Enternasyonalistler Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yürüyüşe hazır

Çok sayıda ülkeden 150’den fazla enternasyonalist aktivist, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için yürüyecek.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için, Almanya, Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İngiltere başta olmak üzere farklı ülkelerden 150’den fazla enternasyonalist aktivist, İsviçre’nin Cenevre şehrinde 6 Şubat tarihinde uzun bir yürüyüş başlatacak.

 Yürüyüşe dair ajansımıza bilgi veren Jineoloji Merkezi üyesi ve Enternasyonalist Uzun Yürüyüşü Tertip Komitesi üyesi Nora Merino, bu yıl yedincisi yapılacak enternasyonalist yürüyüşün İsviçre'de yapılacağını belirterek, hem Kurdistan’ın 4 parçaya bölünmesinin 100. yılını hem de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğümün sağlanmasını talep edeceklerini ifade etti.

'SESİMİZİ KÜRT HALKININ SESİYLE BİRLEŞTİRMEK İSTİYORUZ'

Nora Merino, Kürt halkının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için verdiği mücadeleye ses olmak istediklerini ifade ederek, "7 yıldır biz enternasyonalistler olarak uzun yürüyüşler düzenliyoruz. Kürt Özgürlük Mücadelesinin ve Kürt halkının verdiği mücadeleyi tanımak ve kitlelere tanıtmak istiyoruz. Aynı zamanda farklı uluslardan insanların sesini Kürt halkının sesiyle buluşturmak istiyoruz. Önder APO ağır bir tecrit altındadır. Bu mücadele ile onun özgürlüğümü sağlamak istiyoruz” dedi.

'ABDULLAH ÖCALAN EZİLEN HALKLARIN ÖNDERİDİR'

Merino, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sadece Kürtlerin ve Ortadoğu’daki halkların önderi olmadığını, ortaya koyduğu paradigma ile bütün ezilenlerin de önderi olduğuna dikkat çekerek, "O sadece Kürtlerin ve Ortadoğu halklarının değil, aynı zamanda ortaya koyduğu, 'Jin Jiyan Azadi' sloganıyla yaşamsallaştırdığı paradigma ile bütün ezilenlerin de önderidir. 'Jin Jiyan Azadî' felsefesi bugün Rojava’da, İran ve Rojhilat’ta, dağlarda gerillanın direnişine ve zindanlardaki direnişe öncülük ediyor. Bu felsefenin kurucusu olan Önder Abdullah Öcalan’ın fikirleri etrafında başta biz kadınlar olmak üzere gençler ve halklar olarak örgütlenmek istiyoruz. Aynı zamanda sürdürülen mücadeleye enternasyonalistlerin rengi yansıtmak istiyoruz” dedi.

Avrupa’da yapılacak yürüyüşün önemli olduğuna vurgu yapan Merino, Kurdistan’ın 4 parçaya ayrılmasına neden olan Lozan Antlaşması'nın 100. yılı olması nedeniyle bu yıl İsviçre'de yürüyeceklerini belirterek, "Avrupa’da yapılacak olan yürüyüş önemli. Çünkü Önder APO’ya karşı geliştirilen uluslararası komploda bu devletler rol aldı. Yine Kurdistan’ın 4 parçaya bölünmesinde bu devletlerin payı var. Bu yıl Kurdistan’ı 4 parçaya bölen Lozan Antlaşmasının 100. yılındayız. Bu açıdan bu yıl yürüyüşün İsviçre'de olması daha anlamlıdır. Kurdistan’ın parçalanmasını kabul etmiyoruz ve bu antlaşma bizim nazarımızda yok hükmündedir. Hem Önder Apo üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi hem de Kurdistan’ı parçalayan Lozan Antlaşmasını protesto ediyoruz” dedi.

Merino, 2023'ün aynı zamanda bir seçim yılı olduğunu ifade ederek, "Bizler mücadeleyi yükselterek Önder APO’nun fiziki özgürlüğünü sağlamalıyız. Onun ‘Demokratik Konfederalizm' paradigması ve Jineoloji bilimini bütün dünyaya yaymalıyız. Her yerde gençlerin, kadınların ve halkların bu ideolojiyi kendi ideolojisi olarak görüp sahiplenmesi gerekiyor" dedi.

YÜRÜYÜŞ PROGRAMI

Yürüyüş programına ilişkin bilgi veren Merino, Avrupa’dan Latin Amerika’ya, Avustralya'dan Afrika'ya kadar dünyanın farklı coğrafyalarında 150’den fazla enternasyonalist aktivistin bu yürüyüşe katılacağını ifade etti. Merino, şunları söyledi:

“Başta Almanya, Fransa, İtalya, Latin Amerika, İngiltere, Doğu Avrupa, Afrika, Avustralya'da 150 ile 160 civarında arkadaş bu yürüyüşe dahil olacak.

5 ŞUBAT'TA CENEVRE'DE KONFERANS

Yürüyüşe 6 Şubat'ta başlayacaklarını bildiren Merino, 5 Şubat tarihinde Cenevre'de Abdullah Öcalan için bir konferans düzenleyeceklerini dile getirdi. Merino, şunları söyledi:

"5 Şubat’ta Cenevre'de enternasyonalistler olarak bir konferans düzenliyoruz. Önder APO gerçekliği aynı zamanda Kurdistan gerçekliğidir de.
Bu konferansta Önder APO paradigmasını, kadınlarla olan yoldaşlığını ve avukatlarının katılımıyla İmralı'da sürdürülen tecrit sistemimi konuşacağız. Aynı zamanda geçen günlerde Türkiye'ye giden Tecride Karşı Platform üyesi avukatlar gözlemlerini aktaracak. Ayrıca Kürt özgürlük mücadelesinin dünyadaki yeri ve dünyadaki siyasi gelişmeleri tartışacağız. Yürüyüşe katılan gruplar kendi ülkelerindeki mücadeleler hakkında bilgi verecekler. Konferans Kobanê filmimin gösterimiyle son bulacak. Yürüyüş esnasında da ayrı ayrı programlar olacak. Yine Rojava ile bağlantı sağlanarak son gelişmeler konuşulacak."