Fransa’da polise saldırılara ağır cezalar geliyor
Aşırı sağın giderek güvenlik ve göç konuları üzerinden güçlendiği Fransa’da polise yönelik saldırıları çok ağır biçimde cezalandıracak tartışmalı bir yasa tasarısı kabul edildi.
Aşırı sağın giderek güvenlik ve göç konuları üzerinden güçlendiği Fransa’da polise yönelik saldırıları çok ağır biçimde cezalandıracak tartışmalı bir yasa tasarısı kabul edildi.
Fransız sol muhalefetinin karşı çıkmasına rağmen sağ ve aşırı sağın baskısı altındaki iktidardaki LREM partisinin üyelerinin de oylarıyla kabul edilen tasarı, polise yönelik ‘ağır suçlara’ sert cezalar getiriyor.
Geçtiğimiz gün kimi sağcı polis sendikalarının ‘polislerin daha iyi korunması’ talebiyle düzenlediği bir gösterinin ardından kabul edilen tasarı, polis veya jandarma güçlerine yönelik cinayet işleyenleri hedef alıyor. Tasarıya göre, güvenlik güçlerine yönelik işlenen suçlarda ömür boyu hapse mahkûm edilenlere 30 yıl boyunca af getirilemeyecek.
Meclis’teki oylamada konuşan Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, ‘polise ateş açmanın Cumhuriyet’e ateş açmak’ anlamına geldiğini savundu. Bakan, ayrıca polise yönelik diğer suçları işleyen bireylerin cezalarında hafifletilmeleri zorlaştıran maddelerin de kabul edilmesini talep etti. Bu maddelerin tümü sunulan tasarıyla birlikte kabul edildi.
Sol partilerin milletvekilleri tasarının aşırı sağcıların talepleriyle örtüştüğü için hükümeti eleştirirken, kimi sağcı milletvekilleri ise itfaiye, eğitim ve sağlık çalışanlarına yönelik suçların da yasa kapsamına alınmasını istiyor.
Fransa’da önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı ve Ulusal Meclis seçimleri öncesinde aşırı sağın oldukça güçlü bir konumda olduğu biliniyor. Son anketler, 2017’de Emmanuel Macron’a karşı ikinci turda yüzde 33 oranında kalan aşırı sağcı Marine Le Pen’in bugün seçim olması halinde yüzde 45-48 aralığında oya ulaşabileceğini gösteriyor.
Aşırı sağın yanı sıra muhalefetteki diğer sağ partiler de 2012’den bu yana yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği DAİŞ bağlantılı saldırılar ile diğer suç olaylarını propaganda malzemesi olarak kullanırken, liberal hükümeti ‘gevşek davranmakla’ suçluyorlar. Son bir ayda en az iki polis memuru görev başında öldürülmüştü. Sol muhalefet ise, hükümetin sağ seçmeni çekebilmek için aşırı sağın propaganda diline sarıldığını savunuyor.