Depremde yaşamını yitirenler Zürih'te anıldı

Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü, Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenleri Zürih Kanton Parlamentosu önünde yaktıkları mumlarla andı.

Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü, Kurdistan merkezli Türkiye ve Suriye kentlerinde 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde yaşamını yitiren on binlerce insan için İsviçre'nin Zürih kentinde anma etkinliği gerçekleştirdi.

Zürih Kanton Parlamentosu önünde düzenlenen anmaya çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisi katıldı. Hayatını kaybedenler için mumların yakıldığı anmada bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

Ardından Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü adına hazırlanan Almanca metin okundu. 

Depremlerde resmi açıklamalara göre 50 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, Zürih'in kardeş şehri Amed’de bilindiği kadarıyla 404 ölüm yaşandı. Binlerce insan evsiz kaldı. Türkiye’nin askeri saldırıları nedeniyle hâlihazırda son derece zor durumda olan Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgeleri de başta Efrîn olmak üzere ciddi şekilde bu depremden etkilendi” denildi.  

Anmaya katılan Grüne (Yeşiller) Partisi adına Julia Hofstetter, Sosyalist Parti (SP) adına Marco Denoth ile Alternative Liste (AL) partisi adına ise Walter Angst birer konuşmayla depremlerde yaşamını yitirenlerin aileleri için başsağlığı diledi. Türk devletinin depremden hemen sonra bölgede OHAL kararı almasını eleştiren konuşmacılar, Rojava'da ise Esad rejiminin bölgeye yardımların gönderilmesini engellemesini, yine Türk devletinin HDP tarafından başlatılan yardım çalışmalarının engellenmesini kınadı. Anma, Kürt halkıyla dayanışmanın sürdürüleceği vurgusu ardından sonlandırıldı.