Ekim Ayı Şehitleri Avrupa kentlerinde anıldı

Ekim Ayı Şehitleri Avrupa'nın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Köln’deki panelde konuşan Elif Kaya, bugün kadın devriminin öncülüğünü yürütme iddiası taşıyan Kürt Kadın Mücadelesinin, Ekim Ayı Şehitlerinin mirası olduğunu vurguladı.

Mücadeleleriyle isimlerini Kurdistan Özgürlük Tarihine yazdıran Ekim Ayı Şehitleri için Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde Avrupa'nın birçok merkezinde anma etkinlikleri düzenlendi. 

KÖLN

Ekim Ayı Şehitleri, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Avrupa Jineoloji Akademisi öncülüğünde Almanya’nın Bergisch Gladbach kentinde anıldı. 

Anma öncesinde bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Gülistan İke’nin yaptığı panele, TJK-E adına Zîlan Diyar, Avrupa Jineoloji Akademisi Üyesi Elif Kaya, Nagihan Akarsel’in çocukluk ve mücadele arkadaşı Ronî Eylem konuşmacı olarak katıldı.

MÜCADELELERİYLE TARİHE İSİM YAZDIRAN KADINLAR

TJK-E adına söz alan Zîlan Diyar, Ekim ayında şehit düşen, yaşamları ve duruşlarıyla Kadın Özgürlük Mücadelesine öncülük eden kadın şehitlerin yaşamlarından bahsetti. 

Diyar, “90’lı yıllar iç mücadele açısından da önemli yıllardı. Ve ağır bedeller ödendi. O dönemde şehit düşen arkadaşlar şu an yaşasaydı çok önemli roller üstlenebilirlerdi. Fakat o döneme baktığımızda da mücadeleleriyle tarihe ismini yazdırmış birer kadın militanlar olmuşlardır” dedi. 

Zîlan Diyar devamında, “Bu bedellere sıradan ve yüzeysel yaklaşılmamalı. Bu mücadele içerisinde yer alan bizlerin bu arkadaşları anlama çabası olmalı. Şehit yoldaşlarımız bize arkalarında bir vasiyet mektubu bırakmıyorlar; yaşamları, fikirleri, mücadeleleri bize birer miras olarak kalıyor ve biz bu mirası sürdürüyoruz” dedi. 

BİRER ÇİZGİYİ TEMSİL ETTİLER

Diyar’ın söz alan Elif Kaya ise, Ekim Şehitlerinin toplumda yarattığı değişim ve dönüşümlerden bahsetti. 

Kaya konuşmasına, ateşin ne olduğunu anlamak  ve deneyimlemek için ateşin etrafında dönem üç kelebeğin hikayesini anlatarak başladı ve şunları belirtti: “Şu an dünya kadınlarına ilham veren ve kadın devriminin öncülüğünü yürütme iddiası taşıyan Kürt Kadın Mücadelemiz, bu arkadaşların deneyim ve tecrübelerinin mirasıdır. Her bir arkadaş mücadeleleriyle birer çizgiyi temsil etmişlerdir. Günümüzde kadın militanlığı nedir, kadın devrimciliği nasıl olmalıdır, sorularının iyi birer cevabıdırlar.”  

Panel, Nagihan Akarsel’in çocukluk ve mücadele arkadaşı olan Ronî Eylem’in anlatımlarıyla devam etti. 

Konuşmasına, neden öncü kadınların iktidarların hedefinde olduğuna ve neden Kürt kadınlarının hedeflendiğine vurgu yapan Eylem, Nagihan Akarsel’in yaşamına ilişkin şunları anlattı: “Heval Nagihan, İç Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan bir ailede dünyaya geldi. Daha çocukluk yıllarında bir özü, bir arayışı oldu ve bu arayışı onu Kadın Özgürlük Mücadelesine getirdi. Sıradan bir gazeteci olmadı hiçbir zaman. Aklı, düşüncesi ve duygularını da yürüttüğü çalışmaya katıyordu. Jineoloji çalışmalarına katıldıktan sonra da bu devam etti.” 

Nagihan Akarsel’in Rojava’da, Şengal’de ve Başûrê Kurdistan’da çalışma yürüttüğü sırada Kadın Özgürlük Mücadelesinde önemli çalışmalar açığa çıkarttığını belirten Ronî Eylem, “Bizler çok şanslı kadınlarız ki ülkemizin toprağını, taşını, her zerresini çok seven bu kadınları tanıma ve mücadelelerine ortak olma şansı bulduk” dedi. 

