Demokratik Modernite Akademisi Basel'de konferans düzenleyecek

Demokratik Modernite Akademisi, "Özgürlük Sanatı - Örgütlenme ve Kolektif Direniş Stratejileri" başlığıyla Kasım ayında Basel’de bir konferans düzenleyecek.

Demokratik Modernite Akademisi, Kasım ayında Basel şehrinde bir konferans düzenleyecek. Konferansa Hindistan, Kenya, Kolombiya, Venezuela, Güney Afrika, Bask ülkesi, Katalonya, İtalya, Kurdistan, Filipinler, Almanya, Norveç'ten katılımlar olacak.
Konferans, 17-19 Kasım'da İsviçre'nin Basel kentinde "Özgürlük Sanatı-Örgütlenme ve Kolektif Direniş Stratejileri" başlığıyla düzenlenecek.

KAPİTALİST MODERNİTE VE DİRENİŞ TARTIŞILACAK

Konferansa ilişkin duyuru metninde, "Bu konferansta, kapitalist modernitenin büyüyen krizi ve bunun çoklu tezahürleri karşısında, öncelikle çıkış yollarını ve çözüm perspektiflerini ele alacağız. Sisteme karşı muhalefetin acil ve radikal entelektüel, ahlaki ve siyasi yenilenmesinin temel yönleri nelerdir? Bu sorudan yola çıkarak, bu konferansta sisteme karşı direnişin farklı yönlerini kolektif olarak tartışmak istiyoruz. Gerekli teorik tartışmaların yanı sıra, farklı hareketler pratiklerini ve ortak mücadelelerini güçlendirmek için birlikte düşünmek üzere deneyimlerini ve stratejilerini paylaşacaklar" denildi.

Metinde şunlar da belirtildi:

"Sisteme karşı çıkan uluslararası demokratik bir müdahale, bu kriz döneminde her zamankinden daha fazla gereklidir. Toplumsal sorunlar giderek ağırlaşıyor. Demokratik güçler, toplumları (yeniden) siyasallaştırma ve demokratik özneler yaratma zorluğuyla karşı karşıyadır. Devlete ve iktidara değil, siyasi gücün toplumda tabana yayılmasına dayanan siyaset, özgürlük sanatıdır. Bu tür bir sosyal siyaset özgürleşme imkanı yaratır. Demokratik ve toplumsal güçleri ile hegemonik sisteme karşı olanlar, direniş tarihlerine sahip çıkmalı ve özgürlüğün öğrenildiği ve hemen yaşandığı alanlar yaratarak bu mirası ilerletmelidir.
Şu anda özgürleştirici ve özgürlükçü siyasetin karşı karşıya olduğu temel soruları ele almak istiyoruz. Demokratik sosyalizm fikrini bugünün somut yaşam gerçekliğiyle nasıl bağdaştırabiliriz? Entelektüel mücadelenin, tarihsel bilincin, ekolojinin, kadın kurtuluşunun, sınıf mücadelesinin vb. rolü nedir?
Öte yandan, toplumları homojenleştiren ve çok etnikli, çok kültürlü topluma karşı sürekli bir mücadele yürüten ulus devlet politikalarıyla hala karşı karşıyayız. Dünyanın çeşitli yerlerinde toplumsal hareketler kapitalist sömürgeciliğe karşı direnmekte, halklar ve toplumlar kendi kaderlerini tayin etme haklarını tekrar tekrar kullanmaktadır. Bu nedenle 21. yüzyılda kendi kaderini tayin ve özerklik perspektifleri merkezi bir tema olacaktır. Bununla birlikte, özgürleştirici siyaset bugün sadece pratiğin karmaşık gerçekliğine cevaplar sağlayan doğru bir teori sorusuyla karşı karşıya değildir. Demokratik modernite güçleri daha barışçıl, güvenli, ekolojik ve adil bir dünya inşa etmek için hangi örgütlenme ve kurum biçimlerini benimsemelidir?

Kongre, ortak zorlukları tanımlamak, cevaplar üretmeye çalışmak, soruların filizlenmesi ve çeşitli hareketler arasında pratik ve kavramlar üzerine entelektüel alışveriş için kolektif bir alan yaratmayı amaçlamaktadır. Bu arada mücadeleler arasındaki boşlukları doldurmak, ortak perspektiflerimizi genişletmek ve stratejik direniş hatlarını birlikte örmek istiyoruz. Bu, örgütlenme ve kolektif direniş stratejilerinin teorik ve pratik inşasında yeni tuğlalar koymaya yönelik bir davettir. Siyasi güçlerin kendi stratejileri üzerine diyalog başlatmayı kritik bir görev olarak görüyoruz.

Özgürlük mücadeleleri arasındaki diyaloğu teşvik etmek için bu ortak inşa alanına katılımınızı bekliyoruz. Yerel deneyimlerden ve küresel perspektiflerden ortak direniş iplikleri örelim ve çeşitliliğin ve özerkliklerin birliğinin gücünü ifade edelim. Özgürlük için verilen halk mücadelelerinin sesini yükseltmek, direniş ve radikal alternatifler inşa etme deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz. Bunu hep birlikte haykırmak istiyoruz: Başka bir dünya sadece mümkün değil - dünyanın durumu göz önüne alındığında, buna şiddetle ihtiyaç var."

KATILIM İÇİN ÖNCEDEN KAYIT ŞART

Açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Lütfen [email protected] adresine 'Konferans' konulu bir e-posta göndererek katılımınız için ön kayıt yaptırınız: 'Özgürlük Sanatı' konusunu, adınızı, bölgenizi ve bir kuruluş adına gelip gelmediğinizi belirtiniz. Katılım için önceden kayıt yaptırmak ve onay e-postası almak şarttır. Kayıt için son tarih 30 Ekim 2023'tür."
Program ve katılım koşulları hakkında daha fazla bilgi için şu link kullanılabilir:

https://democraticmodernity.com/events/conference-the-art-of-freedom