Carlo Sommaruga: Abdullah Öcalan kalıcı barışı getirebilir

BM önünde bu hafta düzenlenen eyleme katılan İsviçreli vekil Carlo Sammuraga, “Kürt sorununun çözümün anahtarı, serbest bırakıldığı takdirde Abdullah Öcalan olacaktır” derken, çözüm için İsviçre’nin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Kurdistanlıların “Dem dema azadiyê ye” hamlesi kapsamında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için 25 Ocak 2021'den bu yana her Çarşamba günü İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde gerçekleştirdiği oturma eylemi 32'nci ayına girdi.

BM Ofisi'nin bulunduğu Nations meydanında düzenlenen eylem, Garzan'da 2020 yılında şehit düştükleri açıklanan Demhat Cîlo (Eyüp Çelik) şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına bir konuşma yapan Kasım Erik, düzenlenen eylemin 32'inci ayına girildiğini hatırlatarak, BM ve CPT başta olmak üzere yetkili kurumlar sorumluluklarını yerine getirene ve Abdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşana kadar alanlarda olmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Eyleme katılan İsviçre Federal Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu Başkanı Carlo Sommaruga da Abdullah Öcalan'ın fiziki olarak özgür olması gerektiğini belirterek, “Türkiye'de barışın Kürt sorunun demokratik çözümüyle gerçekleşeceği bir gerçektir. Çözümün anahtarı da serbest bırakıldığı takdirde Abdullah Öcalan olacaktır” dedi.

Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması konusunda İsviçre devletine çağrı yapan  Sommaruga, “Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne paralel tutsak edilen Kürt siyasetçiler, gazeteciler başta olmak üzere insan hakları savunucuları da serbest bırakılmalı. Kürt sorununun demokratik bir biçimde çözümü için İsviçre devleti sorumluluk almalıdır” diye konuştu.

Konuşmalar ardından eylem, oturma eylemiyle devam etti.