Exeter’de kitlesel Newroz kutlaması

Britanya’da ilk Newroz etkinliği, Exeter kentinde “Dayanışma yaşatır mücadele özgürleştirir” şiarı ile gerçekleşti.

İngiltere’nin Exeter kentinde Phoenix Gandy Center’da düzenlenen Newroz, Kurdistan merkezli depreme adandı.  Newroz etkinliği Mazlum Doğan ve Sur Direnişi’nin Komutanlarından Cihat Türkan (Çiyager) şahsında tüm Kurdistan şehitleri ve depremde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Sahneye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Mazlum Doğan’ın flamalarının asıldığı Newroz’da sık sık, “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo”, “Kahrolsun faşizm”, “Bijî berxwedana gerîla” şeklinde sloganlar atıldı.

Newroz’a has ulusal kıyafetler giyilirken, ilk olarak çocuklar Newroz halayı çekti. Newroz’un açılış konuşmasını ise Dr. Alan Hassaniyan yaptı. Hassaniyan, konuşmasına depremde hayatını kaybedenleri anarak, dayanışmanın ve mücadelenin önemine vurgu yaptı. Dr. Alan Hassaniyan, “Newroz yaşamdır. Newroz, jin jiyan azadî’dir. Newroz direniştir ve bu direniş bugün Kurdistan’ın dört parçasında bir isyan, bir özgürlük çığlığına dönüşmüştür” diye konuştu.

Kürt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Ercan Akbal da Newroz’u depreme adadıklarını hatırlatarak, “Mazlum Doğan ve Çiyager’in ruhuyla mücadeleyi yükselteceğiz. Direnişi büyütüp bu faşizmi yıkacağız. Biz halkımızı bu faşist devlete muhtaç etmeyeceğiz. Bu açıdan Newroz’u depremzelerle dayanışmaya adadık. Halkımızı bu faşizme muhtaç bırakmayacağız ve bu zor günleri de aşacağız” dedi.

Akbal,  Türk devletinin gerilla ve özgürlük hareketine karşı sürdürdüğü saldırılara dikkat çekerek, “Bu faşist devlet ve bu devletin başındaki AKP-MHP iktidarı, değerlerimize ve gerillaya karşı kimyasal silahlar kullanarak insanlık suçları işliyor. Tüm teknik tüm savaş suçlarına rağmen gerilla karşısında sonuç alamadı, alamaz. Kurdistan gerillası özgürlük ve direnişin gerillasıdır ve bu faşist iktidar Kurdistan halkları ve gerilla karşısında yenilecektir. Biz de Newroz bu ruh ile karşılıyoruz” diye kaydetti. Akbal, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çekerek, “Bir kez daha ifade ediyoruz, Önder Apo’suz yaşamı asla kabul etmeyeceğiz” diye belirtti.

Alkış ve sloganların dinmediği Exeter Newroz’unda, son olarak sanatçı Memozan söylediği şarkılar eşliğinde halaya duruldu. Newroz etkinliğinde depremzedeler için açılan dayanışma kutularına ise yoğun ilgi gösterilerek, nakdi yardımlarda bulunuldu.