GÖRÜNTÜLÜ

Chur’da anma: Şehitler bizden mücadele etmemizi ve örgütlenmemizi istiyor

Şehit komutanlar Orhan Bingöl ile Nûjiyan Amed’in anıldığı Chur’daki etkinlikte, “Şehitler bizden mücadele etmemizi ve örgütlenmemizi istiyor. Avrupa’da yaşayan bizler eğer ‘şehitlerimize sahip çıkıyoruz’ diyorsak örgütlenmemiz gerekiyor” denildi.

Türk devletinin saldırılarında şehit düşen HPG Askeri Konseyi Üyesi Orhan Cihat Bingöl (Ali Dinçer) ve YJA Star Komutanlarından Nûjiyan Amed (Saliha Akbıyık) İsviçre’nin Chur kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. 

İsviçre Şehit Aile Derneği (KOMAW) öncülüğünde yapılan anmaya çok sayıda şehit ailesi ve Kürdistanlı katıldı. 

Chur Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan anma saygı duruşuyla başladı. Anmada ilk olarak KOMAW adına Mustafa Karahan konuştu. Karahan, son dönemlerde savaşın giderek şiddetlendiğine işaret ederek “Savaşla Kürt halkını imha etmek istiyorlar. Başta Orhan Bingöl ve Nûjiyan Amed olmak üzere bütün şehitlerimizin önünde saygı ile eğiliyoruz. Her şehit bir tohum olarak toprağa düşüyor ve yeşeriyor, binlerce oluyor. Kürt halkının gençleri yönünü dağlara veriyor. Şehitler bizden mücadele etmemizi ve kendimizi örgütlememizi istiyor. Avrupa’da yaşayan bizler eğer ‘şehitlerimize sahip çıkıyoruz’ diyorsak örgütlenmemiz gerekiyor. Örgütlenip mücadele edersek o zaman şehitlere layık oluruz” dedi.

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) adına Nahide Yılmaz da anmada bir konuşma yaptı. Nahide Yılmaz, “Şehitleri konuşmak çok zor. Özgürlük mücadelesi 50 yıldır sürüyor. Önderlik bu mücadeleyi altı kişiyle başlattı. O zaman kimse bizi tanımıyordu ama şimdi bütün dünya Kürtleri ve onların mücadelesini tanıyor. Biz Zîlanların, Bîşenglerin ve Semaların yoldaşıyız. Bu mücadelede çok sayıda öncü kadromuzu şehit verdik. Bugün anmasını yaptığımız iki şehidimizden şehit Orhan 33 yıl, şehit Nûjiyan 32 yıl mücadelenin içerisindeydi. Kürdistan’da ayak basmadıkları bir karış toprak bırakmadılar. En zor zamanlarda asla mücadeleden kaçmadılar. Parti içinde iç ihanetin boy verdiği dönemde komutan Nûjiyan duruşuyla örnek olmuştur” diye konuştu.

Şehit aileleri adına konuşan Necmettin Er ise, “Şehitler bizim yolumuzu aydınlatıyor. Biz şehitlerimizden güç alıyoruz. Bugün burada anmasını yaptığımız şehitler ne ilk ne de son olacak. Biz  şehitlerimizle gurur duyuyoruz. İnanıyorum ki yakın zamanda özgürlük sağlanacak” ifadelerini kullandı.  

Son olarak söz alan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Cemal Özdemir de şehitleri anarak başladığı konuşmasında, tarihi bir süreçten geçirdiğini belirterek, “İşgalci Türk devleti her yönüyle bir saldırı içinde. 50 yıllık kazanımlarını yok etmek istiyor. Medya Savunma Alanlarında olağanüstü bir direniş var. Türk devletine darbe üstüne darbe vuruluyor. Tabii ki büyük bedeller ödeniyor, şehitler veriliyor. Şehit Orhan Bingöl ve Nûjiyan Amed’in şehadeti bizi üzüyor. Bu üzüntünün asıl nedeni, bu şehadetlerde ihanetin parmağının olmasıdır. Bizi üzen, öfkelendiren bu ihanettir.  Barzani ailesi bu ihaneten hemen vazgeçmelidir” dedi.

Anma gösterilen sinevizyondan sonra “Şehîd Namirin” sloganıyla sona erdi.