Dünya Gençlik Konferansı: Faşizm karşısında ideolojik mücadeleyi örgütlemeliyiz

I. Dünya Gençlik Konferansı’nda dünyadaki gençlik hareketlerinin sorunları masaya yatırıldı. Kapitalist sistemin gençlerde umutsuzluk yarattığına dikkat çekilen konferansta, “Yükselen faşizme karşı ideolojik mücadeleyi örgütlendirmeliyiz” denildi.

“Gençler Tarih Yazıyor” ağı tarafından Fransa’nın başkenti Paris’te Espace Niemeyer binasında
düzenlenen I. Dünya Gençlik Konferansı’nda dünyadaki gençlik hareketlerinin sorunları tartışıldı.

Dünyanın farklı coğrafyalarından gençlerin katılımıyla devam eden konferansta “Krizin zirvesinde günümüz dünyasını anlamak” adlı panel yapıldı. Panelde Asya, Latin Amerika, Ortadoğu, Avrupa, Afrika’dan gençlik örgütlerinin temsilcileri konuştu.

Moderatörlüğünü Kürt Genç Kadın Hareketi adına Zilan Ateş’in yaptığı panelde, Poder Popular adına Sofia Soriano, Bakur Kurdistan Gençliği adına Erdal Şahin, Filipin Gençlik Hareketi Anakbayan adına Rachelle Villamor, Batı Afrika’dan Union des Luttes adına Amidou Diamoutene ve Jugendkommune adına Tim konuştu.

Moderatör Zilan Ateş, panel açış konuşmasında “Belki farklı dillerden, farklı renklerdeniz ama mücadelemizin içeriği aynı. Biz kadın ve gençlik tarihini egemenlerin yazmasını istemiyoruz. Toplumsal sorunlarımızı, tüm dünyada karşılaştığımız sorunları konuşacağız. Demokratik güçlerin durumunu ve o ülkelerdeki durumu dinleyeceğiz. Belki tüm ülkeler üzerinde konuşamayacağız ama önemli konulara değineceğiz. Özgür, demokratik, gençlik hareketlerinin durumunu ele alacağız” dedi.

KAPİTALİST SİSTEM GENÇLERDE UMUTSUZLUK YARATIYOR

Panelde ilk olarak Arjantin’deki Poder Popular gençlik örgütü adına Sofia Soriano’ya söz verildi.  Sophia Soriano “Arjantin’deki gençlik örgütlenmesi üniversite gençliğine dayanıyor. En çok kendimizi üniversitelerde örgütlüyoruz. Son yıllarda bazı değişiklikler oldu. Bazı üniversiteler ücretli. Yeni kanunlar çıkarıldı. Bir insan üniversite okumak istiyorsa ücretini ödemeli. Bu da sosyal devleti aşındırıyor. Önceleri öğrenciler için ulaşım ücretsizdi ancak gün geçtikçe şartlar ağırlaşıyor. Öğretim görevlisi sayısı azalıyor. En önemli sorun, Arjantin’de ekonomidir. Enflasyon yüzde 20’lere ulaşmış. Öğrenciler giderek okumak için çalışmak zorunda kalıyor. Ekonomik durum kötüleştiğinden insanların siyasal örgütlenmeye katılımı azalıyor. Seçimler yapılıyor ama İspanyada’ki Vox partisi gibi sağcı partiler genişliyor. Öte yandan kapitalist sistem gençlerde umutsuzluk yaratıyor” ifadesini kullandı.

FAŞİZM HER YERDE; İDEOLOJİK MÜCADELEYİ ÖRGÜTLEMELİYİZ

Bakurê Kurdistan Gençliği adına konuşan Erdal Şahin ise çok önemli bir ağır bir süreçten geçtiklerini belirterek şunları aktardı: “Her yerde faşizm aynı düzeydedir. Faşizmin rengi her yerde aynıdır. Bu nedenle dünyanın her yerinde ve Bakurê Kurdistan’da bu faşizme karşı çok büyük bir direniş veriliyor. Elbette bu konferansta bu direniş ruhunu nasıl örgütleyeceğimizi tartışacağız. Ortadoğu, özelde de Bakurê Kurdistan söz konusu olduğu için arkadaşlarla şunu paylaşmak istiyorum. Ortadoğu siyasal, stratejik anlamda çok önemli bir yer kaplıyor. Birincisi, yaşanan sorunlara karşı ideolojik mücadele etmek istiyoruz. Bir diğeri de biz sadece bir ulusun sorunu olarak ele almıyoruz. Kurdistan sorunu artık dünya sorunu olmuştur. Kürt halkının sorunu dünya halklarının sorunu olmuştur. Çünkü hegemonik güçler, Kürt sorununun çözülmesini istemiyorlar. Bugün Amerika’dan Fransa’ya, Almanya’ya kadar bu halk bir mücadele yürüyor. Kürt sorunu çözülürse Ortadoğu’da savaş biter. Ortadoğu’da özgürlük artık yerleşir. Bu nedenle 9 Ekim’de başlatılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesini biz gençler olarak sonuna kadar götürmek istiyoruz.”

