Freiburg’da Mayıs Ayı Şehitleri anıldı

Freiburg’da Mayıs Ayı Şehitleri ile birlikte geçtiğimiz günlerde şehit düşen HPG’li Bawer Nas ve Ayhan İnalhan, ailelerinin de katılımıyla anıldı.

Almanya’nın Freiburg kentinde Mayıs Ayı Şehitleri ile birlikte Türk ordusunun KDP ortaklığıyla Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırısında 16 Mayıs'ta Xakurkê’de şehit düşen Bawer Nas (Lezgîn Bawer), 19 Mayıs'ta Metîna’da şehit düşen Ayhan İnalhan (Mîrza Rênas) ile 11 Mayıs'ta şehit düşen Aysel Doğan anıldı.

Anmaya çok sayıda Kürdistanlının yanı sıra şehit Lezgîn Bawer ile Mîrza Rênas’ın aile yakınları katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anma programı, Freiburg Halk Meclisi Eşbaşkanlarının konuşmasıyla devam etti.

Konuşmalarda Mayıs Ayı Şehitlerinin Kürdistan Özgürlük Mücadelesi açısından önemi belirtilirken, şehitlerin izinde olunacağının sözü verildi. Aynı zamanda Avrupa’da yaşayan yurtsever Kürt halkının şehitlerine daha fazla sahip çıkması gerektiği vurgulandı.
Anmada söz alan siyasetçi Faysal Sarıyıldız da söz hakkı aldı. 45 yıldır özgürlük için aralıksız şehitlerin verildiğine işaret eden Sarıyıldız, “Ancak bu ayda hep daha fazla şehit verdik. Şu ana kadar 50 bib şehit verdik, 50 bin annenin yüreği yandı” dedi. Kürt gençlerinin direniş ruhu, cesareti, amaç ve iddiasının Cizre direnişinde somut ifadesini bulduğunu söyleyen Sarıyıldız, Filozof Slovaj Zizek’in “Kürtlerin direnişi insanlığın umudunun kırılamayacağının en büyük kanıtıdır” söylemini hatırlattı.

TC faşizminin Kürdistan’a işgal saldırıları ve yakın dönemde Rojava’ya yönelik yeni tehdit planlarından söz eden Sarıyıldız, söz konusu Kürtler olunca Avrupa devlerinin takındığı ikiyüzlü politikalara işaret etti; bu yaklaşımın hep karşısında olacaklarını dile getirdi.
Anma programı sinevizyon gösterisiyle devam etti.

Ardından Şehit Mîrza Rênas ve Lezgîn Bawer’in ailesi adına konuşmalar yaptı. “Şehitler hepimizin şehitleridir” diyen şehit aileleri, onların takipçileri olacaklarını vurguladı.

Freiburg Kadın Meclisi adına söz alan temsilci ise Mayıs ayında şehit düşen devrimcilerin isimlerini tek tek anarak mücadelelerine değindi. Mayıs Ayı Şehitlerinin direniş ruhunun bugün Zap, Avaşîn ve Rojava’da yaşatıldığını söyleyen Temsilci, “Her şehadet görev ve sorumluluklarımızı artırıyor.” dedi.

Saat 13.30 da Freiburg Kürt Kültür Derneği’nde başlayan anma programı saat 16.00’da sona erdi.