Fransa ve Almanya'da binler: Rojava hava sahası işgalciye kapatılsın! -YENİLENDİ-I

Türk devletinin Kürdistan’a yönelik saldırıları ve işlediği savaş suçları Almanya ve Fransa kentlerinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

Avrupa kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarını ve katliamlarını protesto etmek amacıyla alanlara çıktı.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye ile Güney Kürdistan’a saldırılarını düzenledikleri yürüyüş ile protesto etti.

Yürüyüş önce devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

“Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “Faşist TC” sloganları ile yürüyen kitle, Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının Türk devletine kapatılması çağrısı yapıldı.

SAARBRÜCKEN

Türk devletinin saldırıları Almanya’nın Saarbrücken kentinde Europagalerie önünde gerçekleştirilen mitingle de protesto etti.

Mitingde söz alan PYD Almanya Temsilcisi Dexil Rojava, Türk devletinin özellikle son 7 yıldan beri Kürtlere yönelik soykırım konseptiyle yöneldiğini ifade ederek, güncel saldırılara ilişkin örnekler verdi. Dexil Rojava, “Halkımıza huzur reva görülmüyorsa kimseyi de rahat bırakmayacaklarını vurguladı ve sivil katliamları önlemek için Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının işgalcilere kapatılmasını istedi.

Eylemde, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî Rojava”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Avignon, Montpellier ve Marignane’den gelen Kürdistanlıların da katılımıyla yürüyüş ve ardından bir miting düzenlendi.
Saat 15.00 bir araya gelen Kürdistanlılar, Rojava hava sahasının uçuşlara kapanmasını talep eden pankart ve kirli savaşın yüzünü deşifre eden birçok pankart taşıdı.

YPG/YPJ flamaları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunduğu flamaların taşındığı yürüyüşte, “Katil Erdoğan”, “ Katil TC”, “Terorist TC” ve “Terorist Erdoğan” sloganlarıyla işgal saldırıları teşhir edilirken, “Bijî berxwedana Rojava”, “Bijî berxwedana rûmetê” sloganlarıyla da gerilla direnişi selamlandı.

Eylemde, işgal saldırılarına dair hazırlanan Fransızca bildiri de okunup dağıtıldı.

Yürüyüş, Marsilya’nın işlek meydanı Vieux Port meydanında miting ile devam etti. Kürdistan devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu, ardından Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşmalar yapıldı.

PARİS

Paris’te Strasbourg Saint-Denis Kemeri önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, “Rojava’yı Savun” pankartı açarak “Katil Erdoğan,”, “Bijî berxwedana gerîla” ve “Kürdistan için siyasi çözüm” sloganlarını attı. 

Tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşundan sonra, Paris Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi Eşbaşkan’ı Azad Dogan ve Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) adına Murat Kur birer açıklama yaptı. 

Azad Doğan, Avrupa Birliği’nin sömürgeci ve işgalci Türk devletinin faşizmi karşısında sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, Kürtlerin kazancına tahammül edemeyen TC’yi de tüm dünyada teşhir etmek için sürekli alanlarda olacaklarını dile getirdi. 

Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) adına konuşma yapan Murat Kur  ortak mücadelenin büyütülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Halklara uygulanan imha ve inkar politikası gerçekliği var. Maalesef Kürdistan halkına yönelik bu net görülüyor. Zaman AKP-MHP faşist bloğunu yenme zamanıdır. Ortak mücadele ile bunu başaracağız” dedi.

Eylem sloganlarla sona erdi 

VILLIERS LE BEL

Maxmur ve Şengal’e düzenlenen hava saldırılarını protesto etmek ve işgalci TC devletini kınamak için bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı, saat 17:30 sıralarında Paris’in Villiers Le Bel banliyösünde Kürt Kültür Derneği’nin çağrısı üzerine bir yürüyüş düzenledi.

Kitle, sık sık “Bijî berxwedana Şengal û Maxmurê”, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atarak , Villiers Le Bel Kürt Kültür Evi’ne kadar yürüdü.

Yürüyüş sonrası açıklama yapan Villiers Le Bel Halk Meclisi Üyesi Devrim Çiya; Nisan ayından itibaren Medya Savunma Alanları’na saldıran ancak sonuç alamayan işgalci Türk devletinin sivil halka yönelik işlediği suçları kınayarak, Kürdistan halkı olarak gerillanın mücadelesini her alanda sahipleneceklerini ve mücadelelerini her alanda büyüteceklerini kaydetti.

MANTES-LA-JOLİE 

DKTM öncülüğünde Mantes-la-Jolie garı önünde bir araya gelen onlarca Kürdistanlı  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK ve YPG/YPJ flamalarını taşıdı. Kürdistan devrim şehitleri için bir dakika saygı duruşunda bulunduktan sonra, “Şehîd namirin” sloganları attı.

Mantes-la-Jolie Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan açıklamalarda, “Kürdistan halkının kazanımlarına yönelik bu saldırılar aralıksız devam ediyor. Biz bu saldırılara karşı, faşist Türk devletini teşhir etmek için alanlarda olmaya devam edeceğiz” vurgusu yapıldı. 

Eylem, “Bijî berxwedana gelê Kurd”, “Katil Erdoğan” ve “Kürdistan için siyasi çözüm” sloganları ile sona erdi.