Panelin ardında n ise anma programı düzenlendi. Program, Nagihan Akarsel’in kaleme aldığı şiirin okunması ile başladı. 

Daha sonra Bask ülkesinden gelen bir dansçı, giydiği yöresel kıyafetle “Rûmet” adlı performansını sergiledi. Performansı takip eden sinevizyon gösterimi ardından da

Latir en Libertad adlı enternasyonalist bir kadın grubu şarkı söyledi. 

KOMAW adına ise konuşmayı Şenge Kahraman yaptı. Şenge Ana konuşmasına “Heval Bêrîtan ve Nagihan arkadaşlar şahsında tüm özgürlük şehitlerimizi bir kez daha anmak istiyorum. Kadın şehitlerimiz öncü olarak bir çizgi açığa çıkarttılar. Bizler de onların hayallerine layık olacağız” ifadelerini kullandı. . 

Zîlan Diyar, Nagihan Akarsel’in kaleme aldığı iki şiirini daha okuduktan sonra anma “Şehîd namirin”, “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla sona erdi.

HANNOVER

Hannover’de Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde Ekim Ayı Şehitleri anıldı.

Saygı duruşunun ardından başlayan anmada, Hannover Halk Meclisi eşbaşkanları bir konuşma yaptı.

KOMAW Eşbaşkanı Xoşnav Ata, Bêrîtan, Nagihan Akarsel, Rojhat Zîlan ve Erdal Şahin şahsında Ekim Ayı Şehitlerini andı; Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü hedefleyen kampanyanın şehitlerin çizgisini doğru temsil etmekle başarıya ulaşacağına dikkat çekti.

ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZÜ BÊRÎTANLARA BORÇLUYUZ

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Üyesi Medya Botan da Ekim ayının Kürt Kadın Hareketi tarihi açısından önemine değindi.

İşgal ve ihanete  karşı Bêrîtan’ın direnişinin, özgür kadın olma ve özgür Kürt olma ölçülerini ortaya koyduğunu belirten ve ortaya koyduğu çizginin kadın ordulaşmasındaki rolüne değinen Botan, “Kürt kadınları olarak örgütlülüğümüzü Bêrîtanlara borçluyuz” dedi.

İşgalci Türk devletinin soykırım saldırılarına ve bu saldırılar karşısında ulus devletlerin tavrına da değinen Medya Botan, dünya halklarının kendilerini Abdullah Öcalan’ın paradigmasında bulduğunu söyledi. Soykırım kıskacında olan bir halk olan Kürtlerin de bu paradigma sayesinde artık yalnız olmadığını ifade eden Botan, “Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamak ve paradigmasını yaşatmak Kürt’e ve toplumlara özgürlüğü getirecektir. Bu temelde Rojava Devrimini sahiplenmek de esas görevlerimizdendir” dedi.

Gemeinsam Kämpfen temsilcisi de Nagihan Akarsel şahsında Ekim Ayı şehitlerini andı ve Nagihan Akarsel’in Jineoloji alanındaki çalışmalarını ve emeğini anlattı.

Abdullah Öcalan’ın paradigmasının bütün kadınlar için alternatif yaşam umudu olduğunu ifade eden Temsilci, 10 Ekim’de başlatılan Özgürlük Hamlesi’ni yükseltme çağrısında bulundu.

Nav-Yek Eşbaşkanı Çiçek Yıldız da Şengal’de bir derviş misali fermanlara karşı direnişin öncülüğünü yapan ve 3 yıl önce Ekim ayında şehit düşen Dilşer Herekol şahsında Ekim Ayı şehitlerini andı ve Avrupa’da yaşayan Kurdistanlılar ve dostlarının 10 Ekim’de startını verdiği hamlenin soykırım saldırılarını durduracağını ve Abdullah Öcalan şahsında yürütülen uluslararası komployu yıkacağını vurguladı.

Etkinlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın  şehit Bêrîtan ile ilgili yaptığı değerlendirme ve tespitler de okundu.

FREIBURG

​Almanya’nın Freiburg kentinde TJK-E ve Freiburg Demokratik Kürt Toplum Meclisi (DKTM) öncülüğünde Ekim Ayı Şehitleri anıldı.

Freiburg DKTM’de düzenlenen anma etkinliği şehitler için saygı duruşu ile başladı. Ardından TJK-E Üyesi Axîn Gulo ve KOMAW adına birer konuşma yapıldı ve Ekim Ayı Şehitleri üzerine bir sinevizyon izlendi.

