Fransa’da ‘Rojbîn’i somutlaştıralım’ çağrısı: Anısına bir fresk yapılacak

Rennes’de yaşayan Kürtleri ve Amitiés kurdes de Bretagne (AKB) derneği, 2013’de Paris’te katledilen Rojbîn (Fidan Doğan) için sanatçılara grafiti çağrısında bulunurken, ayrıca bir fresk yapmayı planlıyor.

Bretonya Kürt Dostluk Derneği, sanatçılara ‘’Rojbîn'i somutlaştıralım: bir sokak, bir meydan, bir fresk, duvarlarımıza yazmak için...’’ çağrısında bulundu. 

Rojbîn, PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara) ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) ile birlikte 9 Ocak 2013 tarihinde Paris'in ortasında Türk gizli servisleri tarafından katledilmişti.

KNK Paris Temsilcisi ve Kurdistan Enformasyon Merkezi yöneticisi Rojbîn, Rennes'teki Kürt toplumu ve Kürt halkının dostlarıyla buluşmak için sık sık ziyaretlerde bulunuyordu. 

ROJBÎN MEYDANI

Rennes Belediye Meclisi 13 Mart 2023 tarihli toplantısında, Rennes şehrinde yeni bir meydana "Kürt feminist ve aktivist Fidan 'Rojbîn' Doğan Meydanı" adının verilmesini kararlaştırdı. 

Bu meydan, 13 Ocak 2024 tarihinde halkı ve kadın hakları için mücadele eden ve tek silahı sevme gücü olan bir kadına saygı duruşunun yapıldığı Bois Perrin alanında yer alacak. AKB, ‘’Ayrıca onun anısına bir fresk yapmayı da planlıyoruz’’ açıklamasında bulundu. 

AKB yaptığı açıklamada ‘’Tüm sokak sanatı graffiti sanatçılarını duvarlarımıza ‘damarlarımızın mürekkebiyle’ yazmaya, ‘Rojbîn'i somutlaştırmaya’ çağırıyoruz. Amacımız, Rojbîn'i kamusal alanda, bir duvarda göstermek, hatırlamak ve her şeyden önce somutlaştırmaktır, ancak onu vizyonunuzla, çizginizle, evreninizle, tarzınızla ve yeteneğinizle somutlaştırmaktır’’ dedi. 

Bu fresk için ideal yerin Rennes'deki, 8 bd de Vitré adresinde bulunan Bois Perrin arazisi olduğunu belirten AKB, meydanın girişine bir fresk koymayı amaçlıyor.  Açıklamada, ‘’Bu yeni uyumlu gelişim bölgesi, miras binaların yenilenmesini, konut, kreş, sağlık merkezi inşasını ve Fidan 'Rojbîn' Doğan Meydanı da dahil olmak üzere iki büyük yeşil alanın geliştirilmesini içermektedir’’ denildi. 

Aynı açıklamada şunlar ifade edildi: ‘’Bir sokak, bir meydan, bir fresk, Rennes'de duvarlarımıza Rojbîn'in adını yazalım elbette, ama aynı zamanda, ‘Rojbîn, Sakine, Leyla’ için ‘adalet ve hakikat’ talep eden, gerçek barış müzakereleri ve Kürt direnişinin simge ismi Abdullah Öcalan'ı da unutmadan tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını isteyen seslerin yükseldiği Paris'te, Marsilya'da, Lyon'da, Strasbourg'da, Grenoble'da, Brest'te, La Roche sur Yon'da neden olmasın?’’