Fransız aydınlardan Macron’a: Kaç çocuğun ölmesini bekliyorsunuz

Kürtler ve Rojava’daki halklara karşı işgal saldırılarına kayıtsız kalan batı devletlerinin tutumunu eleştiren Fransız baroları ve aydınların Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yönelik yazdıkları açık mektup, imzaya açıldı.

Paris Barolar Birliği eski başkanı Christian Charrière-Bournazel'in önceki gün akşam başlattığı ve aralarında çok sayıda tanınmış ismin bulunduğu şahsiyetlerin desteklediği kampanyaya şimdiye dek on binlerce kişi destek verdi. Doğrudan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a hitaben kaleme alınan mektubun ilk imzacıları arasında eski Dışişleri Bakanı ve hukukçu Roland Dumas ile şu an görevde olan onlarca baro başkanı da bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanlığına hitaben yazılan ancak kamuoyuna açık bir şekilde imzaya açılan mektupta, “Türk saldırılarına maruz kalan müttefikimiz Kürtlerden yana derhal harekete geçilmelidir” ifadesine yer verildi.

“Fransa’yı temsil eden Macron’un derhal Türk devletine tepki göstermesi için daha ne kadar çocuk ölmeli” diyerek tepki gösterilen mektupta, Nazi Almanya’sının 1938’de Çekoslovakya’yı işgaline izin veren Münih Anlaşması’na gönderme yapıldı. Metinde, Hitler’i sakinleştirmek amacıyla Müttefiklerin 1938’de Münih’te dönemin Çekoslovakya topraklarından ödünler vererek imzaladığı ve daha sonra ‘Münih utanç sözleşmesi’ olarak anılan girişimin, sonrasında on milyonlarca Avrupalının yaşamına mal olduğu hatırlatıldı.

Mektupta, bu ödünlerin şimdi Erdoğan rejiminin saldırılarına karşı sessiz kalınmasıyla tekerrür ettiğinin altı çizildi.

ROJAVA-MÜNİH-ERDOĞAN-HİTLER

Fransa Cumhurbaşkanlığına Kürtlerden yana tavır alarak, Türk saldırılarına karşı derhal harekete geçilmesi amacıyla kaleme alınan açık mektupta, Trump ile Erdoğan’ın Rojava üzerine ‘mutabık kaldıkları ateşkes anlaşması’ ve ABD’nin tavrının 1938’de Hitler rejimi ile batılı güçlerin ‘Savaştan sakınmanın yolu Hitleri sakinleştirmekten geçer’ anlayışıyla Münih’te anlaşılmasına benzetiliyor.