STOCKHOLM

İsveç'in başkenti Stockholm'da Ekim Şehitleri anması, Amara Kadın Meclisi ve Demokratik Kurt Toplum Merkezi öncülüğünde gerçekleştirildi.

Kurdistan ve tüm dünya devrim şehitleri adına saygı duruşuyla başlayan anmada, Stockholm DKTM Eşbaşkanı Ruken Yetişkin söz aldı. Ruken Yetişkin, "Bu hareket şehitleriyle bugüne geldi. Destansı savaşıyla, direnişiyle tüm dünyaya örnek olmaya devam ediyor" dedi.

Daha sonra söz alan TJK-E Üyesi Nûpel Munzur ise şunları söyledi: "Ekim Şehitlerinin direnişi tarihe büyük iz bıraktı. İhanete ve geriliğe karşı mücadele eden şehit Bêrîtan arkadaşı iyi anlamak gerekiyor. Önderlik onun için, 'Beni görmedi ama beni en iyi anlayandı' diye değerlendirmişti. Demek ki Önderliği her yerde anlayabiliriz" dedi. 

Ekim ayında çok sayıda kahraman kadının destansı bir mücadele ile şehit düştüğünü belirten Munzur, Türk devletinin yeniden bitireceğiz dediği yerde, Ankara'da Rojhat Zîlan ve Erdal Şahin'in fedai eylem yaparak hiçbir şeyin bitmediğini, aksine faşizmin sonunun başladığı mesajını verdiğini söyledi. Munzur devamla, "Fakat bu faşizmin sonunu getirmek ve Önderliğimize ve şehitlerimize layık olmak için her alanda örgütlülüğümüzü güçlendirmemiz gerekiyor. 10 Ekim'de başlayan hamleyi ancak bu şekilde başarıya ulaştırabiliriz" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Ekim Şehitlerini anlatan bir sinevizyon gösterildi. Direniş şarkılarının da söylendiği etkinlik, "Şehîd raminin", "Bijî Serok Apo", "Jin jiyan azadî" sloganları ile sonlandırıldı.

KOPENHAG

Danimarka'nın başkenti Kopenhag’da bulunan Kürt Demokratik Toplum Merkezi'nde Ekim şehitleri anıldı. TJK-E öncülüğünde gerçekleştirilen anmada Ekim Ayı Şehitlerinden Nagihan Akarsel'in yakınları da yer aldı. Akarsel'in özgürlük aşkı ve bilinci ile son nefesine kadar mücadele ettiği vurgulanan konuşmalarda, Bêrîtan’ın ise Barzani-KDP ihanetçiliğine karşı özgürlük ve direniş çizgisini temsil ettiği belirtildi. Öte yandan işgalci-soykırımcı Türk devleti ve Barzanilerin ihanetçi saldırılarına karşı Bêrîtanca direnişin her yurtsever Kürt’ün en temel görevi olduğu vurgulandı.

Anmada Rojava’da son işgal saldırılarında şehit olan 47 şehit de anılırken şehitler anısına şiirler okundu.

DRESDEN

Almanya’nın Dresden kentinde Uta Kadın Meclisi'nin organizesiyle Ekim ayı şehitleri anması yapıldı. Kurdistan Özgürlük Şehitleri şahsında saygı duruşu ardından Şehit Aileleri Komisyonu bir konuşma yaptı. Delil ve Ahmet Akyüz adlı şehitlerin babası Ali Akyüz söz alarak, “Ekim şehitleri şahsında tüm şehitleri anıyoruz. Bizler şehitlere olan borcumuzu ne yaparsak ödeyemeyiz. Bu nedenle şehitlerimize sahip çıkmalı, mücadelemizi büyütmeliyiz“ dedi.
Akabinde ise Kon-Med Eşbaşkanı Kerem Gök ve Siyasetci Abdullah Demirbaş konuştu. Kerem Gök, Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını değerlendirirken Abdullah Demirbaş ise, Özgürlük Hamlesine katılım çerçevesinde bir konuşma yaptı. Demirbaş, “Ekim Ayı Şehitleri şahsında tüm şehitlerimizin hayallerini gerçekleştirmek için mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor. Nerede, ne yapabilirim değil, nerede neler yapacağım diyerek çalışmalıyız. Bizim, özgürlüğümüzü sağlama temelinde hareket etmemiz gerekiyor“ dedi.

