Cenevre'de siyasi tutsaklara yönelik işkence tartışıldı
Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi Toplantısı'nda politik tutsaklara yönelik işkence ve hak ihlalleri tartışıldı.
Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi Toplantısı'nda politik tutsaklara yönelik işkence ve hak ihlalleri tartışıldı.
52'nci İnsan Hakları Konseyi Toplantısı, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi'nde 27 Şubat'ta başladı ve 4 Nisan'a kadar sürecek.
İnsan Hakları Konseyi Toplantısı'nın bugünkü oturumunda 18 Mart Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü vesilesiyle Türkiye ve Kuzey Kurdistan'daki cezaevlerindeki politik tutsaklara yönelik işkence ve ağır hak ihlalleri tartışıldı.
Bağımsız bir kurum olan Hakları ve Özgürlükleri Koruma Uluslararası İttifakı (AİDL) adına oturumda söz alan Kürt Siyasetçi Ramazan Baytar, cezaevlerinde yaşanan ihlallere ilişkin bir sunum yaptı.
'TÜRK DEVLETİ TUTSAKLARI ÖLÜME MAHKÛM EDİYOR'
Baytar, şöyle dedi:
"Ne yazık ki, korkunç Türk hapishanelerinde ölüme mahkûm edilen binlerce Türk ve Kürt tutsağın kaderini hiçbir ilgi çekmiyor ve değiştirmiyor. Dikkatinizi tam da bu on binlerce mahkûma çekiyoruz! Bu nedenle sadece birkaç örnek olaydan bahsetmek gerekirse: 2 Mart'ta Suruç ilçesinde gözaltına alınan Mehmet Samur, Adle Samur ve Reşat Yıldız Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi personeli tarafından bildirilen işkence ve insanlık dışı muameleye maruz kaldılar. Personel, işkence ve kötü muamelenin görünür olmasına rağmen doktorların İstanbul Protokolü'nü uygulamadıklarını iddia etti. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, 'Urfa terörle mücadele şubesinde bir anne ve babaya işkence yapıldı. Dayak, kaba dayak, boğma, çukura atma, kafasına silah dayama' bilgilerini verdi.
Ayrıca 9 Mart'ta Antep'te Umut Polat, Kocaeli'de (Kandıra F Tipi Cezaevi) Hasbi Aydemir ve Ramazan Benice, 11 Mart'ta Şaban Kaygusuz (Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Cezaevi) tutuklular işkence ve insanlık dışı muamele ile mağdur oldu.
İnsan Hakları Konseyi'nden ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden Kürt halkının maruz kaldığı sayısız adaletsizlik ve ihlale dikkat çekmeye başlamasını istiyoruz."