Enternasyonalist şehit Andok Cotkar Kiel’de anıldı

Türk devletinin 4 yıl önce Serêkaniyê’yi işgal savaşında şehit düşen Andok Cotkar, Almanya’nın Kiel kentinde anıldı. Cotkar’ın annesi Ute Russ, “O, karanlığa karşı aydınlığın, zalimlere karşı mazlum insanların yanında yer aldı” diyerek gururunu paylaştı.

İşgalci Türk devletinin Serêkaniyê’yi işgal saldırısında 16 Ekim 2019 tarihinde şehit düşen enternasyonalist YPG savaşçısı Konstantin Gedig (Andok Cotkar) şehadetinin 4’üncü yılında ailesinin yaşadığı Kiel kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Kiel Kürt-Alman Kültür Derneği ve Jiyana Jin Kadın Derneği tarafından organize edilen anma etkinliği Kiel Alevi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğe Andok Cotkar'ın annesi Ute Russ, babası Thomas Gedig başta olmak üzere çok sayıda Kurdistanlı ve Alman sosyalistler katıldı.

Etkinliğin yapıldığı salona Andok Cotkar’ın posterleri asılırken, hazırlanan köşede mumlar ve çiçeklerle donatıldı.

KOMAW: ONLARA MİNNETTARIZ

Andok Cotkar şahsında tüm dünya devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşunun ardından Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) üyesi Hasan Serhat bir konuşma yaptı.

Kiel'de kendi halinde çiftçilikle uğraşan Konstantin Gedig'in DAİŞ vahşetine karşı vicdanının sesine kulak vererek Rojava'ya gittiğini ve savaşarak şehit düştüğünü söyledi.

Şehadeti sonrası Andok Cotkar’ın anne ve babasının büyük bir metanet göstererek Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yanında yer almaya devam ettiklerini söyleyen Serhat, Kürt halkının Andok Cotkar şahsında şehit düşen tüm enternasyonalist savaşçılara minnettar olduğunu ifade etti.

QSD GENEL KOMUTANI: ONLARI MÜCADELEMİZDE YAŞATACAĞIZ

Suriye Demokratik Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Abdi de video konferans yoluyla mesaj gönderdi. Şehit düşen enternasyonalistleri saygı ve minnetle andıklarını belirten Abdi, "Onlar hiçbir çıkar gözetmeden gelip insanlık için canlarını verdiler. Onlar bizden ve bizim çocuklarımız gibiydi. Onları bu vatanın evlatları, ailelerini de kendi ailelerimiz olarak biliyoruz. Bunlar vicdanlarının sesine kulak vererek DAİŞ karanlığına karşı aydınlığın ve vicdanın sesi oldular. Onları her zaman mücadelemizde yaşatacağımız sözünü veriyoruz” dedi.

ANNESİ: KARARINA HER ZAMAN SAYGI DUYDUK

Andok Cotkar’ın annesi Ute Russ ve babası Thomas Gedig ise, çocuklarının şehadetinden sonra Newroz etkinlikleri için gittikleri Rojava'ya dair izlenimlerini aktardı. Çocuğunun kendi özgür iradesiyle Rojava’ya giderek DAİŞ çetelerine karşı savaştığını söyleyen Ute Russ, “Onun şehadeti karşısında ailesi olarak üzülsek de kararına her zaman saygı duyduk. Çünkü o, karanlığa karşı aydınlığın, zalimlere karşı mazlum insanların yanında yer aldı” ifadelerini kullandı.

BABASI: KÜRTLERİN HAKLI TALEPLERİNİN YANINDAYIZ

Oğlu Andok’un şehadetinin aynı zamanda kapitalist modernist yaşama karşı bir duruş olduğunu söyleyen babası Thomas Gedig de, onun sayesinde Kürt halkının mücadelesini tanıdıklarını, bundan sonra da tereddütsüz bir şekilde Kürtlerin haklı taleplerinin yanında olacaklarını vurguladı.

Anma etkinliği, Kiel DKTM bünyesinde kültürel çalışma yürüten Koma Andok Müzik Grubu’nun söylediği devrimci marşlarla sona erdi.