Diriliş Günü Avrupa kentlerinde kutlandı

Kürt düşmanlarına ilk kurşunun sıkıldığı 15 Ağustos Atılımı’nın 38’inci yıl dönümü Avrupa’nın çok sayıda merkezinde kutlandı.

ATİNA

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Kürdistan Kültür Derneği, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Lavrio Kampı'nda 15 Ağustos Atılımı’nın yıl dönümünü gerçekleştirdikleri etkinlik ile kutladı.

Kamp bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda kişi katılırken, bahçeye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK flamaları ve şehitlerin resimleri asıldı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, Komutan Egîd öncülüğünde gerçekleşen 15 Ağustos Atılımı’nı ve PKK'nin gelişimini konu alan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Daha sonra yapılan konuşmalarda ilk kurşunun Kürt halkının dirilişine vesile olduğu vurgulanarak, o ruhun şimdi Zap, Avaşîn ve Metîna'da destan yazdığına işaret edildi.

Konuşmaların ardından halaylar çekildi, havai fişekler patlatıldı. Büyük coşku ile devam eden kutlama, "Bijî Cejna Vejînê", "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Zapê" sloganları ile son buldu.

TOULOUSE

Fransa'nIn Toulouse kentinde 15 Ağustos Atılımı’nın 38. yıl dönümü, devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.

Kutlama, 15 Ağustos'un tarihinin anlatıldığı sinevizyonla devam etti. Daha sonra yerini halaya bıraktı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Kürdistanlılar, kutlama için bir piknikte buluştu. Şehitler anısına saygı duruşundan sonra Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim temsillcisi Daxil Rojava bir konuşma yaptı. Halkın Diriliş Bayramını kutlayan Daxil Rojava, Eruh ve Şemdinli’de atılan ilk kurşunla Egîdleşen binlerce özgürlük savaşçısının Rojava’da, Rojhilat’ta, Şengal’de, Güney’de ve Bakur’da tarih yazdığını vurguladı.

Kutlamada Koma Hezex’in yanı sıra Hozan Yılmaz Tekin ve Güney Özdemir’in seslendirdiği müzikler eşliğinde halay çekildi.

BASEL

15 Ağustos 1984'te düşmana ilk kurşunun sıkıldığı atılımın yıl dönümü vesilesiyle Avrupa Kürt gençlik örgütleri Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Teko-JIN öncülüğünde İsviçre'nin Basel kentinde bir seminer düzenlendi.

15 Ağustos Atılımı'nın öncü komutanlarından Mahsum Korkmaz (Egîd) başta olmak üzere  Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde şehit düşenler için saygı duruşu yapıldı. 

Komutan Egîd'in mücadele yaşamı üzerinden 15 Ağustos Atılımı'na yönelik hazırlanan sinevizyon gösterime sunuldu.

Özgürlük Mücadelesi gazilerilerinden Serhad Garzan tarafından 15 Ağustos'a gelinen süreç ve sonrasında 38 yıla yayılan mücadeleye ilişkin bir sunum yapıldı.

Yapılan sunumun ardından 10 Eylül'de Almanya'da gençlik hareketleri öncülüğünde yapılacak olan uzun yürüyüşe katılım çağrısı sonrası etkinlik sloganlarla sonlandırıldı.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde 15 Ağustos coşkuyla kutlandı.
Kutlama açılış konuşması ve saygı duruşu ile başladı. Kürtçe ve Fransızca bildiriler okundu.

Sloganlar eşliğinde halaya giren Kürtler ve dostları, görkemli bir kutlama gerçekleştirdi.