GÖRÜNTÜLÜ

Cenevre’deki oturma eyleminin 43’üncü ayında ‘Lozan’ tepkisi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde süren oturma eylemi 43'üncü ayına girdi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 25 Ocak 2021'den bu yana her çarşamba BM Ofisi'nin bulunduğu Nations Meydanı'nda süren oturma eyleminde bu hafta 27 Temmuz'da  Lozan Antlaşması'nın 101'inci yılı kapsamında düzenlenecek olan merkezi protesto yürüyüşüne katılım çağrısı yapıldı.

DAİŞ barbarlığına karşı Rojava Devrimi'ni sahiplenmek ve Kobanê'nin inşaasına katkı sunmak için Riha'nın Pirsûs ilçesinden yola çıkan gençleri hedef alan katliamda yaşamını yitiren 33 Düş Yolcusu şahsında bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Eylem Komitesi adına konuşan Cenevre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-Ge) Eşbaşkanı İbrahim Yüksel Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 25 yıllık tutsaklığına ve son 40 aydır işkence boyutlarını aşan mutlak tecrit koşullarına dikkati çekti.

24 Temmuz 1923'de emperyalist devletlerin kendi çıkarlarını korumak için imza attıkları Kurdistan halkı ve bölge haklarına inkar ve soykırım dayatan Lozan Antlaşması'nın 101'inci yılına girdiklerini ifade eden Yüksel "Bundan 101 yıl önce imzalanan bu antlaşma ile Kurdistan toprakları 4 parçaya bölünmüştür. Bugün Önder Apo'nun tutsak edilmesi ile mutlak tecrit politikalarının devreye konulması gibi yine Kurdistan'a yönelen işgal saldırıları ve ilhak etme girişimleri bu kirli antlaşmanın sürdürülmesi temelindedir. Kürt halkı olarak bu antlaşmayı yok saydığımız gibi işgal saldırıları ve Kurdistan coğrafyasının ilhak edilmesi girişimlerine karşı gerilla mücadelesinin yanında olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Cenevre'de yaşayan Kurdistanlılar olarak 27 Temmuz'da Lozan Antlaşması'nın 101'inci yıldönümü vesilesiyle Lozan kentinde yapılacak olan protesto yürüyüş ve mitinginde yerlerini alacaklarını ifade eden Yüksel'in konuşması ardından hazırlanan basın metni okundu.