 LORIENT

Lorient kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin soykırım politikalarını ve katliamlarını bir miting ile protesto ettiler.
Kürdistanlılar ve dostları, Place Aristide-Briand meydanında bir araya geldi. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan protesto eyleminde konuşmalar yapıldı, şunlar vurgulandı: “Türk devleti, Kürdistan'da siyasi operasyonlarla birçok Kürt siyasetçiyi tutukluyor, Rojava ve Başûr’da sivil alanları bombalayarak katliamlar gerçekleştiriyor. Gerilla alanlarında kimyasal silah ve zehirli gazlar kullanarak savaş suçu işliyor. Türk devletinin gerçekleştirmek istediği Kürt soykırımına ve katliamlarına karşı Kürdistan halkı ve Kürt dostları olarak her alanda Türk devletinin barbarlığını teşhir edeceğiz.”

UCL, PCF, CGT, LDH ve LFI Lorient temsilcileri de birer konuşma yaparak AB ülkelerinin sessizliğini eleştirip Kürt halkıyla dayanışma mesajı verdi.
Protesto eylemi sloganlarla ile son buldu.

RENNES

Fransa'nın Rennes kentinde Kürdistanlılar, işgalci Türk devletinin Maxmur ve Şengal’e yönelik hava saldırılarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için Place du Colombier’de bir araya geldi.

Gerilla direnişi karşısında ilerleyemeyen Türk devletinin yine sivilleri katlederek soykırımı ve imhayı Kürdistan'ın dört parçasında derinleştirmek istediğine işaret edilen konuşmalarda, işgalci devletin gerilla alanlarında kullandığı kimyasal silah ve zehirli gazlar, Rojava, Şengal ve Maxmur'a yönelik hava saldırıları, Kürdistan coğrafyası üzerindeki ekolojik ve kültürel soykırım, Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve savaş siyaseti karşısında Kürt halkının tek bir irade ve güç olması gerektiği belirtildi ve uluslararası kamuoyuna Türk devletinin bu savaş suçlarına karşı Kürt halkıyla dayanışma çağrısı yapıldı.

Eylem boyunca "Katil Erdoğan "', "Kürdistan için çözüm", "Abdullah Öcalan'a özgürlük" ,"Faşist rejime son ","Katliama sessiz kalma" sloganları atıldı.

DRANCY

Avrupa Devrimci Gençlik Hareketi (TCŞ) ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) öncülüğünde Paris’e bağlı Drancy banliyösünde yaşayan Kürdistanlılar, işgalci Türk ordusunun Maxmur ve Rojava’ya yönelik hava saldırısına ve şehit Hakan Arslan’ın cenazesinin bir torbada babasına teslim edilmesine karşı protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Drancy DKTM önünde başlayan yürüyüş, Bobigny’e kadar “Defendez Le Kurdistan Contre l’invasion et la trahison“ (Kürdistan'ı işgal ve ihanete karşı savun) ve “Ölülerimizin kemiklerini bir hançer gibi kalplerinize saplayacağız” pankartları eşliğinde sürdü. Sık sık “Katil Erdoğan “, “İşgalci TC”, “Bijî berxwedana Maxmur”, “Şehit Welat Çiya ölümsüzdür” sloganları atıldı.

TCŞ VE DKTM adına yapılan açıklamada, “Kürt katliamını ve soykırımını hedefleyen işgalci Türk ordusunun Maxmur, Şengal ve Rojava’ya dönük gerçekleştirdiği saldırılar, Kürdistan halkını ve kazanımlarını topyekun hedeflemektedir” denildi.

Açıklama şöyle devam etti: “Diktatör Erdoğan, yürüttüğü kirli savaş ve saldırılarla Kürdistan’da jenosit ve soykırım gerçekleştirmek, kadın özgürlükçü mücadele karşısında büyük yenilgi yaşayan maşası DAİŞ ve diğer çetelere güç vermek ve yeniden Kürdistan, Ortadoğu ve dünya insanlığının başına bela etmek istemektedir. Bu kuralsız kirli savaş, tüm dünyanın gözü önünde pervasızca gerçekleştirilmektedir. AKP-MHP faşist devleti topyekun savaş ve katliam politikaları ile özgürlük ve eşitliğe saldırmaktadır. Kurdukları saray imparatorluğu ve barbar çetelerinin çıkarlarını korumak için tüm kirli yöntemleri başvurarak devreye koymaktadır. TCŞ olarak tüm gençlerimizi bu süreçte seferber olmaya, Kobanê ruhuyla Rojava’yı, Şengal’i ve tüm Kürdistan’ı sahiplenmek için alanlara çıkmaya, işgalci Türk devletini teşhir ve protesto etmeye çağırıyoruz. Kürt halkı ve dostlarını eylemlerle dünya kamuoyu önünde işgalci TC’yi teşhir etmeye çağırıyoruz.”

Şehit Hakan Arslan’ın cenazesine yapılan hakarete değinilen açıklamada, bu durumun kesintisiz savaş gerekçesi olduğu belirtildi, “Koşullar ne olursa olsun bu kirli düşmana karşı kazanana kadar savaşıp, mutlak zaferi elde edeceğiz” denildi. 

Eylem alkış ve sloganlarla son buldu

VİLLENEUVE

Paris’in Villeneuve banliyösünde de Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nden Villeneuve belediyesine kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. 

Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK ve YPG/YPJ flamaları taşındı. Tüm Kürdistan devrim şehitleri için bir dakika saygı duruşunda bulunulduktan sonra “Şehîd namirin” ve “Bijî berxwedana gelê Kurd” sloganları atıldı.

“Faşist Türkiye dur” pankartını açan Kürdistanlılar sık sık “Katil Erdoğan” sloganlar atmaya devam ederek, Rojava’nın hava sahasına kapatılmasını istedi.