Fransa’da Kürdistanlılar saldırılara karşı ayakta

Fransa’da yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin Maxmur ve Şengal’e yönelik saldırılarına karşı birçok kentte alanlara çıktı.

Türk devletinin Maxmur ve Şengal’e yönelik SİHA saldırılarına karşı Fransa Kürt Hareketi’nin çağrısı üzerine Paris merkezi ile banliyöleri, Rennes, Bordeaux, Marsilya ve Montpellier’de halk sokağa çıktı.

PARİS

Başkent Paris’te Strasbourg Saint Denis(Kemer) önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk devletinin Maxmur ve Şengal’e saldırısını protesto etti. 

PKK flamaları ile birlikte “Katil Türk devleti” pankartını açan Kürdistanlılar, “Katil Erdoğan” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı; Türk devletinin işgal saldırılarına karşı alanları terketmeyeceğini vurguladı.

DRANCY 

Avrupa Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) öncülüğünde Paris’e bağlı Drancy banliyösünde halk, işgalci Türk ordusunun Maxmur’a yönelik hava saldırısını protesto etti.

Drancy DKTM önünde başlayan yürüyüş, Drancy Belediyesi’ne kadar “Stop war on Maxmur (Maxmur’da savaşı durdur) pankartıyla gerçekleşti. Sık sık “Katil Erdoğan, “İşgalci TC”, “ Bijî berxwedana Maxmur” sloganları atıldı.

Daha sonra TCŞ VE DKTM adına yapılan açıklamada, “Kürt katliamını ve soykırımını hedefleyen işgalci Türk ordusunun Mahmur ve Şengal’e dönük gerçekleştirdiği saldırı Kürdistan halkı ve kazanımlarına topyekûn hedeflemektedir” denildi.

Devamında ise, “Diktatör Erdoğan, yürüttüğü bu kirli savaşla Kürdistan’da jenosit ve soykırım gerçekleştirmek, kadın özgürlükçü mücadele karşısında büyük yenilgi yaşayan maşaları olan DAİŞ ve diğer çetelere güç vermek ve yeniden Kürdistan, Ortadoğu ve dünya insanlığının başına bela etmek istemektedir. Bu kuralsız kirli savaş tüm dünyanın gözü önünde pervasızca gerçekleştirilmektedir. AKP-MHP faşist devleti topyekun savaş ve katliam politikaları ile özgürlük ve eşitliğe saldırmaktadır. Kurdukları saray imparatorluğu ve barbar çetelerinin çıkarlarını korumak için tüm kirli yöntemleri başvurarak devreye koymaktadır. TCŞ olarak tüm gençlerimizi bu süreçte seferber olmaya, Kobanê ruhuyla Rojava’yı, Şengal’i ve tüm Kürdistan’ı sahiplenmek için alanlara çıkmaya, işgalci Türk devletini teşhir ve protesto etmeye çağırıyoruz. Sömürgeci Türk devletin Kürdistanı işgal saldırıları ve tecridi kırmak için Kürt halkı ve dostlarını eylemlerle dünya kamuoyu önünde işgalci TC’yi teşhir etmeye çağırıyoruz.”

Eylem alkış ve sloganlarla son buldu

VILLENEUVE

Villeneuve’de de DKTM’den Villeneuve Belediyesine doğru yürüyüş gerçekleştirildi. 

“Faşist Türkiye yeter!” pankartını açan Kürdistanlılar sık sık “Katil Erdoğan” sloganlarını attı.

VILLIERS LE BEL

Çağrı üzerine Paris'in Villiers le Bel  banliyölerinde de halk sokağa çıktı. 

EVRY

Paris’in Evry banliyösünde Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) öncülüğünde, Kürdistanlılar
bir araya gelerek Mahmur ve Şengal’e yönelik son saldırıları yaptıkları yürüyüşle protesto etti.
Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, "Diktatör Erdoğan yürüttüğü kirli savaş ve bu saldırılarla Kürdistan’da jenosit ve soykırım gerçekleştirmek, kadın özgürlükçü mücadele karşısında büyük yenilgi yaşayan maşaları olan DAİŞ ve diğer çetelere güç vermek ve yeniden Kürdistan, Ortadoğu ve dünya insanlığının başına bela etmek istemektedir. Bu kuralsız kirli savaş tüm dünyanın gözü önünde pervasızca gerçekleştirilmektedir.AKP-MHP faşist devleti top yükün savaş ve katliam politikaları ile özgürlük ve eşitliğe saldırmaktadır. Kurdukları saray imparatorluğu ve barbar çetelerinin çıkarlarını
korumak için tüm kirli yöntemleri başvurarak devreye koymaktadır. TCŞ olarak tüm gençlerimizi
bu süreçte seferber olmaya, Kobanê ruhuyla Rojava’yı, Şengal’i ve tüm Kürdistan’ı sahiplenmek
için alanlara çıkmaya, işgalci Türk devletini teşhir ve protesto etmeye çağırıyoruz! Sömürgeci
Türk devletin Kürdistanı işgal saldırıları ve tecridi kırmak için Kürt halkı ve dostlarını eylemlerle
dünya kamuoyu önünde işgalci TC’yi teşhir etmeye çağırıyoruz.”

MARSİLYA

CDK-F’nin çağrısıyla bugün Marsilya’da yaşayan Kürdistanlılar, Avrupa Birliği temsilciliği önünde bir araya gelerek, “Maxmur’a yönelik sorumluluklarınızı yerine getirin” çağrısında bulundular.
Mitingde YPG/YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterlerinin yanı sıra “Kürdistan’ı savun”, “Rojava’yı savun”, “Düşmana geçit verme” pankartları taşındı.

Kürdistan devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, ardından DKTM Eşbaşkanı Doğan Çelik konuşma yaptı. Çelik, “Herkes her an, her şeye hazır olmalı. Bizler kahramanca savaşan gerillalarımız ve tehdit altında olan Rojava ve Maxmur’un sesi olmalıyız, TC faşizmine geçit vermemeliyiz” diyerek sürekli eylem çağrısında bulundu.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde gerçekleştirilen mitingle Türk devletinin saldırıları protesto edildi.  Saldırılara ilişkin Fransızca bildiri okunduktan sonra “Terroriste Erdogan”, “Solution politique pour le kurdistan”, “Assassin Erdogan”, “Maxmur n'est pas seul”, “Aba régime fasciste a Turkiye”, “Bijî  berxwedana gerîla”, “Bijî Serok Apo”, “Şehîd namirin” sloganları atıldı.

RENNES

Fransa'nın Rennes kentinde Kürdistanlılar işgalci Türk devletinin Maxmur ve Şengal'e yönelik hava saldırılarını protesto etmek için saat 21.30'da Republic meydanında bir araya geldi.

Kürt halkına ve uluslararası topluma protesto çağrıları yapılarak, "Türk devletine karşı olan öfkesini eylemlere dökmelidir. Türk devletinin bu savaş suçuna karşı halklar ve özellikle uluslararası hukuk ve sivil toplum kuruluşları derhal sessizliğini bozarak harekete geçilmelidir" denildi.

Eylem boyunca "Rojava yaşayacak, Rojava kazanacak ","Katil Erdoğan, işbirlikçi KDP","Kürdistan için çözüm","Abdullah Öcalan'a özgürlük"sloganları atıldı.