Erdal Şahin, Türk devletinin faşizan uygulamalarını örneklendirerek konuşmasını sürdürdü: “İlk defa dünyada milletvekilleri belediye başkanları topluca zindana atılıyor. Düşünün seçim oluyor, bizler temsilcilerimizi seçiyoruz ve Türk devleti temsilcilerimizi topluca tutukluyor. Son olarak Clara Zetkin’in sözü ile bitirmek isterim. Faşizme karşı mücadele etmek gerekir. Faşizm ister Kurdistan’da ister dünyanın başka bir yerinde olsun; ona karşı mücadele edilmelidir” dedi.

FİLİPİNLERDE EMPERYAL EMELLER GERÇEKLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR

Panelde Asya Pasifik’teki toplumsal ve siyasal sorunlar hakkında Filipin Gençlik Hareketi Anakbayan Genel Sekreteri Rachelle Villamor konuştu. Villamor şunları belirtti: “Filipin halkının ulusal kıyafetlerini giyiyorum. Filipin Gençlik Hareketini simgeliyor. Asya Pasifik’teki toplumsal sorunların büyüklüğüne baktığımızda kapitalizmin saldırılarını görürüz. Çin-Amerika problemini göreceğiz. Tayvan’ın özgürlüğünü göreceğiz, vekâlet savaşlarını göreceğiz. Bölgede Çin, Japon, Hindistan, Tayvan arasındaki boru hatları var. Çin ve ABD arasındaki çelişkiyi görüyoruz. Bu çelişkiler bizim üzerimizde etkileri var. Bölgede devletler silahlanıyor. ABD’nin Japonya’da askeri varlığı bölgedeki sorunlardan biri. Avustralya, ABD ve İngiltere kendi aralarında bir ittifak kurmuş. Japonya ve Hindistan ile birlikte Çin’in genişlemesini önlemek istiyor.
Öte yandan ABD, Filipinler’de devlet ile kurduğu ilişki ile emperyal emellerini gerçekleştirmek istiyor. Hükümet özgürlükleri bastırıyor. Gençleri bastırmak istiyor. Önümüzde şöylesi bir olasılık var. Filipinler, Amerika adına vekâlet savaşına girebilir. Paramiliter güçler gençlere ve muhalif güçlere karşı silahlandırılıyor. Ayrıca şu ana kadar Amerika 9 defa askeri destek verdi. Filipin gençleri olarak feodalizme, faşizme, gericiliğe karşı mücadele ediyoruz. Yaşasın enternasyonal dayanışma!”

MALİ’DE DEVLETİN TOPRAĞA KEYFİ YAKLAŞMASINA KARŞI DİRENİYORUZ

Batı Afrika ülkesi Mali’deki gençlerin direnişini anlatan Union des Luttes örgütü adına Amidou Diamoutene, toprak mücadelesini anlattı. Diamoutene, şunları aktardı: “Afrika’da şu an 4 ülkede çok büyük sorunlar var. Mali’de 2018'deki büyük ekonomik kriz başta olmak üzere birçok sorun var. İklim değişikliği, toprağın susuz kalması, göç, çok sayıda monokültür ve altın madeni, hayvanların yasadışı avlanması gibi sorunlar var. Temel sorunlardan biri de arazi keşfi. 1 milyar hektarlık alanın büyük bölümü yabancı yatırımcılara verilmiş durumda. Mali’de ayrıca araziyi sömürmek için evler ve hatta köyler yok edildi. Bununla bağlantılı olarak evlerden tahliye ile ilgili bir sorun; 1993'ten 2017'ye kadar birçok kişi devlet tarafından tahliye edildi ve yerinden edildi. Toplumlar toprağın güvence altına alınması için mücadele ederler. Toprak üzerinde yaşayan insanlar uzun süre toprağa sahip olurlar; devlet toprağa sahip olamaz. Mali’de kadınlar ve gençler için arazi çok önemli. Ayrıca konut ve sosyal bölgelerin rehabilitasyonu için de mücadele ediyor
Afrika ülkelerinde sömürgecilikten önce de demokrasi vardı; beyazların demokrasisine karşı değil, demokrasinin kullanılma biçimine karşıyız; geleneklerimize saygılı bir demokrasiden yanayız.
Öncelikle söylemek isterim ki ben mücadeleciyim, devrimciyim. Bizler devletin toprağa keyfi yaklaşmasına karşı direniyoruz. Mücadele ediyoruz.”

Panelde son olarak Jugendkommune adına Tim konuştu. Tim, konuşmasında Avrupa’daki militaristleşme, göç politikası ve gençliğin örgütlenme sorununa odaklandı.
1. Dünya Gençlik Konferansı panel sonrası kültür programı ile devam etti.