Dünya Kobanê Günü vesilesiyle Viyana’da yürüyüş

1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nü kutlamak ve Türk devletinin faşist saldırılarını protesto etmek amacıyla başkent Viyana’da bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Kürt halkı ve dostları 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nü kutladı ve Rojava Devrimi’nin kazanımlarını hazmedemeyip saldıran Türk devlet faşizmi protesto edildi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlenen eylem için Westbahnhof'ta bir araya gelen kitleye yönelik konuşmalar yapıldı.

2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı sonrası 2014 yılında DAİŞ gibi insanlık düşmanı bir çete örgütünün Kürtlerin yoğun yaşadığı Kobanê’ye tank, top ve ağır silahlarla saldırması ve buna karşı Kobanê halkı ve savaşçılarının kahramanca direnişi hatırlatıldı.

DAİŞ karanlığına karşı ortaya konulan fedai halk direnişinin “Kobanê düştü düşecek” diyerek heveslenen faşistlere bir cevap verdiği kaydedilen konuşmalarda, “Direnişin kadınların öncülüğünde olması bu direnişi daha da anlamlı kılmıştır. Kadınların Kobanê’den başlayıp Rojava’nın diğer kentlerine damgasını vuran kadın devrimini selamlıyoruz. Kobanê direnişi, insanların kendi onurlarına, kimliklerine sahip çıkmasının yanı sıra insani değerler adına verilen bir kadın direnişi olarak da tarihe geçti. Özgür, eşit ve ortak bir yaşamın sembol kenti olan Kobanê, enternasyonal dayanışmanın ve direnişin de ortak ruhudur” denildi.

Bugünün Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü olduğu da hatırlatılan konuşmalarda, 100 yılda Anadolu, Trakya ve Mezopotamya topraklarında yaşayan Kürt, Ermeni, Asuri-Süryani, Çerkes, Rum ve diğer halk ve inançlara yaşatılan soykırım, katliam, sürgün ve asimilasyon politikaları protesto edildi. 100 yıllık TC tarihinin soykırım ve katliamlar tarihi olduğu ve Türk devletinin bu tarihle yüzleşmesi gerektiği belirtildi. Konuşmacılar, ikinci yüzyıla girerken cumhuriyetin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigması çerçevesinde Demokratik Cumhuriyet olarak yeniden inşa edilmesi gerektiği ifade edildi.
Konuşmalardan sonra kitle sık sık “Bijî berxwedana Kobanê”, “Bijî berxwedana Rojava”, “Jin jiyan azadî”, “Bijî Serok Apo” sloganları atarak yürüyüşe geçti. Eylem, Menschenrechtplatzt’ta son buldu.