanda’nın Cork kentinde de kampanya kapsamında basın toplantısı düzenlendi. Cork City Sullivan Kütüphanesinde yapılan toplantıya Sinn Fein’den Belediye Meclis Üyesi Mick Nugent, Cork Üniversitesinden Dr. Jason Dockstader, Öğretim Görevlisi Adam Loughnane ile Akademisyen Michal Biedowicz katıldı.
Toplantının moderatörlüğünü yapan Sinn Fein’den Mick Nugent, Kürt Özgürlük Mücadelesini ve Abdullah Öcalan'a yönelik özgürlük kampanyasını desteklediğini söyledi. Ayrıca İrlanda deneyimlerinden yola çıkarak çatışmaları ancak müzakereler ve barış görüşmeleri yoluyla çözebileceğinin aktaran Nugent, Abdullah Öcalan Kürt Özgürlük Hareketi’nin lideri olduğundan barış görüşmesi için özgürlüğünün şart olduğunu söyledi.

Felsefeci Dr. Jason Dockstader ise, Abdullah Öcalan'ın doğrudan demokrasi ve özyönetim paradigmasının Türk devletinin merkezi ve diktatöryal iktidar sistemine karşı olması nedeniyle Türk devletinin Abdullah Öcalan'a tecrit uyguladığını söyledi. Dockstader da Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mücadele edeceklerinin altını çizdi.