GÖRÜNTÜLÜ

Fîraz Dağ mezarı başında anıldı

Reqa’da şehit düşen Yönetmen ve Gazeteci Fîraz Dağ (Mehmet Aksoy), şehadetinin yıl dönümü dolayısıyla mezarı başında yoldaşları, sevenleri ve ailesi tarafından anıldı.

ŞEHİT FÎRAZ DAĞ (MEHMET AKSOY)

YPG Basın Birimi’nde iken 26 Eylül 2017 yılında Reqa’da şehit düşen yönetmen, yazar ve gazeteci Mehmet Aksoy (Fîraz Dağ), Londra Highgate Mezarlığı’nda yoldaşları, sevenleri ve ailesi tarafından anıldı.

Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) ve Jiyan Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen anmaya, Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Kamu İlişkileri Daire Başkanı Hesen Muhammed Elî, Gazeteci Mark Campbell ile çok sayıda kişi katıldı. 

Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, Fîraz Dağ’ın mezarına çiçekler ve güller bırakıldı.

Sık sık “Şehîd Namirin” sloganının atıldığı anmada Kinda Zin Gençlik Komünü adına bir konuşma yapıldı. Her sabah, güne Firaz’ın umutları ve hayalleri ile başladıklarını ifade eden Gençlik Komünü, “Fîraz’ın inandığı dünyayı inşa etmek biz yoldaşlarına kaldı. Her akşam en parlak yıldıza bakıp ona söz veriyoruz; Rêber Apo’nun bize gösterdiği yeni yaşamı büyük bir gayretle inşa edeceğiz. Metropollerde, en geçit vermez dağlarda, susuzluktan kavrulmuş çöllerde, Avrupa’nın orta yerinde Fîraz’ın hayalini gerçekleştireceğiz. Bu, ona sözümüzdür” denildi. 

Ardından konuşan MSD Temsilcisi Hesen Muhammed Elî, Şehît Fîraz Dağ’ın anıları önünde bir kez daha saygıyla eğildiklerini ifade ederek, “Bugün yaşam varsa, başımız dik ve bir kimliğimiz varsa bunu şehitlerimize borçluyuz. Biz şehitlerimizin ideallerini gerçekleştirmeyi ahlaki bir görev biliyoruz. Rojava’da şehitlerimizin hayalleri gerçekleşmeye devam ediyor. Bugün şehitlerimizin sayesinde nefes alıyoruz ve onların sayesinde özgürlüğü tadıyoruz. Şehitlerimiz Kürdistan’ın bütünlüğünde birer köprü oldular. Bugün dünyada siyaset yapma, söz yapma hakkımız varsa bu, şehitlerimizin yarattığı değerlerle oluştu. Bizler şehitlerimize söz veriyoruz; onların hayallerini gerçekleştireceğiz, Önder Apo’yu ve Kürdistan’ı özgürleştireceğiz” diye kaydetti.  

Kürt Halk Meclisi adına konuşan Ercan Akbal da, Fîraz Dağ’ın büyük bir özgürlük mirası bıraktığını ifade ederek, kapitalist moderniteye karşı yaşamın demokratik modernite çizgisinde inşa edilmesinde ve ahlaki toplumun  örgütlenmesinde önemli bir miras bıraktığını ifade etti. Kürdistan ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan özgürleşene kadar şehitlerin çizgisinde mücadele yürüteceklerini kaydeden Akbal, şehîd namirin ve bijî Serok Apo sloganı ile sözlerine son verdi. 

Konuşmaların ardından Hozan Merwan, kilamlar seslendirdi. Anmaya katılanlar duygu dolu anlar yaşadı.