Fransa’da grev ve protestolar hayatı durdurdu

Macron iktidarının emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran yasada ısrar etmesine karşı birçok sektörde çalışanların greve gitmesi ve kitlesel protestoların gerçekleşmesi Fransa çapında hayatı durdurdu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emekli olma yaşını 62’den 64’e çıkaran yasayı yeniden gündeme getirmesi karşısında ülke çapında çalışanlar 19 Ocak’tan sonra bugün yeniden greve gitti. İlkinde olduğu gibi ülkenin önde gelen 8 sendikası tarafından yapılan çağrıya uyan 1 milyondan fazla kişi iş bırakma eylemine katıldı.

Fransa’yı sarsan ikinci grev dalgası Başbakan Elisabeth Borne’nin geçtiğimiz günlerde parlamentonun gündemine aldığı yeni emeklilik yasasının tasarısında geri adım atmayacaklarını açıklamasından sonra geldi. Bugünkü iş bırakma eylemleri nedeniyle özellikle başkent Paris olmak üzere büyük kentlerde tren, metro, otobüs ve uçak seferleri önemli ölçüde durdu.

Öğretmen ve eğitimcilerin de greve katılmaları nedeniyle birçok okul ve üniversitede eğitime ara verildi. Ayrıca birçok enerji şirketinde çalışanların üyesi olduğu Genel İş Sendikası'nın (CGT) grev kararı nedeniyle ülkenin en büyük enerji üreticisi konumunda olan EDF santrallerinde elektrik üretiminde 3 bin wattlık bir düşüş yaşandı. Ancak GGT, grev nedeniyle ülkede elektrik kesintisinin olmayacağını bildirdi.

SENDİKALARDAN DAHA BÜYÜK EYLEM UYARISI

Grevin ilk başladığı sabah saatlerinde Fransız medyasına konuşan CGT Başkanı Philippe Martinez, “Şayet başbakan bugün vereceğimiz mesajı almazsa bir dahaki sefere sesimizi daha kalabalık ve daha yüksek çıkartırız” diyerek, Macron yönetimini daha etkili grevler konusunda uyardı.
Ülke çapındaki iş bırakma eylemiyle paralel bugün öğlen saatlerinden itibaren 200’den fazla noktada yürüyüş ve gösteri düzenlendi. Gösterilerden dolayı Paris ve diğer büyük kentlerin trafiğinde ciddi aksamalar yaşandı. 4 bini Paris’te olmak üzere toplam 11 bin polisin görev yaptığı gösteriler sırasında polisin saldırmasıyla nedeniyle yer yer çatışmalar yaşandı.

 MACRON’A GÖRE 64 YAŞ ZORUNLULUK

Daha önce Covid-19 salgını ve seçimler nedeniyle geri çekilen ve geçtiğimiz ay yeniden gündeme getirilen yeni emeklilik yasası için ortalama yaşam süresinin artması ve doğum oranındaki azalma gerekçe gösteriliyor. Macron iktidarına göre şayet emeklilik yaşı 64’e çıkartılmazsa emeklilik sisteminde ciddi sorunlar yaşanacak. Fakat sendikalar ve muhalefetteki sol partiler ise büyük şirketlerden daha fazla vergi alınarak emeklilik sistemindeki açığın kapatılmasından yana.
Meclis komisyonunda görüşüldükten sonra son şeklini alacak olan ve 6 Şubat’ta genel kurul gündemine gelmesi beklenen yeni düzenlemeye göre 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşı kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkartılacak. Ancak düzenleme bununla da sınırlı değil, 2027'de emeklilik maaşının tamamını almak isteyenlerin, daha önce 43 yıl prim ödemiş olması gerekecek.