Devrimin 12. yılı Avrupa kentlerinde şenliklerle kutlandı

Paris, Marsilya ve Hamburg'da yaşayan Kurdistanlılar, Rojava Devrimi’nin 12’nci yılını düzenlendikleri şenliklerle kutladı.

Rojava Devrimi’nin 12’inci yıl dönümü dolayısıyla Fransa’nın Paris, Marsilya kentleri ile Almanya'nın Hamburg kentinde şenlikler düzenlendi.

PARİS/EVRY

Fransa'nın başkenti Paris'te Evry Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) öncülüğünde düzenlenen şenlik için DKTM önündeki alan YPG ve YPJ bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve sarı kırmızı yeşil balonlarla süslendi.

Etkinlik başta Rojava şehitleri olmak üzere tüm Kurdistan ve dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Sanatçıların çalıp seslendirdiği devrim şarkıları eşliğinde halay çekilerek, “Bîjî Şoreşa Rojava”, “Bijî YPG”, “Bijî YPJ” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

Halay sonrası Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Divan Üyesi Murat Ceylan bir konuşma yaptı. Rojava Devrim Şehitlerini saygı ve minnetle andığını, şehitlerin emeği sonucu devrimin yaratıldığını ifade ederek konuşmasına başlayan Ceylan, şöyle devam etti: “Rojava Devrimi’ni ortaya çıkaran Kurdistan özgür kadın duruşu ve bilincidir. Rojava Devrimi özünde bir insanlık devrimidir. DAİŞ şahsında soykırımcı ve toplum kırıcı güç, bu özgürlük iradesi karşısında yenildi.”

Rojava Devrimi’ni açığa çıkaran direniş sürecini de anlatan Murat Ceylan, ardından Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarına ve KDP’nin saldırılarda rolüne işaret etti. Ceylan, “Bu ihanet şebekesi, Rojava’da açığa çıkan Kürt Özgürlük Devrimi’ne düşmandır, DAİŞ ile aynı çizgide durmaktadır ve Kürt halkının geleceğini karartmayı amaçlamaktadır” dedi.

Murat Ceylan, “Rojava şehitler çizgisi bu işgalci ve işbirlikçi gücü Önder Apo’nun büyük zafer bilinci ile yerle bir edecektir” diyerek, herkesi işgal ve ilhak saldırılarına karşı saat 18.00’da Corbeil’de gerçekleştirecekleri yürüyüşe davet etti.

Ceylan’ın konuşması ardından program, sanatçıların söylediği şarkılar ve devrim müzikleri eşliğinde geç saatlere kadar devam etti.

MARSİLYA

Rojava Devrimi’nin 12. yıl dönümü Fransa’nın Marsilya şehrinde TCŞ ve TekoJIN öncülüğünde Bel de Moi parkında miting ve halaylarla kutlandı.

Kutlamanın yapıldığı alana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, YPG/YPJ flamalarının yanı sıra Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının işgalci Türk devletine kapatılması çağrısını içeren pankart asıldı.

Enternasyonal grup ise Abdullah Öcalan’ı anlatan bröşürler ve kitapları çevreden geçenlere dağıttı.
Etkinlikte Marsilya DKTM Eşbaşkanı Aysel Bingöl bir konuşma yaparak Rojava Devrimi’ni selamladı. Aysel Bingöl, “Önder Apo’nun düşünceleri fikirleri şu an Rojava’da hayat buluyor. ‘Bir yıl bile dayanamazlar’ dedikleri Rojava Devrimi 12’nci yılında” dedi.

Aysel Bingöl, “Önder Apo üzerindeki tecridi kırmak ve özgürlüğünü sağlamak için üzerimize düşeni yapmalıyız” diyerek, yarın Canabiere meydanında gerçekleştirilecek yürüyüş ve mitinge katılarak işgal ve ihanete karşı tepki göstermeye çağırdı.

Etkinlik, TEV-ÇAND sanatçısı Dilber Kobanê’nin sahne alması ve sloganlar eşliğinde çekilen halayla sona erdi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde TCŞ, TekoJIN üyeleri ve enternasyonalist gençler, Rojava Devrimi’nin 12. yılı vesilesiyle ortak bir eylem düzenledi. Gençler, yürüyüş yaptıktan sonra bir araya gelerek kutlama yaptı.

Gençler adına açıklamayı ise Ahmet Tektaş okudu. Açıklamada, “Rojava Devrimi, orta çağ gericiliğine karşı kadın isyanının zafer kazandığı 21. yüzyılın büyük dönüm noktasıdır. Rojava Devrimi, halklar arası demokratik birlik ve kardeşlik tohumlarını eken, kadın öncülüğünde demokratik-toplumsal bir devrimdir. Kürt, Arap, Asuri-Süryani, Türkmen, Ermeni tüm Ortadoğu halklarını demokratik ulus etrafında birleştiren, mücadelede ortaklaştıran bir devrimdir. Kolay kazanılmadı bu devrim. Uğruna binlerce kahraman şehit düştü. Kobanê direnişinin destansı başkaldırısıyla büyük bedeller ödeyerek kazanıldı, Rojava Devrimi, dünyanın her tarafından gelen enternasyonalist ve devrimcilerin bedenlerini siper ederek katıldıkları, bedel ödedikleri bir insanlık devrimidir” denildi.

Açıklamada, Rojava Devrimi’nin yaşayabilmesi ve insanlığa umut olmayı sürdürmesi için statüsünün tanınmasının temel öncelik olduğu kaydedildi.

Açıklama sonrası gençler, bir duvara Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resminin yanı sıra Rojava Devrimi’nde mücadele eden kadınları temsil eden çizimler yaptı.

Ardından yürüyüşe geçen gençler “Bijî Serok Apo”, “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî Berxwedana Rojava” sloganları atarak kutlamalarını sonlandırdı.