BERLİN


Almanya’nın başkenti Berlin’de faaliyet yürüten Dest-Dan Kadın Meclisi’nin organize ettiği anma etkinliğinde şiir dinletileri ve koro eşliğinde Ekim Ayı Şehitleri anıldı.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan anmada Şehit Aileleri Komisyonu adına Dayê Gozê, konuşma yaptı. Dayê Gozê, "Biz şehit anneleri olarak şehitlerimize sahip çıkmalıyız. Filistin için ağlayanlar Rojava için sessiz kalıyor. Biz Kürtler, bütün katliamların karşısındayız. Şehitlerimizin izinden gitmeliyiz. Şehitlere, savaşçılarımıza sahip çıkmalıyız. Ulusal birliği sağlamalıyız" dedi.

Dest-Dan Kadın Meclisi Sözcüsü Nursel Yıldız ise, "Şehitler bizim son noktamızdır. Bêrîtan son kurşununa kadar, kanının son damlasına kadar savaştı. Düşman eline düşmekten ziyade, düşmanın kalbine son darbeyi vurdu. Önderlik için bizim bir an önce ses çıkarmamız gerekiyor. Kadınlar olarak alanlarda Önderliğimizin etrafında kenetlenmeliyiz" dedi.
TJK-E adına konuşan Safiye Erol da, Bêrîtan, Zîlan, Ivana Hoffman, Gurbetelli Ersöz şahsında Ekim Şehitlerini saygıyla andıklarını söyledi. Bu mücadelede önemli olanın fedakarlık olduğunu vurgulayan Safiye Erol, 24 saat boyunca Kürt onuru için çalışılması gerektiğini ifade etti. “Heval Bêrîtan, ‘Ben zılgıt çekmeyene kadar kadın olduğumuzu anlamadılar. İstanbul'dan aşkımı aldım, Kurdistan dağlarına kadar ördüm. Benim aşkım, özgürlük oldu’ dedi” ifadelerini kullanan Safiye Erol, PKK mücadelesinin yenilmez olduğunun altını çizdi.
Anmada sinevizyon gösterimi sunuldu, Bêrîtan’ın (Gülnaz Karataş) yazdığı şiirin okunmasının ardından kadınlardan oluşan koro, müzik dinletisi sundu.

Anma etkinliği boyunca “Şehîd namirin”, “Jin jiyan azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris merkezi Ris Orangis DKTM’de ihanet savaşında teslim olmayıp kendini uçurumlardan atarak cevap veren Bêrîtan (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim ayı şehitleri için bir anma etkinliği düzenlendi.

Etkinlik, saygı duruşu ve “Şehîd namirin” sloganlarının atılması ile başladı. 

Daha sonra Ekim Ayı Şehitlerini, Ankara’da Türk İçişleri Bakanlığına yapılan fedai eylemin tarihsel anlamını, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin amacını ve sonuçlarını anlatan konuşmalar yapıldı .

Fransa Kürt Kadın Hareketi Sözcüsü tarafından yapılan değerlendirmede şehitlere bağlılığın yüklediği güncel görev ve sorumluluklar vurgulandı. Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve izolasyonun, Eskişehir’de Kürt düğününe yapılan baskından kopuk ele alınamayacağı, inkar ve imha siyasetinin vardığı düzeyi ifade ettiği belirtildi. Tecrit ile de Kurdistan halkı ve Özgürlük Hareketi’nin iradesinin sınandığı, bu tecrit parçalanmadan Kürt halkının özgürleşmesinin mümkün olmadığı tespiti yapıldı.

Her şehidin tarihsel bir hamle ve sıçrama yarattığı, şehit gerçeğinin PKK’de böyle tarihsel anlamlar içerdiği vurgulanan konuşma ardından Ekim Ayı Şehitlerini tanıtan sinevizyon gösterildi.

Etkinlik, sloganlar ve Çiçek Botan Kadın Meclisi üyelerinin yaptığı helvanın dağıtılması ile son buldu.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde Ekim Ayı Şehitleri anıldı. DKTM'de Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde gerçekleştirilen anma saygı duruşu ile başladı.

Türk devletinin Dêrik'te Uyuşturucu ile Mücadele Güçleri'ne ait akademiye gerçekleştirdiği saldırıda şehit düşen 29 kişiden biri olan şehit Xwînrêj Temê'nin kız kardeşinin de aralarında olduğu şehit ailelerinin katılımıyla gerçekleşen anmada, şehitlerin mücadelesine sahip çıkarak mücadeleyi yükseltme kararlılığı vurgulandı.

Anmada "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.