GÖRÜNTÜLÜ

Efrîn'deki katliam Zürih'te protesto edildi

Zürih’teki Kürtler Türk devletinin Efrîn'deki katliamını protesto etti.

İşgalci Türk devleti ile çetelerinin Efrîn'in Mabeta ilçesine bağlı Kaxirê köyüne saldırısı İsviçre'nin Zürih kentinde protesto edildi.

PYD ve İsviçre Rojava ile Dayanışma Komitesi tarafından düzenlenen eylem Werdmühle meydanında gerçekleştirildi. 

Eylemde katledilen kadınların fotoğraflarının yanı sıra üzerinde "Bijî Berxwedana Efrînê" yazılı pankart taşınırken eylem boyunca sık sık Türk devleti ile ona bağlı çetelerin savaş suçlarının teşhir edildiği sloganlar atıldı.

Katledilen iki kadın şahsında saygı duruşuyla başlayan eylemde İsviçre Rojava ile Dayanışma Komitesi adına Cîger Efrîn bir konuşma yaptı. 

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn'in işgal altındaki bölgelerinde binlerce kadın ve sivile yönelik öldürme, tutuklama, zorla yerinden etme, tecavüz, kaynak hırsızlığı ve sivillerin kaçırılması dahil olmak üzere ağır hak ihlalleri işlediğine dikkat çeken Efrîn, uluslararası kurum ve devletlerin tüm saldırılar karşısındaki sessizliğini eleştirdi.

Açıklamada insan haklarına aykırı saldırıların uluslararası kurum ve devletlerin sessizliğinden kaynaklandığına dikkat çekilerek uluslararası kamuoyuna şu çağrı yapıldı:

“İnsan hakları ile insani yardım kuruluşlarının bu suçları kınamak için ciddi bir duruş sergilemesi gerekmektedir. Uluslararası toplumun bu suçlara acilen müdahale etmesi ve devam eden saldırı ve ihlallerini durdurması için Türkiye'ye baskı yapması gerekmektedir. Ayrıca Birleşmiş Milletler'e, insan hakları örgütlerine ve bölgede barış ve istikrarla ilgilenen ülkelere, bu suçların caydırılması, faillerinin hesap vermesi, işgale son verilmesi ve Efrîn'in yerli halkının topraklarına geri dönmesi için somut ve acil adımlar atması çağrısında bulunuyoruz.”

DİRENİŞ MESAJI VERİLDİ

Ardından Türk devletinin Kaxirê köyüne saldırısına ilişkin bilgilendirmeyi PYD Avrupa Temsilcisi Zozan Derîk yaptı.

Zozan Derîk Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin işgale karşı büyük bir direniş sergilediğine dikkat çekerek, “Türk devleti Kaxirê köyünde kadın, yaşlı, çocuk demeden sivil halka saldırmıştır. Bu saldırıda 4 şehit vermiş ve onlarca yaralımız var. Sokağa çıkma yasakları, internetin kesilmesi uygulamaları ile bölgeye yönelik iletişim kesilmiş durumdadır. Yaralılar kaçırılmış ve akibetleri bilinmemektedir. Bu saldırılara karşı Efrîn'de, Rojava'da direnen halkımızın yanında olmak zorundayız” diye konuştu.

Zozan Derîk'in konuşmasının ardından eylem, Türk devletinim katliam ve işgal saldırılarının teşhir edildiği sloganlarla sonlandırıldı.