Dünya Gençlik Konferansı Paris’te toplanıyor

Amed ve Kobanê’den sonra uluslararası gençlik konferansı Fransa’nın başkenti Paris’te toplanıyor. Üç gün sürecek konferansa dünya genelinde 60’tan fazla gençlik örgütü ve 300’den fazla aktivistin katılması bekleniyor.

Paris’te 3, 4 ve 5 Kasım 2023 tarihlerinde yapılacak olan 1. Dünya Gençlik Konferansı'na 60’tan fazla kuruluş ve 300’den fazla aktivist katılacak.

“Ronahî” ve “Gençler Tarih Yazıyor” ağı tarafından organize edilen konferans alt yapısını 2015 ve 2019 Amed ve Kobanê’de gerçekleştirilen konferanslardan alıyor. 2023 konferansıyla birlikte, konferansın bütün dünya gençlerine yayılması hedefleniyor.

Konferansa yol veren slogan ise "Bizler Tarihi Yazacağız - Gençlerin özgürlük mücadelesi durdurulamaz".

Konferans ile gençlerin dünyada olup bitenler ile ilgili bilgilendirilmesi, deneyimlerini paylaşması, aktif birer aktör haline getirilmeleri, dünya siyasetinde söz sahibi olmaları, ortak değerler etrafından kendi prensiplerini oluşturmaları ve gençliğin kendi perspektiflerini geliştirmesi amaçlanıyor.

Bunun yanı sıra, birlikte ortak değerler ve prensipler oluşturma ve gençliğin kendi perspektiflerini geliştirmesini hedeflemektedirler.

Konferansta, özgürlükler, ekoloji, kadın-erkek eşitliği ve kapitalist sisteme alternatifler öne çıkan temalar olarak göze çarpıyor.

Toplantı boyunca özellikle gençlik ve liberal yaşam tarzının yol açtığı sonuçlar, cinsiyet kavramı, ekolojik sorunlar, faşizm ile militarizm, eğitim, 3. Dünya Savaşı’nda Ortadoğu gençliği, ekonomik sorunlar, göç, gençlik tarihi, enternasyonalizm, özgürlük, işgal altındaki toplumlarda ile mülteci halklarda gençliğin sorunları ile genç kadınların sorunların ele alınacak.

GENÇLİK TARİH YAZIYOR AĞI

Dünya Gençlik Konferansı’nın organizatörleri olan  Ronahî - Gençlik İçin Halkla İlişkiler Merkezi ve "Youth Writing History" (Gençler Tarih Yazıyor) ağından alınan bilgilere göre, çeşitli gençlik organizasyonları kapitalizme, doğanın yok edilmesine ve toplumsal cinsiyet baskısına alternatif bir yaşam arayışında birleşti.

Youth Writing History Ağı gençlerin özerkliği, kadınların özgürlüğü ve sistem değişikliği prensiplerini benimsiyor.

Bu küresel ağ, çevre koruma, sivil itaatsizlik, halk eğitimi, insan hakları aktivizmi, feminist, anti-kapitalist ve sosyalist eylemler, topraklarını, kültürlerini ve özyönetimlerini geri alma mücadelesinde yer alan halk hareketleri gibi farklı mücadele alanlarından gençleri bir araya getiriyor.

Youth Writing History Ağı, Paris’te yapılacak konferansa ilişkin “Bu seferki amacımız, konferansı küresel ölçekte gerçekleştirmektir” diyor.

Konferansa katılacak örgütlerden bazıları şöyle:

Arran (Katalonya) - Poder Popular (Arjantin) - MSD Gençlik (Suriye) - YXK/JXK, Kürt Öğrenci Birliği - Anakbayan (Filipinler) - Sudan Komünist Partisi - Retomada Aty Jovem (Guarani ve Kaiowa halkları; Brezilya) - Youth For Climate France - Ernai (Bask Ülkesi) - Trinacria (Sicilya) - Middle East Youth Initiative - Lista Demokraticnega Studentstva (Slovenya) - Sosialistisk Ungdom (Norveç), PEPS, Pour une Ecologie Populaire et Sociale (Fransa), Abahlali baseMjondolo (Güney Afrika)

Ayrıca birçok delegasyon, sosyal medya üzerinden videolar paylaşarak konferansa katılacaklarını duyurdu.

Küresel gençlik ağı, konferansa temel oluşturacak prensipleri şöyle ise şöyle belirledi:

Gençlerin Özerkliği: Her birinin perspektiflerini ve inisiyatiflerini güçlendirmek amacıyla, konferans gençler tarafından gençler için düzenlenecektir. Konferansın sloganı ve web sitesinde de belirtildiği gibi: "Bizler en son nesiliz, inisiyatifimiz kaderimizi belirleyecek".

Kadın Özgürlüğü- Jin, Jiyan, Azadî: Kadınlara karşı olan baskıya karşı mücadele etmek amacıyla, konferans kadınların ortak bir özgürlük perspektifi oluşturma gerekliliğine vurgu yapmaktadır. Amacımız, genç kadınların sürekli maruz kaldığı şiddet, sömürü ve nesneleştirilmeye karşı bir yanıt bulmak, genç kadınlar arasındaki bağları güçlendirmek ve onlara kendi kimliklerini yeniden bulma fırsatı sunmaktır. Ağ, bu mücadelenin diğer tüm mücadelelerin temeli olduğunu düşünmektedir.

Demokratik Bir Toplum İçin: Kapitalizme somut alternatifler arayışı, sol devrimci hareketlerden asla tam olarak kaybolmadı, fakat gerçek hedef konusundaki belirsizlik ve strateji eksikliği bugüne kadar zorluklara neden oldu. Bu spesifik konu üzerine, konferansın organizasyon komitesi bu analizi paylaşmaktadır: "Gerçek sosyalizmin başarısızlığından sonra, 'tarihin sonu' miti ortaya çıktı, kapitalizmin toplum için tek ve kaçınılmaz çözüm olduğunu, herhangi bir alternatif için mücadelenin boşuna olduğunu iddia ediyordu. Bugün bunun doğru olmadığını, hatta toplumun umudunu kırmak amacıyla stratejik bir yalan olduğunu görmekteyiz. Birbirimizden tamamen izole yaşarken, gerçek öz-yönetim gücümüz elimizden alındı. Toplumlarımızı gerçekten demokratik, birbiriyle ilişkili ve özgür hale getirme şeklimizi tartışmalıyız."

Konferansın programı şöyle: (YWH'nin web sitesinde daha detaylı bilgilere ulaşılabilir)

Gün I – 03.11.2023

  Sabah • Açılış Oturumu • Tüm dünyadan kaydedilmiş video mesajlar

 Öğleden Sonra • Yuvarlak Masa - "Krizin Zirvesinde - Günümüz Dünyasını Anlamak".

Akşam • Kültürel Program

İkinci Gün - 04.11.2023

Sabah

• Atölye Oturumu

Öğleden Sonra

• Atölye Oturumu

• Seminer "Genç Kadınlar Tarih Yazıyor"

Akşam

• Kültürel Program

Üçüncü Gün - 05-11-2023

Sabah

• Yuvarlak Masa "Özgür Kadının Tarihini Yazacağız"

Öğleden Sonra

• Yuvarlak Masa "Özgür Bir Gelecek İçin - Dünya Gençliğinin Birliğini Oluşturmak"

• Sonuç ve Final Sunumu