Enternasyonalistler Lozan’a vardı: Abdullah Öcalan’ın fikirleri sınır tanımıyor

Kurdistan’ın dört parçaya bölündüğü anlaşmanın yapıldığı bina önünde açıklama yapan eylemciler, insanların sınırlarla birbirinden koparılmadığı bir dünya için çalıştıklarını belirterek, “Abdullah Öcalan’ın fikirleri sınır tanımıyor" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için dün İsviçre’nin Cenevre kentinde Uzun Yürüyüş başlatan enternasyonalistler, Lozan’a ulaştı.

Yürüyüşün ikinci günü Lozan’a bağlı Morges kasabasının Parc de L’indépendance meydanında araya gelen eylemciler, saat 10.00 da yürümeye başladı. Enternasyonalistler, Kurdistan’da yaşanan deprem felaketinde yaşamını yitirenlerin anısına kollarına siyah bez bağladı. Lozan kent girişinde yemek molası veren yürüyüşçüler, 20 km yol katederek Lozan Antlaşması’nın yapıldığı binanın bulunduğu Place de la Riponne Meydanı'na ulaştı. 

Meydanda bir basın açıklaması yapan eylemciler, önünde bulundukları binanın Kürtlerin kaderini tayin ettiğine vurgu yaparak, “Kurdistan bu binada dört parçaya bölündü. Biz bu antlaşmayı kabul etmediğimizi, Kurdistan’ın parçalanmasına karşı durduğumuzu göstermek için burada açıklama yapıyoruz” dedi. 

DEPREMZEDELERLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Mereş merkezli meydana gelen depremde binlerce insanın yaşamını yitirdiğine işaret eden eylemciler, “Hala göçük altında kalan çok sayıda insanımız var. Devlet, Kürt illerine ne yazık ki yardım etmiyor. Herkesin depremde zarar görmüş halkımızla dayanışma içinde olmasını istiyoruz” dedi.

‘DOSTLARIN DİRENİŞİ ÖNEMLİ’

Basın açıklamasına katılan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Diş İlişkiler Komisyon Üyesi Asmîn Engîn bir konuşma yaptı. Konuşmasına Kurdistan’da yaşanan depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek başlayan Asmîn Engîn, “Depremde yaşamını yitiren çok sayıda insanımız var. Deprem bir doğa olayıdır ama Kurdistan’daki depremin politik nedenleri vardı. Bugün yapılanlara bakınca bunu net olarak görüyoruz. Ölenlere rahmet diliyoruz. Şu an hala göçük altında olanların bir an önce sağ salim kurtulmasını umuyoruz. Böylesi bir acılı ortamda yürüyüşümüz ikinci gününü geride bıraktı. Bu yürüyüş Kurdistan’ın ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü için yapılıyor. Direniş önemlidir, onun için direnişi yükseltmeliyiz. Uluslararası komploya karşı Kürt dostlarının direnişi önemlidir” dedi.

Lozan Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Hatice Kangal ise yürüyüşe katılan enternasyonalist yürüyüşçüleri kutlayarak, yaşanan depremden dolayı üzüntülerini dile getirdi.

‘ABDULLAH ÖCALAN’I ÖZGÜRLEŞTİRMELİYİZ’

Enternasyonalist Yürüyüş katılımcılarından ise Katalonya-Bask İntern Org Aser Askapena aktivisti Aratz Eshanda kısa bir konuşma yaptı. Eshanda, Kurdistan’ın dört parçaya bölünmesiyle sonuçlanan Lozan Antlaşması’nı bir kez daha kınadıklarını belirterek, “Kurdistan’ı bölerek Kürtler yok sayma politikası hala devam ediyor. Önder Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit sürüyor. Hep birlikte mücadele ederek özgürleştirmeliyiz. Bijî Serok Apo” diye konuştu.

‘100 YILDA İNKAR DA DİRENİŞ DE SÜRÜYOR’

Women Defend Rojava aktivisti Hannah Winter, Women Defend Rojava’nın hazırladığı basın metnini okudu. Lozan Antlaşması'nın 100. yılının olduğuna ve bunun 100 yıllık sömürgeciliğin, sömürünün ve baskının devam ettiği anlamına geldiğine dikkat çeken Hannah Winter, buna karşı 100 yıldır bir direnişin de sürdüğünü dile getirildi.

‘İNSANLARIN SINIRLARLA KOPARILMADIĞI BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Winter, şöyle devam etti: “Bugün, 100 yıl sonra dünyanın farklı coğrafyalarından insanlarla Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Enternasyonalist Uzun Yürüyüş'ün bir parçası olarak buradayız. Abdullah Öcalan'ın fikirleri, Kurdistan toplumlarının ve öz örgütlenmelerinin umut kaynağı olduğu için buradayız. 1923'te yeni çizilen sınırlarla aileler nasıl birbirinden koparıldıysa, biz de insanların sınırlarla ayrılmadığı bir dünyayı mümkün kılmak için çalışıyoruz. 1923'te nasıl ki devletler insanlar hakkında kararlar alıyorsa, biz de bu dünya toplumlarının bir parçası olarak hayatlarımız hakkında kararları kendimiz vermek istiyoruz.

ABDULLAH ÖCALAN’IN FİKİRLERİ SINIR TANIMIYOR

Abdullah Öcalan 24 yıldır tamamen tecritte tutuluyor ve neredeyse iki yıldır kendisinden ve sağlık durumu hakkında hiçbir bilgi alınamıyor. Bizim için bu şiddet içeren ve demokratik olmayan bir sistemin ifadesidir. Ne kadar izole edilmeye çalışılsa da fikirleri ve hayata geçirilmesi sınır tanımadığını bize gösteriyor. Lozan Antlaşması, Kurdistan'ın bölünmesi ve Türk devleti ile destekçilerinin giderek yoğunlaşan saldırıları, kadınların ve toplumların savunduğu umuda yöneliktir. Toplumların kendi kendine örgütlenmesine ve kendi kaderini tayin etmesine karşıdır.”

‘SAVAŞI SONA ERDİRECEK GÜCÜMÜZ VAR’

Women Defend Rojava'nın kuruluşuyla birlikte Kurdistan toplumlarının yanında yer almak, onları savunmak ve onlardan doğan değer ve ilkeleri yaşatmak için bir kampanya oluşturduklarını söyleyen Hannah Winter, “Kürdistan'ın bölünmesinden 100 yıl sonra devam eden saldırılara bugün net bir feminist, ekolojik, sömürge karşıtı ve uluslararası örgütlenmeyle karşı çıkmak için buradayız. Bu savaşı ve Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi sona erdirecek gücümüzün olduğunu biliyoruz” vurgusunda bulundu.

Gençler daha sonra geceyi geçirmek üzere başkent Bern’e geçip Bern Demokratik Kürt Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe katıldı. Etkinlikte Kürdistan'da yaşanan deprem ve son gelişmeler hakkında bilgi verildi. 

Yürüyüşün 3. günü Bern kentinden Burgdorf Bahnhofplatz’da kadar devam edecek.